Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nie stetry nie pali
Autor Wiadomość
soldys23 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-01-2007, 16:33   nie stetry nie pali

witam wszystkich Dosiego roku

Ja w raaz z nowym rokiem postanowiłem uruchomic mojego tipkA -Prosze o pomoc bo nie potrafie. Nie dawno poczaskałem kopułke ale tuz przed tym jezdził nawiasem mówiac wymieniłem ja teraz i nie pali krece az pada akumulator . Smierdzo gazem a i paliwem Kable załozyłem chyba dobrze ale nie wiem czy w dobrej kolejnosci. Ja ka jest wobec tego prawidłowa kolejnosc i co sie mogło stac ze nie pali dodam ze stał 2 tygodnie w garaxzzu.Jaak mozna odnalesc przyczyne awarji. Co powinienem najpierw zrobic TO JEST TIPO 1,6 Z GAZEM I JEDNYM WAŁKIEM ROZRZADU

POZDRAWIAM ŁADNY SNIEZYK NAM TU PADA

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-01-2007, 17:30   

Bez urazy kolego, ale ten post to jeden wielki bełkot :?
Literki Ci się mieszają jak na sporym kacu - co dziś jest jak najbardziej zrozumiałe *]
Jak się wczytam i uprę to zrozumiem o co Ci chodzi,
ale na przyszłość zachęcam do czytania swojego postu przed wysłaniem.
:zolta:

(niestety z kolejnością kabli Ci nie pomogę, bo u mnie aparatu nie ma)

assistance   Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-01-2007, 17:40   Re: nie stetry nie pali

soldys23 napisał/a:
Kable załozyłem chyba dobrze ale nie wiem czy w dobrej kolejnosci. Ja ka jest wobec tego prawidłowa kolejnosc Jaak mozna odnalesc przyczyne awarji. Co powinienem najpierw zrobic

Zacznij od tego , żeby przyjrzeć się kopułce : tam przy każdym wyjściu przewodu jest numer cylindra . Załóż kopułkę na aparat i łącz nr 1 na kopułce z pierwszą świecą itd ...
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-01-2007, 17:42   

Sprawdź czy pod czas zapalania jest iskra na świecach.
Kolejność zapłonu 1-3-4-2.
     assistance   Moneta

FRED 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-01-2007, 02:14   

Pozwolicie ,że nie będę komentował tego postu !!!
" tsza se sprywdzić te dryciki na ebynicie w bronzie, 1-3-4-2, lób poczaskac tygo co smierdzo gazem a i paliwem".

A jeśli założyłeś je dobrze ,a nie w tej kolejności- to się nie przejmuj. Grunt, że są na miejscu.
A na marginesie, jak idziesz do "garaxzzu", to zabieraj mniej Tyskiego, lub Żywca.
Odezwij się za dni parę, jak Cię puści.
Pozdrawiam

soldys23 

Wysłany: 02-01-2007, 09:59   

A i wstałem o poranku. Prubuje nadal uruchomic silnik i nie idzie .Wziełem wyczysciłem świece , sprawdzałem iskre i jest ale silnik nie pali.Gdzie szukac awarji. Na głowicy od lewej strony opisane sa (świece tak to nazwe ) leci od 1 do 4 na kopułce nie ma zadnych cyferek . więc wsadziłem tak na oko czy to dobrze?? Chyba nie bo nie jezdzi nadal a o aromacie propanowo-butanowym nie wspomne he he :sciana:

Wiec co tu robic

A nadmiar piwa nie szkodzi wasze zdrowie :piwko: pozdrawiam

unknown 

Wysłany: 03-01-2007, 00:12   

ehhh... nie będę nic mówił... jakiśdrobny slang czasem czy na nowy rok - spox... ale pisz strawniej choćco któryś post w temacie... tyle OT;
patrząc od przodu auta na silnik: od lewej 1, 2, 3, 4;
w gaźnikowcu, 1.4, 1.6: kolejność zapłonu j/w 1-3-4-2 co możesz sprawdzić wyobrażając sobie jak kręci się palec w kopułce;
a poza tym , jak masz orginalną kopułkę np MagnetiMarelli i ją ściągniesz, zsuniesz ale nie obrócisz ani nic nie pomieszasz, to po zsunięciu,patrząc na jej tył, od strony zakadania kabli: lewa góra 3, lewy dół 1, prawa góra 4 prawy dół 2 a środek między nimi - kabel z cewki... chyba się nie pomyliłem, najwyżej mnie poprawią;

tył kopułki - jak wyjścia/gniazda/bolce na kable:
(góra)
3.....4
...x...
1.....2

a na silniku od lewej parząc do prawej 1-2-3-4;
x - na kabel z cewki; chyba wsio;

a jeśli (właśnie wróciłem z browara :) ) to ja teraz coś pomyliłem, to druga opcja
2.....4
...x...
1.....3

więc masz 50% szans za pierwszym podejściem ;)

** Dodano: 03-01-2007, 00:16 **
bo prawie (prawie - po borwarku właśnie ;) poprawinowym) dałbymsobie rękę uciąć, że lewy dół to 1 a prawa góra 4... więc zostają 2 w/w wersje...

** Dodano: 03-01-2007, 00:16 **
bo prawie (prawie - po borwarku właśnie ;) poprawinowym) dałbymsobie rękę uciąć, że lewy dół to 1 a prawa góra 4... więc zostają 2 w/w wersje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-01-2007, 20:16   

FRED napisał/a:
Odezwij się za dni parę, jak Cię puści.

Hehe, mnie dopiero dziś "puściło". A kolega ze Śląska jest zabawny, mimo ciężko strawnego tekstu. :lol:

romano 

Wysłany: 03-01-2007, 20:47   

unknown napisał/a:
w gaźnikowcu, 1.4, 1.6: kolejność zapłonu j/w 1-3-4-2 co możesz sprawdzić wyobrażając sobie jak kręci się palec w kopułce;
a poza tym , jak masz orginalną kopułkę np MagnetiMarelli i ją ściągniesz, zsuniesz ale nie obrócisz ani nic nie pomieszasz, to po zsunięciu,patrząc na jej tył, od strony zakadania kabli: lewa góra 3, lewy dół 1, prawa góra 4 prawy dół 2 a środek między nimi - kabel z cewki... chyba się nie pomyliłem, najwyżej mnie poprawią;

Unk, chyba trochę pomieszałeś, prawie pewny jestem, że wyjścia z kopułki są następująco ułożone, patrząc na kopułkę od strony kabli czyli bez jej zdejmowania.
1......2
....x....
3......4

Moneta

unknown 

Wysłany: 03-01-2007, 23:46   

pewno masz rację...znajomemu w Tipo ściągałem kopułkę kila dni temu ( i sobię na podmianę jemu) to notowałem, ale jak pisałem, txt po browarku i nie mam pewności:) ale wskazałem : 1-3-4-2, popatrzeć jak się palec kręci i można trafiać... choćdo dziśzdawałoby mi się, że 'wyższe' liczby tj 3 i 4 są u góry.... no ale sylwester był w międzyczasie :) w razie czego zejdę do auta,mam oznaczoną kopułkę, ale pewno masz rację...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 04-01-2007, 21:13   

unknown napisał/a:
pewno masz rację...

ostatnio dużo grzebałem przy furze i stąd te ustawienia znam prawie na pamięć :D

Moneta

soldys23 

Wysłany: 05-01-2007, 12:28   

Więc jest tak:

Włożyłem kable jak Kolega ROMANO powiedział i zapalił od raz .Ciesze sie bo nie bede mósiał jechac taryfa na studniówke .Coż szkoda tylko ze samochod przez blisko miesiac stał w garazu z blachy ale teraz juz ruszył heh Dziekuje wszystkim za pomoc

Pozdrawiam

slawek088 

Wysłany: 05-05-2010, 15:10   

Witam wszystkich.
Mam następujący problem: wymieniałem przewody i prawdopodobnie podłączyłem je w złej kolejności bo po przekręceniu rozrusznika auto nie chciało zapalić, później ustawiłem w kolejności 1-2-4-3 od lewej do prawej wg wskazówek zegara i auto jak chwyciło to sie strasznie telepało i tutaj moje pytanie: czy mógł się przestawić zapłon jak kable były źle wpięte do aparatu? tu jest kolejność 1-3-4-2 http://forum.tempra.org/t...zewody++kopulce zaś tutaj jest 1-2-4-3 wiec jak to ma być? na kopułce nie mam żadnych oznaczeń

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-05-2010, 16:02   

złe wpięcie kabli nie przestawi samego aparatu/zapłonu.

prawidłowa kolejność zapłonu to 1 3 4 2 a nie tak jak piszesz
slawek088 napisał/a:
1-2-4-3

2 daj od góry od lewej i reszta 1 - 3 - 4 jak wskazówki zegara

** Dodano: 05-05-2010, 17:06 **

chyba coś takiego
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

slawek088 

Wysłany: 05-05-2010, 16:24   

Dzięki za szybką odpowiedź, już wszystko śmiga:)

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-05-2010, 16:51   

no to gitara ;)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Odpowiedz do tematu