|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kolejna niewiadoma w mojej Temprze... |
Autor |
Wiadomość |
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-10-2005, 13:01 Kolejna niewiadoma w mojej Temprze...
|
|
|
Czy mozecie mi wytlumaczyc o co tym razem chodzi ?
Z tylu obudowy filtra powietrza jest jakis wylot zatkany w dosc niekonwencjonalny sposob:
( zaznaczylem zoltym kolkiem na 2.jpg )
http://www.piotras24.neostrada.pl/cos/2.jpg
http://www.piotras24.neostrada.pl/cos/1.jpg
A z magnetyzerow sie nie smiac
To poprzedni wlasciciel je zalozyl...
EDIT:
Aha dodam jeszcze, ze samochod w ogole nie chce isc na benzynie. Na gazie wszystko
jest ok. Natomiast jak przelacze na benzyne i jak tylko wrzuce na luz, puszcze noge
za gazu to momentalnie spadaja obroty i samochod gasnie. Trzeba caly czas gazowac a i tak
wtedy samochod sie nie zbiera, jakby mu mocy brakowalo... |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-10-2005, 13:53
|
|
|
może to jest zabezpieczenie przed strzałami zabezpieczające obudowę przed rozerwaniem ... czym ten otwór jest zatkany ? |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 16-10-2005, 14:14
|
|
|
Wlasnie ten otwor jest zatkany tym bialym czyms ( wyglada to jak dolna czesc pojemniczka
po actimelu ) Od razu widac ze jest to jakas samorobka.
Ja mam silnik 1.6 monowtrysk.
A co wy macie w tym miejscu ? Bo napewno nie tak jak ja |
|
|
|
|
slawo
|
Wysłany: 16-10-2005, 16:03
|
|
|
Jest to wlot cieplego powietrza.Polaczony jest rura do chwytaka cieplego powietrza przymocowanego do kolektora wydechowego. |
_________________ tempra1.6wtrysk bordo metalic |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-10-2005, 16:04
|
|
|
A to nie jest przypadkiem "wlot" od cieplego powietrza do ukladu zasilania z nad kolektora wylotowego? Bo wydaje mi sie za tak jest.
A pewnie jest zatkany dlatego, ze gaz nie lubi miec zaklocony przeplyw powietrza.
Jak silnik chodzi dmuchnij w wlot od filtra napewno na chwikke silnik sie "przydlawi".
Mozliwe ze dlatego to zatkali. Ale to za bardzo nijak ma sie do pracy na benzynie. Autko powinno normalnie chodzic. A sprawdzales bimetal w srodku ? Jest moze zablokowany? Zdejmij cala obudowe i sprawdz. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bykool
|
Wysłany: 16-10-2005, 16:38
|
|
|
Ja w tamtym miejscu miałem srebrną karbowaną rurkę,która była zepsuta i ją wywaliłem ale nie zatykałem tego wlotu,a jest to wlot który doprowadza ogrzane powietrze.Tak jak napisałem wlot u mnie jest otwarty i na gazie jak i na bęzynie silnik chodzi dobrze.pozdro |
_________________ Tempra 1.6+gaz |
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 16-10-2005, 17:09
|
|
|
A wplywa to jakos niekorzystnie na prace silnika, czy moge z tym jezdzic ?
miszko napisał/a: | sprawdzales bimetal w srodku ? Jest moze zablokowany? Zdejmij cala obudowe i sprawdz.
|
Moglbys sprecyzowac o jaki bimetal chodzi, nie znam sie za bardzo na tym...
A to, ze nie chodzi na benzynie napisalem na wszelki wypadek bo nie bylem pewien
czy jest jakos powiazanie z tym zatkanym wlotem powietrza.
Zeby nie zakladac nowego tematu...
Co moge zrobic jeszcze z tym fantem jakim jest gasniecie na benzynce ? |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-10-2005, 20:27
|
|
|
slawo napisał/a: | Jest to wlot cieplego powietrza.Polaczony jest rura do chwytaka cieplego powietrza przymocowanego do kolektora wydechowego. |
ja mam inny filtr powietrza więc sorry za ewenetualne wprowadzenie w błąd ...
ale ta zatyczka ... to przez nią |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-10-2005, 20:43
|
|
|
piotras napisał/a: | Moglbys sprecyzowac o jaki bimetal chodzi, nie znam sie za bardzo na tym... |
To taki metal ktory zmienia swoja "dlugosc" w zaleznosci od temperatury otoczenia.
Zamyka lub otwiera "cieply" doplyw powietrza - tzn. steruje klapka. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 16-10-2005, 22:00
|
|
|
a podobny bajer i ja mam, że na gazie wszystko super, a na benzynie nie chodzi, tzn jechać pojedzie ale gdy tylko wysprzęgle/na luz/na postoju jest to zaraz obroty spadną i zgaśnie (chyba, że na tym luzie będę sam gazu dodawał lub ssanie wyciągnę na min połowę) ... już się kiedyś nad tym rozwodziłem. nie miałem dotąd czasu się doszukać rozwiązania i też dalej wielka niewiadoma... co ciekawe - ja mam gaźniczek nie wtrysk... myślałem czy nie elektrozaworek albo cuś, ale wszystko rozbierałem na kawałki kilka razy, cały gaźnik też i dalej nic |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|