| 

|  |   Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

|  

| [Radio] Zmiana koloru podświetlenia. |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | D@wIdS   

Województwo: Wielkopolskie

| 

|  Wysłany: 12-11-2010, 15:29   [Radio] Zmiana koloru podświetlenia. | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam. Posiadam radio Pioneer DEH-P4500R. Fabryczne podświetlenie to zielone, jednak po zmianie podświetlenia deski na niebiesko chciałbym, żeby i radio było podświetlane na taki kolor. Po rozebraniu panelu okazuje się że nie ma większych problemów jeśli chodzi o diody typu SMD które są "luzem" i które dość łatwo udało mi się podmienić na niebieskie z telefonu SE K550i. Problem polega na tym że są jeszcze diody wmontowane w przyciski. Widać że jest możliwość ich wylutowania, ale nie wiem czy jest sens (czy da się oddzielić diodę od przycisku). I tutaj moje pytanie do was czy ktoś robił podobny zabieg? Może jakieś inne pomysły co do uzyskania niebieskiej barwy tych przycisków.
 Proszę o pomoc.
 |  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | tipacz   

Województwo: Małopolskie
 Zaproszone osoby: 5

| 

|  Wysłany: 17-11-2010, 20:26 | 
 |  
               | 
 |  
               | D@wIdS,  najlepiej daj zdjecie jak to wyglada od srobka bo tak z opisu to trudno cos wywnioskowac |  
				| _________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046   - odjachało...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | D@wIdS   

| 

|  Wysłany: 17-11-2010, 21:15 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ok, fajnie, że ktoś się odezwał, bo już myślałem że nic z tego nie będzie. Foto zrobię na jutro, ponieważ dzisiaj nie mam za bardzo czasu. Pozrawiam tipacz,

** Dodano: 18-11-2010, 18:04 **
 Zrobiłem zdjęcia:)
 Na niebiesko zaznaczyłem diody, które bez problemu można wymienić, natomiast na czerwono diody w przyciskach:
 http://img52.imageshack.us/img52/589/panel1h.jpg

Na drugim foto jest sam podświetlany przycisk zrobiony z bliska:
 http://img135.imageshack....969/panel2r.png

** Dodano: 18-11-2010, 21:49 **
 http://img525.imageshack.us/img525/6272/panel2.png
 |  
				| _________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | pisario   

Województwo: Mazowieckie

| 

|  Wysłany: 19-11-2010, 01:36 | 
 |  
               | 
 |  
               | Kolego trzeba by to lutować... szczerze nie polecam chyba ze masz troche wprawy mala lutownice elektroniczna tak do 20W i na wszelki wypadek... drugi Panel. Na poczatek sprobowalbym folii  a mianowicie w FeuVert czy Norauto sprzedaja takie przyciemniajace fole barwione na rozne kolory jezeli pod przyciski podlozylbys ciemno niebieska efekt bylby w porzadku. Jezeli znajdzies takie same przyciski tylko z innym kolorem podswietlenia to taki swap sie oplaci, ale do tego to tylko jakas gielda elektroniczna.

Robilem cos takiego w DEH-200 lutowalem lutowalem i zrobilem, ale tam nie bylo diod w przyciskach tylko takie plexi ktore rozprowadzalo swiatlo z 4 diod po calym panelu.
 |  
				| _________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
 PEUGEOT???
 |  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | D@wIdS   

| 

|  Wysłany: 19-11-2010, 09:49 | 
 |  
               | 
 |  
               | pisario, że lutowac trzeba to ja wiem:) kilka tych SMD juz udało mi sie delikatnie przylutować lutownicą kolbową, ale efekt nie jest zbyt ciekawy jak większość nadal świeci na zielono. A co do folii to gdy ja podłoże to faktycznie przeciski beda świecić na niebiesko? Rozumiem gdyby byly białe, ale z zielonych diod i niebieskiej folii na pewno uzyskam niebieską barwe światła? |  

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | pisario   

Województwo: Mazowieckie

| 

|  Wysłany: 19-11-2010, 16:41 | 
 |  
               | 
 |  
               | Nie bedzie to idealnie niebieskie swiatlo bedzie bardziej przypominalo ultra fiolet. Zrob sobie prosty test, wez jakis kawalek niebieskiej folijki z opakowania makaronu, czy jakichs slodyczy i zloz panel polowniczny sukces powinien byc widoczny. A jesli przyciski beda troche ciemniejsze to mysle ze nawet fajnie moze byc   |  
				| _________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
 PEUGEOT???
 |  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | D@wIdS   

| 

|  Wysłany: 19-11-2010, 17:23 | 
 |  
               | 
 |  
               | pisario, No masz rację zawsze to lepiej niż ten przerażający jasno zielony kolor :p Muszę iść do sklepu bo nic niebieskiego w domu nie znalazłem ;p Dam znać za jakiś czas jak to wyszło i dodam foty. Czekam jeszcze na diody SMD, bo zamówiłem wczoraj. Także w tygodniu wszystko się okaże:) Na razie dzięki za pomoc, mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko:)
 |  

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | tipacz   

Województwo: Małopolskie
 Zaproszone osoby: 5

| 

|  Wysłany: 21-11-2010, 18:46 | 
 |  
               | 
 |  
               | D@wIdS,  sprawdzałes miernikiem/multimetrem napiecie dochodzace na diody  bo nie zawsze jest to 12V co do podswietlenia przyciskow to moze byc problem poniewaz podswietlenie moze byc zintegrowane z przyciskiem. Jesi nie to moze byc pprostu dioda pod przyciskiem i tego Ci życzę   |  
				| _________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046   - odjachało...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      | D@wIdS   

| 

|  Wysłany: 21-11-2010, 19:28 | 
 |  
               | 
 |  
               | No właśnie dioda jest zintegrowana z przyciskiem jednak jej usunięcie nie stanowi żadnego problemu, ponieważ przycisk nadal spełnia swoją funkcje z tym, ze po prostu nie jest podświetlany. Ale mam pomysł tylko nie wiem czy możliwy do realizacji. Po prostu tą diode w przycisku usunąć, bądź odłączyć i na nią/w miejsce starej wmontować niebieską smd z cienkimi przewodami i raczej myślałem szeregowo wszystkie do jednego źródła, bo przyciski są blisko siebie. Z tym, że tak jak mówię nie wiem czy te przewody się zmieszczą i nie będą przeszkadzać.
 W dalszym ciągu czekam na diody, które powinny dojść lada dzień i wtedy zrobie przymiarke i zobaczymy czy uda mi się ten pomysł wprowadzić w życie.

** Dodano: 02-12-2010, 14:09 **
 No niestety z tymi przyciskami nic nie zrobię, bo nawet najcieńsze przewody się tam nie mieszczą. Zostaną zielone puki co, chyba że dostane gdzieś przyciski z niebieskim podświetleniem ale wątpie :p
 |  

|  |  
		|       |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach