Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie tylnej szyby
Autor Wiadomość
VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-10-2010, 20:20   Ogrzewanie tylnej szyby

Witam, mam problem w swoim espero, a więc padło ogrzewanie tylnej szyby... Bezpiecznik wymieniony, przekaźnik sprawdzony i dalej nic, przekaźnik cyka i tyle, jak myślicie czy są jeszcze jakieś miejsca gdzie mogło paść czy juz chyba tylko przewody padły ?

Zaciski przy szybie sprawdzałem są dobre. Najchętniej wyciągnąłbym całą elektrykę i zrobił na nowo, ale i aż brak chęci, i za dużo z tym roboty... Jeszcze sprawdził bym wejście bezpiecznika, oraz wejście przekaźnika, ale to jest tak pokopane, że nie wiem czy tam się jakoś dostane.

Co do forum DU, to niby rady są, ale mało chęci mają i wiedzy takaże z porównaniem do tego.
     Moneta

Gramatyk 

Wysłany: 17-10-2010, 08:51   

a może gdzieś na samej szybie się przerwały styki i prąd nie przepływa? a kontrolka się na desce zapala że jak ogrzewanie szyby włączasz?
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-10-2010, 09:59   

Jeżeli bezpiecznik cały i przekaźnik daje sygnał to albo przewody przepalone/przełamane, albo przepalone ścieżki na szybie. Zdejmij te wsuwki, które dochodzą do szyby i żarówkę postojową. Do jednej wsadź jeden drut od żarówki, a do drugiej wsuwki drugi. Załącz i jeżeli zaświeci to kable masz ok i szukaj przyczyn w szybie. Jeżeli nie zaświeci to szukaj przepalonych kabli począwszy od skrzynki bezpieczników.

BTW Ja się bawiłem z tym w swojej Renówce i sam nie wiem jak do tego doszedłem, ale: kabel zaraz za skrzynką był tak upalony, że aż kawałek skrzynki roztopił, przerwał się na przejściu karoseria/klapa i dodatkowo jedna z wsuwek odlutowała się od szyby...ale zrobiłem :)

VEndriuV 

Wysłany: 17-10-2010, 12:02   

co do kontrolki nie zapala się, gdyż przekaźnik nie trzyma, tylko cyknie i koniec. Musiałbym sprawdzić to z żarówką, lecz patrząc na moje przewody moga być popalone. Gdyż wtyczka (gniazdo) bezpiecznika było podtopione, wiec chyba wychodzi na to, że przewody, lecz z tym gorzej bo dostęp cięzki..
     Moneta

Odpowiedz do tematu