Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pękła guma na przegubie od strony skrzyni w Tipo 2.0 POMOCY
Autor Wiadomość
artek_x 

Wysłany: 23-06-2005, 21:51   Pękła guma na przegubie od strony skrzyni w Tipo 2.0 POMOCY

Witam,
Czy ktoś z Was wymieniał kiedyś gumę na przegubie od strony skrzyni. Od czego mam zacząć ?? Proszę o pomoc i o jak najdokładnieszy opis przebiegu naprawy.
Dodatkowo mam pytanie czy ma ktoś książkę do Tipo w wersji na kompa. Gdzie mogę ją pobrać ?? Jeżeli ktoś posiada taką książkę to poproszę o wysłanie na maila artek23@o2.pl
Pozdrawiam
Artur

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-06-2005, 22:20   

artek_x, wszystko masz w dziale Download (menu). Jest tak kilka ksiazek dotyczacych T/T. Masz tam opisy wraz z fotorelacjami. Jedyna niedogodnosc to ze sa w jezyku angielskim, ale po obrazkach i tak dojdziesz.

Co do wymiany gumy, to musisz zdjac kolo, wywalic stara gume.
Jest sposob na wyjecie poloski bez rozpinania reszty. Skrec kola maxymalnie w lewo.
Odepchnij gume i ujzysz przekladnie przegubu. Poloska jest zabezpieczona przed wypadnieciem, musisz to zabezpieczenie zdjac. Wtedy poloske maxymalnie dopychasz w kierunki skrzyni i pociagasz w przod auta. Mi tak sie udalo ja zdjac.

Wtedy juz tylko zakladasz nowa gume, pakujesz tam smaru (z dodatkiem grafitu - specjalny smar przekladniowy), wkladasz poloske i sprawdasz czy zabezpieczenie dobrze trzyma, naciagasz gume, zakladasz opaski i po klopocie.

artek_x 

Wysłany: 24-06-2005, 09:19   

Chętnie bym pobrał coś z działu download ale nie mam stu postów, a tyle jest wymagane do pobierania z tego forum. Jestem nowym użytkownikiem i dopiero zaczynam znajomość z Wami. Ale dzięki za radę, Spróbuję tak , chyba że ktoś da jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki.
Dzięki

[ Dodano: 24-06-2005, 17:39 ]
A czy przy wymianie tej gumy trzeba spuszczać olej ze skrzyni ??? Bo nie wiem czy jak wyjmę przegub to mi się olej nie wyleje ???

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-06-2005, 18:51   

artek_x, chmm, dziwne, o ile pamietam nie powinno to ograniczenie dzialac... ale sprawdze jeszcze.

Przy wymianie przegubu nie musisz wyjmowac poloski ze skrzyni wiec nie musisz sie martwic ze olej Ci sie rozleje.

[ Dodano: Pią 24 Cze, 05 19:53 ]
Sprawdzlaem 2 razy i to ograniczneie jest wylaczone. Jesli jednak masz jakies problemy pisz via PW.

Odpowiedz do tematu