|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo `93 |
Autor |
Wiadomość |
Tomaszek
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2006, 20:31 Tipo `93
|
|
|
mam okazje kupić Tipo rok 1993
Jutro dopiero go będę oglądał a wlaściciel nie umiał mi powiedzieć czy jest to auto przed czy po liftingu(właścicielem jest starszy Pan i nie wiedział o co go pytam) w związku z tym moje pytanie.
Czy Tipo przed liftingiem też ma blachę ocynkowaną?
Jakie są rożnice miedzy przed a po liftingu(czy jest to tylko grill i klatka bezpieczeństwa-czy coś więcej)?
dodam że cena ok 3000zł i ma być w idealnym stanie-czy to jest dobra cena i czy w ogóle warto się interesować autem przed liftingiem(jeżeli się okaże że to właśnie takie jest)
Tom. |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-03-2006, 20:38 Re: Tipo `93
|
|
|
Tomaszek napisał/a: |
Czy Tipo przed liftingiem też ma blachę ocynkowaną?
Jakie są rożnice miedzy przed a po liftingu(czy jest to tylko grill i klatka bezpieczeństwa-czy coś więcej)?
dodam że cena ok 3000zł i ma być w idealnym stanie-czy to jest dobra cena i czy w ogóle warto się interesować autem przed liftingiem(jeżeli się okaże że to właśnie takie jest)
Tom. |
Klatka bezpieczenstwa
Dopeiro po 93 wprowadzono ocynk. Zmiany to ocynk, grill, swiatla, nadkola rpzednie, modele 3drzwiowe;)
Napisz jeszcze co w wyposazeniu ma ten tipcio. |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2006, 20:41
|
|
|
Jesli auto w ide4lanym stanie to brac brac brac:-)
Naprawde wdziecnze sa te autka
Wszystko zalezy od tego jak bylo dbane :-) ale jest duze prawdopodobienstwo ze bylo;-)
Czy wlasciciel jest 1 wlascicielem jelsi tak to dodatkowy atut
Zobacz w jakim stnaie jest silnik,zawieszenie, stan blacharki tez duzo ci powie:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tomaszek
witamy nowego
|
Wysłany: 28-03-2006, 20:50
|
|
|
Jak już wspominałem auto będę oglądał jutro, a to co się dowiedziałem przez telefon to:
1. stan blachy ma być idealny-auto garażowane, I właściciel, nie ma podobno śladów korozji
2. wyposażenie:wspom. kier, centralny, elektryczne szyby,
3. silnik 1.4 gaźnik, przebieg 115tys.- podobno nawet nie cieknie -aż dziwne
4. model 5-cio drzwiowy
Zależy mi głownie na karoserii, żeby się nie okazało że jak postawię auto pod chmurką to za rok się posypie. Jak się trzyma blacha w modelach przed liftingiem?
lincoln_ napisał/a: | Dopeiro po 93 wprowadzono ocynk. |
na stronie: http://www.tipo.republika.pl/ (w zakładce HISTORIA MODELU) wyczytałem:
drzwi tyłu nadwozia wykonano z tworzywa poliestrowego wzmacnianego włóknem szklanym, zaś prawie 70% stalowych części nadwozia wykonano z blach ocynkowanych (dach, pokrywę przedziału silnika, błotniki przednie i tylne oraz drzwi boczne z blach dwustronnie ocynkowanych).
więc jak to w końcu jest z tymi blachami?
Tom. |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-03-2006, 21:28
|
|
|
Tomaszek, widzisz to Tipo u gory, jako logo? Albo ten Klik To wlasnie jest po faceliftingu.
Jesli ma inny przod jak np. ten Klik to jest to sprzed face-liftingu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tomaszek
witamy nowego
|
Wysłany: 28-03-2006, 21:35
|
|
|
miszko napisał/a: | omaszek, widzisz to Tipo u gory, jako logo? Albo ten Klik To wlasnie jest po faceliftingu.
Jesli ma inny przod jak np. ten Klik to jest to sprzed face-liftingu. |
wiem, wiem jak wygląda przed i po liftingu,
Chodzi o to że Pan z którym rozmawiałem przez telefon nie umiał mi powiedzieć jaki to model(jest to Starszy Pan i nie wie jaki ma grill, a zdjęc nie ma)
Więc chcę się dowiedzieć jak jest z blachą przed liftingiem, jeśli się okaże że to starszy model.
Tom. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-03-2006, 07:04 Re: Tipo `93
|
|
|
Ocynk był od początku produkcji, z tym że po liftingu poprawiono zabezpieczenie antykorozyjne.
To wspomaganie mnie zastanawia Czy to jest auto kupione w kraju? W Polsce nie oferowano 1.4 ze wspomaganiem, nawet w opcji. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Tomaszek
witamy nowego
|
Wysłany: 29-03-2006, 07:12
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | Ocynk był od początku produkcji, z tym że po liftingu poprawiono zabezpieczenie antykorozyjne. |
Co to oznacza? |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 29-03-2006, 07:16
|
|
|
Tomaszek napisał/a: | Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | Ocynk był od początku produkcji, z tym że po liftingu poprawiono zabezpieczenie antykorozyjne. |
Co to oznacza? |
Że jak ma zardzewieć, to i tak zardzewieje, tylko nie od razu |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Tomaszek
witamy nowego
|
Wysłany: 29-03-2006, 08:02
|
|
|
ale jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o blachę, z rocznikiem `93 przed liftingiem?
kupować czy szukać dalej modelu po liftingu?
Tom |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 29-03-2006, 09:45
|
|
|
Tomaszek napisał/a: | ale jakie są Wasze doświadczenia jeżeli chodzi o blachę, z rocznikiem `93 przed liftingiem?
kupować czy szukać dalej modelu po liftingu? |
Nie ma reguły, trzeba oglądać dokładnie samochód a zwłaszcza tylne nadkola i podłogę.
Jak poprzedni właściciel dbał o zabezpieczenie antykorozyjne to blacha będzie w dobrym stanie inaczej ruda może zrobić swoje. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 29-03-2006, 10:27
|
|
|
Gdybyś się zdecydował to największą uwagę zwróć na tylne błotniki i nadkola,tylną belkę i i blachę nad nią.Jeżeli jest możliwość to odsuń tapicerkę w bagażniku nad nadkolami,bo są tam kołki plastikowe które ją mocują-pierwsze ognisko rdzy.Sprawdż dolne krawędzie drzwi w miejscach spustu wody,podszybia i nadszybia,krawędzie szyberdachu. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 29-03-2006, 12:54
|
|
|
Tomaszek napisał/a: |
kupować czy szukać dalej modelu po liftingu?
|
Tak jak napisał Romano, każdy samochód wymaga indywidualnego podejścia. Osobiście polecałbym Ci poszukać modelu z końca produkcji, ale nie znaczy to, że nie można znaleśc zadbanego sprzed liftingu. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Tomaszek
witamy nowego
|
Wysłany: 29-03-2006, 15:15
|
|
|
dzięki wszystkim, szukam dalej
Auto odpicowane do sprzedaży-na pierwszy rzut oka piękne, ale jak zacząłem oglądać to okazał się trup.
A pierwszy właściciel okazał się handlarzem.
Na dodatek mała pomyłka:
Auto nie `93 tylko 92, nie 1.4 tylko 1.6 i zapomniał dodać że nie ma ważnego przeglądu.
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-03-2006, 15:36
|
|
|
Tomaszek też tak kiedyś miałem.Prawie 300km w jedną strone,auto bite z każdej strony,w środku odpadała konsola,a koleś mówi że stan techniczny bardzo dobry i on by przy nim nic nie robił tylko jeżdził. Miało mieć extra wyposażenie,a nawet wspomagania nie było.No i rocznik też się nagle zmienił z 92 na 91.Ale poznałem przynajmniej okolice Sosnowca. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 29-03-2006, 17:25
|
|
|
Git :-)
Czyli stornka sie przydaje kolejnyu naciagacz ktoremu sie nie udalo
i dobrze:] |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
forest666
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 134 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-04-2006, 19:22
|
|
|
Ocynk został wprowadzony w 93. Mam Tipo z tego roku i ocynk jest. Mam pare miejsc gdzie jest boła blach i zero rdzy na niej |
_________________ Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00
http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|