Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Radio] Zmiana koloru podświetlenia.
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-11-2010, 15:29   [Radio] Zmiana koloru podświetlenia.

Witam. Posiadam radio Pioneer DEH-P4500R.
Fabryczne podświetlenie to zielone, jednak po zmianie podświetlenia deski na niebiesko chciałbym, żeby i radio było podświetlane na taki kolor. Po rozebraniu panelu okazuje się że nie ma większych problemów jeśli chodzi o diody typu SMD które są "luzem" i które dość łatwo udało mi się podmienić na niebieskie z telefonu SE K550i. Problem polega na tym że są jeszcze diody wmontowane w przyciski. Widać że jest możliwość ich wylutowania, ale nie wiem czy jest sens (czy da się oddzielić diodę od przycisku). I tutaj moje pytanie do was czy ktoś robił podobny zabieg? Może jakieś inne pomysły co do uzyskania niebieskiej barwy tych przycisków.
Proszę o pomoc.
     assistance   Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 17-11-2010, 20:26   

D@wIdS, najlepiej daj zdjecie jak to wyglada od srobka bo tak z opisu to trudno cos wywnioskowac

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 17-11-2010, 21:15   

Ok, fajnie, że ktoś się odezwał, bo już myślałem że nic z tego nie będzie.
Foto zrobię na jutro, ponieważ dzisiaj nie mam za bardzo czasu. Pozrawiam tipacz,

** Dodano: 18-11-2010, 18:04 **
Zrobiłem zdjęcia:)
Na niebiesko zaznaczyłem diody, które bez problemu można wymienić, natomiast na czerwono diody w przyciskach:
http://img52.imageshack.us/img52/589/panel1h.jpg

Na drugim foto jest sam podświetlany przycisk zrobiony z bliska:
http://img135.imageshack....969/panel2r.png

** Dodano: 18-11-2010, 21:49 **
http://img525.imageshack.us/img525/6272/panel2.png

pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-11-2010, 01:36   

Kolego trzeba by to lutować... szczerze nie polecam chyba ze masz troche wprawy mala lutownice elektroniczna tak do 20W i na wszelki wypadek... drugi Panel. Na poczatek sprobowalbym folii :) a mianowicie w FeuVert czy Norauto sprzedaja takie przyciemniajace fole barwione na rozne kolory jezeli pod przyciski podlozylbys ciemno niebieska efekt bylby w porzadku.
Jezeli znajdzies takie same przyciski tylko z innym kolorem podswietlenia to taki swap sie oplaci, ale do tego to tylko jakas gielda elektroniczna.

Robilem cos takiego w DEH-200 lutowalem lutowalem i zrobilem, ale tam nie bylo diod w przyciskach tylko takie plexi ktore rozprowadzalo swiatlo z 4 diod po calym panelu.

D@wIdS 

Wysłany: 19-11-2010, 09:49   

pisario, że lutowac trzeba to ja wiem:) kilka tych SMD juz udało mi sie delikatnie przylutować lutownicą kolbową, ale efekt nie jest zbyt ciekawy jak większość nadal świeci na zielono. A co do folii to gdy ja podłoże to faktycznie przeciski beda świecić na niebiesko? Rozumiem gdyby byly białe, ale z zielonych diod i niebieskiej folii na pewno uzyskam niebieską barwe światła?

pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-11-2010, 16:41   

Nie bedzie to idealnie niebieskie swiatlo bedzie bardziej przypominalo ultra fiolet. Zrob sobie prosty test, wez jakis kawalek niebieskiej folijki z opakowania makaronu, czy jakichs slodyczy i zloz panel polowniczny sukces powinien byc widoczny. A jesli przyciski beda troche ciemniejsze to mysle ze nawet fajnie moze byc :)

D@wIdS 

Wysłany: 19-11-2010, 17:23   

pisario, No masz rację zawsze to lepiej niż ten przerażający jasno zielony kolor :p
Muszę iść do sklepu bo nic niebieskiego w domu nie znalazłem ;p Dam znać za jakiś czas jak to wyszło i dodam foty. Czekam jeszcze na diody SMD, bo zamówiłem wczoraj. Także w tygodniu wszystko się okaże:) Na razie dzięki za pomoc, mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko:)

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 21-11-2010, 18:46   

D@wIdS, sprawdzałes miernikiem/multimetrem napiecie dochodzace na diody :?: bo nie zawsze jest to 12V co do podswietlenia przyciskow to moze byc problem poniewaz podswietlenie moze byc zintegrowane z przyciskiem. Jesi nie to moze byc pprostu dioda pod przyciskiem i tego Ci życzę ;)

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 21-11-2010, 19:28   

No właśnie dioda jest zintegrowana z przyciskiem jednak jej usunięcie nie stanowi żadnego problemu, ponieważ przycisk nadal spełnia swoją funkcje z tym, ze po prostu nie jest podświetlany.
Ale mam pomysł tylko nie wiem czy możliwy do realizacji. Po prostu tą diode w przycisku usunąć, bądź odłączyć i na nią/w miejsce starej wmontować niebieską smd z cienkimi przewodami i raczej myślałem szeregowo wszystkie do jednego źródła, bo przyciski są blisko siebie. Z tym, że tak jak mówię nie wiem czy te przewody się zmieszczą i nie będą przeszkadzać.
W dalszym ciągu czekam na diody, które powinny dojść lada dzień i wtedy zrobie przymiarke i zobaczymy czy uda mi się ten pomysł wprowadzić w życie.

** Dodano: 02-12-2010, 14:09 **
No niestety z tymi przyciskami nic nie zrobię, bo nawet najcieńsze przewody się tam nie mieszczą. Zostaną zielone puki co, chyba że dostane gdzieś przyciski z niebieskim podświetleniem ale wątpie :p

Odpowiedz do tematu