|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Radio] Zmiana koloru podświetlenia. |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-11-2010, 15:29 [Radio] Zmiana koloru podświetlenia.
|
|
|
Witam. Posiadam radio Pioneer DEH-P4500R.
Fabryczne podświetlenie to zielone, jednak po zmianie podświetlenia deski na niebiesko chciałbym, żeby i radio było podświetlane na taki kolor. Po rozebraniu panelu okazuje się że nie ma większych problemów jeśli chodzi o diody typu SMD które są "luzem" i które dość łatwo udało mi się podmienić na niebieskie z telefonu SE K550i. Problem polega na tym że są jeszcze diody wmontowane w przyciski. Widać że jest możliwość ich wylutowania, ale nie wiem czy jest sens (czy da się oddzielić diodę od przycisku). I tutaj moje pytanie do was czy ktoś robił podobny zabieg? Może jakieś inne pomysły co do uzyskania niebieskiej barwy tych przycisków.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 17-11-2010, 20:26
|
|
|
D@wIdS, najlepiej daj zdjecie jak to wyglada od srobka bo tak z opisu to trudno cos wywnioskowac |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 17-11-2010, 21:15
|
|
|
Ok, fajnie, że ktoś się odezwał, bo już myślałem że nic z tego nie będzie.
Foto zrobię na jutro, ponieważ dzisiaj nie mam za bardzo czasu. Pozrawiam tipacz,
** Dodano: 18-11-2010, 18:04 **
Zrobiłem zdjęcia:)
Na niebiesko zaznaczyłem diody, które bez problemu można wymienić, natomiast na czerwono diody w przyciskach:
http://img52.imageshack.us/img52/589/panel1h.jpg
Na drugim foto jest sam podświetlany przycisk zrobiony z bliska:
http://img135.imageshack....969/panel2r.png
** Dodano: 18-11-2010, 21:49 **
http://img525.imageshack.us/img525/6272/panel2.png |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-11-2010, 01:36
|
|
|
Kolego trzeba by to lutować... szczerze nie polecam chyba ze masz troche wprawy mala lutownice elektroniczna tak do 20W i na wszelki wypadek... drugi Panel. Na poczatek sprobowalbym folii a mianowicie w FeuVert czy Norauto sprzedaja takie przyciemniajace fole barwione na rozne kolory jezeli pod przyciski podlozylbys ciemno niebieska efekt bylby w porzadku.
Jezeli znajdzies takie same przyciski tylko z innym kolorem podswietlenia to taki swap sie oplaci, ale do tego to tylko jakas gielda elektroniczna.
Robilem cos takiego w DEH-200 lutowalem lutowalem i zrobilem, ale tam nie bylo diod w przyciskach tylko takie plexi ktore rozprowadzalo swiatlo z 4 diod po calym panelu. |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 19-11-2010, 09:49
|
|
|
pisario, że lutowac trzeba to ja wiem:) kilka tych SMD juz udało mi sie delikatnie przylutować lutownicą kolbową, ale efekt nie jest zbyt ciekawy jak większość nadal świeci na zielono. A co do folii to gdy ja podłoże to faktycznie przeciski beda świecić na niebiesko? Rozumiem gdyby byly białe, ale z zielonych diod i niebieskiej folii na pewno uzyskam niebieską barwe światła? |
|
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-11-2010, 16:41
|
|
|
Nie bedzie to idealnie niebieskie swiatlo bedzie bardziej przypominalo ultra fiolet. Zrob sobie prosty test, wez jakis kawalek niebieskiej folijki z opakowania makaronu, czy jakichs slodyczy i zloz panel polowniczny sukces powinien byc widoczny. A jesli przyciski beda troche ciemniejsze to mysle ze nawet fajnie moze byc |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 19-11-2010, 17:23
|
|
|
pisario, No masz rację zawsze to lepiej niż ten przerażający jasno zielony kolor :p
Muszę iść do sklepu bo nic niebieskiego w domu nie znalazłem ;p Dam znać za jakiś czas jak to wyszło i dodam foty. Czekam jeszcze na diody SMD, bo zamówiłem wczoraj. Także w tygodniu wszystko się okaże:) Na razie dzięki za pomoc, mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko:) |
|
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 21-11-2010, 18:46
|
|
|
D@wIdS, sprawdzałes miernikiem/multimetrem napiecie dochodzace na diody bo nie zawsze jest to 12V co do podswietlenia przyciskow to moze byc problem poniewaz podswietlenie moze byc zintegrowane z przyciskiem. Jesi nie to moze byc pprostu dioda pod przyciskiem i tego Ci życzę |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 21-11-2010, 19:28
|
|
|
No właśnie dioda jest zintegrowana z przyciskiem jednak jej usunięcie nie stanowi żadnego problemu, ponieważ przycisk nadal spełnia swoją funkcje z tym, ze po prostu nie jest podświetlany.
Ale mam pomysł tylko nie wiem czy możliwy do realizacji. Po prostu tą diode w przycisku usunąć, bądź odłączyć i na nią/w miejsce starej wmontować niebieską smd z cienkimi przewodami i raczej myślałem szeregowo wszystkie do jednego źródła, bo przyciski są blisko siebie. Z tym, że tak jak mówię nie wiem czy te przewody się zmieszczą i nie będą przeszkadzać.
W dalszym ciągu czekam na diody, które powinny dojść lada dzień i wtedy zrobie przymiarke i zobaczymy czy uda mi się ten pomysł wprowadzić w życie.
** Dodano: 02-12-2010, 14:09 **
No niestety z tymi przyciskami nic nie zrobię, bo nawet najcieńsze przewody się tam nie mieszczą. Zostaną zielone puki co, chyba że dostane gdzieś przyciski z niebieskim podświetleniem ale wątpie :p |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|