Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana oleju i zonk-POMOCY
Autor Wiadomość
Wicher 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-10-2006, 12:39   wymiana oleju i zonk-POMOCY

chcialem wymienic olej(i musze to zrobic jak najszybciej) ale nie moge odkrecic sruby ktora sie go spuszcza z miski:( jak odkrece sam filtr to zleci olej??

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-10-2006, 12:55   

nie zleci filtr jest powyzej :-)
Jak to nie mzoesz odkrecic?
Tak ktos dopierd... czy zassalo?
Sprowobuj go troche dokrecic albo puknac mlotkiem moze sie odprezy i wtedy pojdzie.
Wymiana oleju bez spuszczania z miski to taka srednia wymiana
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-10-2006, 12:57   

dospawaj kawałek śrubki do korka od oleju i wtedy odkręć,ja też nie mogłem odkręcić i tak właśnie zrobiłem
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-10-2006, 17:55   

To, że ciężko się go wykręca to u mnie normalka. Duży (pasujący) klucz imbusowy przedłużony kawałkiem rury (jako dźwignia) rozwiąże sprawę.
     Moneta

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 07-10-2006, 18:26   

ego napisał/a:
dospawaj kawałek śrubki do korka od oleju i wtedy odkręć,ja też nie mogłem odkręcić i tak właśnie zrobiłem

Hehe ego tez to przerabialem i ukrecilem srube w korku. Co ja sie namordowalem by to cholerstwo pozniej wyciagnac z korka to szok. W korku jest imbus 12 i proponuje kupic taki klucz w pierwszym lepszym hipermarkecie bo napewno sie przyda nie jeden raz :)
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-10-2006, 20:30   

:arrow: :arrow: :arrow: raz, że porządny imbus i zrób dłuuuuuuugą dźwignię, a potem powoli z wyczuciem pchaj, to odkręcisz;
dwa, że w ostateczności jak jest zapieczone, to podgrzej korek by się metal zrobił przyjemniejszy :D w obycu, łatwiej się odkręci choć nie widziałem by aż tak było zapieczone;
trzy, jeśli totalnie nie masz w żaden sposób szans odkręcić okorka i byłyby ogromne problemy, to możesz, jeśli już chcesz chore rozwiązanie ja kz tym filtrem, zdjąć miskę olejową, kilka śrub poodkręcać tylko, ale powoli, by Ci nie 'rzygło' naraz, poza tym ogromnie uważaj by przy odkręcaniu i dokręcaniu tych śrub ich nie ukręcić; jedynym plusem w tym wypadku jest to, że uszczelkę od miski warto wymienić, bo to normalne, że tam T/T się pocą i uszczelka siada po latach; no i jeszcze tyle, że jak ściągniesz miskę i położysz sobie w np warsztaciku, to masz korek z obu stron widoczny, może jak podgrzejesz to wtedy łatwiej coś wykombinujesz;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Robson 

Wysłany: 10-10-2006, 16:03   

Jak nie uda się odkręcic korka to możesz wymienić olej na zasadzie odsysania. Robia tak w niektórych stacjach obsługi. W Norauto jest nawet pompka elektryczna z węzykiem, który wprowadzasz w miejsce po bagnecie i wypompujesz cały olej z miski.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 10-10-2006, 18:11   

jakiego odsysania? Daj se spokoj z odsysaniem jakims. Odkrec miske i probuj korek odkrecic. Tak jak przedmowca mowił ktorys,dospawaj kawałek nakretki do korka i probuj odkrecic. A jak nie? Wymien miske i uszczelke i z bani. Pozniej znow bedziesz sie pierdzielił z kolejna wymianą, a tak masz z glowy.

www.budowork.pl
     assistance

Odpowiedz do tematu