Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
podnoszenie auta - przodu lub tyłu - gdzie podłożyć lewarek?
Autor Wiadomość
rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-05-2006, 10:32   podnoszenie auta - przodu lub tyłu - gdzie podłożyć lewarek?

Witam!
W którym miejscu podeprzeć auto (Tempra 1.6 gaźnik), żeby unieść cały przód - tak aby koła mogły zwisać swobodnie, np. do wymiany wahacza? Mam auto od niedawna i nie chciałbym czegoś uszkodzić przy dźwiganiu...
Jeden wahacz wymieniłem podnosząc auto z jednej strony, ale to mordęga... :evil:
Gdyby na zdjęciu to pokazać - byłyby super! :D
Aha - przy okazji - to samo dotyczy tyłu samochodu...
Pozdrawiam!

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-05-2006, 11:37   

na progu po lewej i prawe masz takie trójkonciki/strzałki z przodu troche za błotnikiem z tyłu przy końcu drzwi pasażera

do wymiany wachacza tylnego podnieś samochód i postaw na klockach lub stojakach

zawsze stawiaj na dwuch klockach/stojakach jeśli chcesz podniść cały przód lub tył, to jest ze względów bezpieczeństwa wiem co mówie bo raz ze swojej głupoty i lenistwa spadł mi samochód ze stojaka jden pośrodku z tyłu i naderwałem sobie misiń barkowy przy wpadaniu do kanału

unknown 

Wysłany: 01-05-2006, 12:48   

ja też zawsze przezornie prócz podnośnika (niepewnego) podkładam duuże solidne płyty chodnikowe :D co leżą koło garażu, by właśnie samochód mi nie spadł na głowę i bym nei wpadł do kanału :D a raz by tak było...

znaczy się mięsień barkowy ma się cieszyć w moim wypadku...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 01-05-2006, 15:49   

ja do podnoszenia autka mam jeden podnośnik hydrauliczny do 3,5tony + 2 stojaki na 0,7tony + 6 podnośników ręcznych fiatowskich z punciaków , no i dodatkowe stojaki w postaci krokwi dachowych o dłg 10cm pod próg i 1,5m w poprzek kanału :D
jako iż rozbieram autka do golasów na części to używam czasami dwie 15'' ' pogięte felgi :D

ot i malutki zestaw :D

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 01-05-2006, 16:22   

Pod autem na wysokości miejsc w progach tylko głębiej są serwisowe miejsca podnoszenia.Przy dobrym ręcznym i lewarku typu scisor albo takim na kółkach to nie ma nic lepszego.miejsca te są z otworami tak że przy dopasowanej końcówce nie ma prawa się ześliznąć.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-05-2006, 16:34   

Witam !

Nalezy jeszcze pamietac ze nie kazdy ma auto w dobrym stanie jesli chodzi o korozje i moze sie wtedy troszke powyginac wiec trzeba uwzac :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

slawo 

Wysłany: 01-05-2006, 19:59   

Przod auta podnosze lewarkem podstawionym pod skladanie( silnik-skrzynia biegow) pozniej podkladam pod boki auta podstawki.

moley 

Wysłany: 01-05-2006, 22:11   

co do korozji progów to wtedy warto pod wachacze lub na boki wózka przedniego przy mocowaniach wachaczy ustawić podnośniki a potem stojaki

rosama 

Wysłany: 07-05-2006, 22:15   

slawo napisał/a:
Przod auta podnosze lewarkem podstawionym pod skladanie( silnik-skrzynia biegow)

..."pod składanie"??? - składanie to znaczy co?... nie za bardzo kumam... :roll:

marcinwodnik napisał/a:
Nalezy jeszcze pamietac ze nie kazdy ma auto w dobrym stanie jesli chodzi o korozje i moze sie wtedy troszke powyginac wiec trzeba uwzac

właśnie... myślałem że mnie ...trafi jak parę dni temu przyszło mi wymieniać kapcia w mojej temperówce...o północy... :evil: dzwigam ją standardowym podnośnikiem, a tu tylko chrup! i blacha wgięta do środka :evil: trzeba rzeczywiście uważać jak blaszka już nie pierwszej młodości... ale podniosłem i wymieniłem! :)

aha - co to jest wózek przedni?

** Dodano: 05-08-2007, 09:37 **
OK. odgrzewam kotleta... :D
Przód już kumam, natomiast dalej nie wiem gdzie (i czy w ogóle) jest miejsce do podniesienia całego tyłu... :roll:

** Dodano: 24-06-2008, 20:35 **
Reaktywacja...

OK, jeśli chce podnieść temprę z tyłu i ustawić ją na stojakach, to w którym miejscu konkretnie mam je podstawić? Tylko nie na wahaczach, bo chce je robić... :roll:

Odpowiedz do tematu