|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pękła guma na przegubie od strony skrzyni w Tipo 2.0 POMOCY |
Autor |
Wiadomość |
artek_x
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 33 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 23-06-2005, 21:51 Pękła guma na przegubie od strony skrzyni w Tipo 2.0 POMOCY
|
|
|
Witam,
Czy ktoś z Was wymieniał kiedyś gumę na przegubie od strony skrzyni. Od czego mam zacząć ?? Proszę o pomoc i o jak najdokładnieszy opis przebiegu naprawy.
Dodatkowo mam pytanie czy ma ktoś książkę do Tipo w wersji na kompa. Gdzie mogę ją pobrać ?? Jeżeli ktoś posiada taką książkę to poproszę o wysłanie na maila artek23@o2.pl
Pozdrawiam
Artur |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-06-2005, 22:20
|
|
|
artek_x, wszystko masz w dziale Download (menu). Jest tak kilka ksiazek dotyczacych T/T. Masz tam opisy wraz z fotorelacjami. Jedyna niedogodnosc to ze sa w jezyku angielskim, ale po obrazkach i tak dojdziesz.
Co do wymiany gumy, to musisz zdjac kolo, wywalic stara gume.
Jest sposob na wyjecie poloski bez rozpinania reszty. Skrec kola maxymalnie w lewo.
Odepchnij gume i ujzysz przekladnie przegubu. Poloska jest zabezpieczona przed wypadnieciem, musisz to zabezpieczenie zdjac. Wtedy poloske maxymalnie dopychasz w kierunki skrzyni i pociagasz w przod auta. Mi tak sie udalo ja zdjac.
Wtedy juz tylko zakladasz nowa gume, pakujesz tam smaru (z dodatkiem grafitu - specjalny smar przekladniowy), wkladasz poloske i sprawdasz czy zabezpieczenie dobrze trzyma, naciagasz gume, zakladasz opaski i po klopocie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
artek_x
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 33 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 24-06-2005, 09:19
|
|
|
Chętnie bym pobrał coś z działu download ale nie mam stu postów, a tyle jest wymagane do pobierania z tego forum. Jestem nowym użytkownikiem i dopiero zaczynam znajomość z Wami. Ale dzięki za radę, Spróbuję tak , chyba że ktoś da jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki.
Dzięki
[ Dodano: 24-06-2005, 17:39 ]
A czy przy wymianie tej gumy trzeba spuszczać olej ze skrzyni ??? Bo nie wiem czy jak wyjmę przegub to mi się olej nie wyleje ??? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-06-2005, 18:51
|
|
|
artek_x, chmm, dziwne, o ile pamietam nie powinno to ograniczenie dzialac... ale sprawdze jeszcze.
Przy wymianie przegubu nie musisz wyjmowac poloski ze skrzyni wiec nie musisz sie martwic ze olej Ci sie rozleje.
[ Dodano: Pią 24 Cze, 05 19:53 ]
Sprawdzlaem 2 razy i to ograniczneie jest wylaczone. Jesli jednak masz jakies problemy pisz via PW. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|