|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dioda nad panelem nawiewów |
Autor |
Wiadomość |
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 19:33 Dioda nad panelem nawiewów
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem tu nowiutki i prosze o łagodny wymiar kary dla laika.
Stałem sie posiadaczem Tipo 1.4 '92 i jeszcze go do końca nierozgryzłem. Mam 2 pytania.
Do czego jest dioda umieszczona nad panelem nawiewów?? Ewentualnie czy mozna ją w jakikolwiek sposób zmusić do świecenia(migania ala alarm)??
Pytanie drugie dotyczy oświeltenia wnętrza auta. Przełącznik w lampce ma 3 pozycje wył/środek/stale włączony. Gdy jest w pozycji środkowej światło powinno się zapalac gdy otworzy się drzwi ( przynajmniej tak mi sie wydaje). Niestety raz to działa raz nie raz się zaświaca a raz nie gaśnie. Od czego zacząć sprawdzanie??
Z góry dzięki za wszelką pomoc i jeszcze raz sorki za może błache problemy ale kiedyś trzeba zacząć przygode z motoryzacją a na dodatek to pierwsze autko w rodzince |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 21:08
|
|
|
Witamy,
więc tak - fabrycznie nad panelem nawiewów nie ma żadnej diody, zatem sam musisz rozgryźć od czego ona, lub zapytać poprzedniego właściciela.
Co do lapki, to w środkowej pozycji powinna się palić przy otwartych drzwiach (przednich).
Sprawdź czujniki (na dole przy słupku jak otworzysz drzwi). Ogolnie bierzesz miernik i śledzisz kabelki - ot taka zabawa *]
Pozdrawiam |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-09-2006, 21:49
|
|
|
Pod tylnym siedzeniem po prawej stronie jest taka mała czerwona paczuszka.Ona steruje oświetleniem w aucie.Gdy są drzwi otwatre to lampka się świeci,ale jak tylko włączysz zapłon to automatycznie gaśnie,mimo że drzwi są nadal otwarte.U mnie te czarne włączniki na łączeniu progu ze słupkiem nie są podpięte pod lampke,tylko zasilają opuszczane elektycznie szyby gdy jest wyłączony zapłon.
Nie wiem jak to co napisałem ma się do wersjii wyposażenia. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-09-2006, 09:30
|
|
|
Miałem w tym 1,6 to samo. Wylmnij lampke i styki przeczyść papierem sciernym |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-09-2006, 12:58
|
|
|
MaXXMisiek napisał/a: | Pytanie drugie dotyczy oświeltenia wnętrza auta. Przełącznik w lampce ma 3 pozycje wył/środek/stale włączony. Gdy jest w pozycji środkowej światło powinno się zapalac gdy otworzy się drzwi ( przynajmniej tak mi sie wydaje). Niestety raz to działa raz nie raz się zaświaca a raz nie gaśnie. Od czego zacząć sprawdzanie?? |
Zastosuj się do tego co pisali poprzednicy, ale raczej na 99% winą tego będzie czujnik drzwiowy. U mnie czasami też tak się działo. Wcisne na chwilkę ten czujnik lub poruszam i jest ok. Kiedyś go wyjałem i przeczyściłem WD4 i od tego czasu mam spokój. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 10-09-2006, 14:11
|
|
|
spoko dzięki za rady w poniedziałek poszukam przyczyny bo w niedzielę żona niepozwala
dam znac co było przyczyna o ile znajde
Witam ponownie:)
Oswietlenie wnetrza działa gut. W tylnych drzwiach czujka sie ciut za głęboko wcisneła i cały czas było tak jakby drzi były otwarte.
Co do diody to tylko dioda bez żadnych podłaczeń choć ma kawałeczek kabelka( równiutko docięty )
Pytanie czy da się ją wykorzystac i stworzyc "symulator alarmu" Tzn by migała w nocy?? Tylko łopatologicznie bym poprosił.
Pozdrawiam |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|