SZALEJE NA WOLNYCH OBROTACH NA GAZIE |
Autor |
Wiadomość |
bajer
|
Wysłany: 25-02-2005, 22:36 SZALEJE NA WOLNYCH OBROTACH NA GAZIE
|
|
|
Panowie założyłem sobie kompa do LPG i mam pytanie zakładał mi to znajomy bardzo dobry kumpel założył podłączył laptopa ja odpaliłem i co chodzi nierówno poprostu skaczą mu obroty na wolnych na benzynie tego nie ma.
Powiedział mi że tak musi być gdyż już się nic nie da wyregulować gdyż zminiając ustawienia sonda i tak poda mu taką dawke jaka musi być tak wiec juz sie nie da przykombinowac jak wczesniej na starej instalacji w związku z tym mam pytanie???????
Co to może być i czy jest to do wyregulowania i czy też tak macie że wam skacze na obrotach na lpg mowa o instalacji z komputerem nie jest to denerwujące ale niezaprzeczam że tego nie czuć.
Jak tak to jak rozwiązaliscie ten problem i jaka jest tego przyczyna nadmieniam że wszystkie czujniki działaja prawidłowo kable nowe swiece nowe kopułka nowa palec również filtry też.
Proszę o podpowiedź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ Tempra 1,6ie zagazowana |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-02-2005, 18:10
|
|
|
Też mam założoną instalację z komputerem ale nie mam tego problemu co Ty. U mnie od początku wszystko działało ok. Nie było skakania na obrotach ani przed regulacją, ani tym bardziej po regulacji.
Czy jesteś pewien, że wszystko jest prawidłowo podłączone i przede wszystkim czy wszystko jest podłączone. Czy masz emulator sondy lambda, czy komputer jest właściwie dobrany? |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
bajer
|
Wysłany: 26-02-2005, 19:49
|
|
|
U mnie jest komputer napewno dobrze dobrany i sonda steruje teraz pracą wraz z czujnikiem położenia przepustnicy dzwoniłem do tego znajomego co mi to zakładał i powiedział mi że można go podłączyć jeszcze raz do laptopa i zmienić ustawienia kroków w silniczku krokowym na gazie i zobaczymy.
Więc w związku z tym mam prośbę o podanie wartości kroków jaką macie na wolnych obrotach to mi ułatwi ustawienie chodzi o silnik 1,6 ie to jest moja taka gorąca prośba do was jak ktoś zna to niech mi napisze gdyż metodą ustawiania eliminacji trochu zejdzie a tak może ktoś będzie miał właśnie takie ustawienia które podejdą i będzie dobrze.
Z góry bardzo dziękuje!!!!!!!!! |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 26-02-2005, 21:05
|
|
|
Ja niestety w tym przypadku nie pomogę. Moja instalacja jest bez silniczka krokowego. Jak instalowałem gaz nie wiedziałem, ze są takie wynalazki, a z tego co słyszałem instalacje z silniczkiem krokowym są lepsze od tych bez bo układ sam się reguluje (poprzez komputer). |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 26-02-2005, 22:01
|
|
|
Bajer, daj sobie spokój z kumplem i pojedź do gazownika, bo jak ktoś mi mówi, że "ten typ tak ma i nic sie nie da zrobić" to wiem że akurat "mechanik" ma małą wiedzę.
Nie twierdzę, że mało wie, ale pewne rzeczy ludzi przerastają. U mnie nie ma jak na razie żadnych problemów i jeśli nie chcesz sobie jeszcze pogorszyć to nie gmeraj z kolegą tylko wyreguluj u gazownika. Wydasz 50zł i zaoszczędzisz sobie problemów na przyszłość. |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 27-02-2005, 18:44
|
|
|
Marcin ma rację. Jeżeli coś nie działa tak jak powinno, a fachowiec, który to robił twierdzi, że tak ma być i już to oznacza, że należy zmienić fachowca. |
|
|
|
|
bajer
|
Wysłany: 04-03-2005, 00:49
|
|
|
Tylko że ten kumpel jest gazownikiem i mówi że niektóre Tempry mają tendencje do falowania byłem u innego i mo powiedział to samo niektóre tempry mają w sobie coś takiego że na wolnych będzie silnik falował jaka jest tego przyczyna nikt nie wie ale ważne jest to że chodzi dużo dużo lepiej niż na zwykłej instalacji. |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 04-03-2005, 18:46
|
|
|
U mnie silnik na biegu jałowym też faluje - obroty zmieniają się w zakresie 600-800obr/min (na DGT) ale dzieje się tak i na LPG i na benzynie więc to nie instalacja gazowa. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-03-2005, 20:54
|
|
|
Ja podejżenia mam że to co ci mówiłem ,głowica i uszczelniacze dają takie objawy.Zalej go mineralnym szelem i zrób małą próbe może czasowo da efekt. |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 08-03-2005, 20:13
|
|
|
Jutro jadę na wymianę świec. Jak dobrze pójdzie to przy okazji zmierzą mi ciśnienie sprężania. Jak pójdzie źle to remont głowicy no i przy okazji uszczelniacze. |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-03-2005, 22:56
|
|
|
ale jak masz gaz i ci sam silnik na luzie dodaje gazu czyli obroty lekko wzrastaja i maleja to jest przyczyna tego ze gaz bieze sobie dawke jakas tam ...a na benzynie mi nie faluje... nic... w sumie mialem remont silnika w zeszlym roku na poczatku !
Proszę o edycję postu tak by był zrozumiały dla czytających. Ja sam nic nie rozumiem. mkaminski100 |
|
|
|
|
bajer
|
Wysłany: 10-03-2005, 10:24
|
|
|
Nic z tego co napisałeś nie rozumiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|