|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo szaleje |
Autor |
Wiadomość |
next
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-05-2007, 13:59 Tipo szaleje
|
|
|
Panowie ostatnio moj tipek (1.4 wtrysk) coś szaleje coś źle chodzi... po odpalniu łaie wysokie obroty jak dodam gazu wchodzi na większe a po puszczeniu gazu ciagle sie na nich utrzymuje;/ po chwili (ok 1.5 min) potrafią spaść obroty i silnik gasnie (jak nie dodam gazu) a ogólnie silnik na niskich nie pracuje równo po za tym ostatnio ma inny dzwięk podczas pracy. Jak jadę i hamuje silnikiem to strzela z rury co musze sprawdzić?
Już nie wspomne o wysokim spalaniu ;/ (13 litrów benzyny po mieście , nie mam gazu) czy też o innej obudowie filtra powietrza ;/ powoli doprowadzam go do db stanu ale mechanikiem nie jestem i potrzebuje porad
Czy może być to wina uszczelki pod zaworami (czy jakoś tak) bo cieknie mi olej z tamtąd
wiem że to nie odpowiedni dział ale nie wiedziałem gdzie go dać... |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-05-2007, 17:47
|
|
|
Na początek sprawdź czujnik położenia przepustnicy(czarna lub brązowa plastikowa płytka po lewej stronie wtrysku) a potem sondę lambda i czujnik temperatury silnika w kolektorze ssącym .A czy przy takich obrotach przepustnica opiera się o silnik krokowy?
Poszukaj o sondzie i o czujnikach na forum,bo często się o nich pisało,więc na pewno coś znajdziesz. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
tad42
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 23:14
|
|
|
Mnie tez kiedys tak czasami strzelal, ale byla to wina czujnika temp. cieczy w kolektorze ssącym (niebieska wtyczka) po jego wymianie juz nie stresuje mnie i otoczenia strzelaniem... |
_________________ tp |
|
|
|
|
wojtas87-xp
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2007 Posty: 44 Skąd: częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-09-2007, 13:12
|
|
|
ja mam takie jaja po wymianie sprzegla;/
** Dodano: 13-09-2007, 14:13 **
ale to przez jakies zaniedbanie przy skrecaniu;p teraz sie z tym motam |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-09-2007, 17:14
|
|
|
W sumie przy wymianie sprzęgła nie ingerujesz za bardzo w silnik, mogłeś nie podpiąć czego lub pominac jakąś masę. Proponuje sprawdzić wszystko nad sprzęgłem i czujnik położenia wału (może jakoś przy blokowaniu wału się uszkodził) |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|