Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Volkswagen Golf III
Autor Wiadomość
shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-08-2012, 13:02   Volkswagen Golf III

Po burzliwym związku z moim Fiatem Tipo pozostały już tylko wspomnienia, od maja jestem w posiadaniu nowego samochodu, więc przyszedł czas aby się nim w końcu pochwalić.

Pacjent to Volkswagen Golf III z silnikiem 1.6 ABU. Auto kupiłem od znajomego mechanika. Długo nosiłem się z zamiarem kupna kolejnej włoszczyzny, szczególnie Bravo bardzo mi się podobało, ale niestety większość egzemplarzy, które oglądałem, była w kiepskim stanie. Rozsądek wziął więc górę i tak stałem się posiadaczem obecnego tu Niemca :) Do zakupu skłonił mnie bardzo dobry stan techniczny, zarówno pod względem mechanicznym jak i blacharskim. Miła odmiana po strasznie korodującym i wiecznie strzelającym fochy Tipo ;D Jedynym minusem był strasznie wyblakły czerwony lakier. Początkowo miała temu zaradzić polerka, ale po podliczeniu wszystkich funduszy zapadła decyzja o odmalowaniu auta na oryginalny kolor. Przy okazji poprawiono nieco serię, dając zderzaki w kolor nadwozia.

Auta używam już prawie 4 miesiące i jestem bardzo zadowolony. Jak na razie sprawuje się znakomicie, zostało już przetestowane na dwóch dłuższych trasach, które pokonało bez niespodzianek. Oto kilka fotek, jakość może nie powala, ale niestety aparat odmówił posłuszeństwa, więc tylko z telefonu.

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-08-2012, 13:06   

shwax, golfik nawet nawet :) Życzę bezawaryjności ;)

Ps. Czemu nie ma zdjęc lewego boku :lalala:

Ps2. I tak wolę Tipka :D

osama 33 

Wysłany: 20-08-2012, 13:58   

Bardzo ładny vw. 8)
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 20-08-2012, 14:01   

A ja życzę ciekawych modyfikacji, bo golfy do niczego innego się nie nadają :P

shwax 

Wysłany: 20-08-2012, 14:57   

shwax napisał/a:
Ps. Czemu nie ma zdjęc lewego boku :lalala:

Bo lewy wygląda identycznie jak prawy ;D a tak serio, faktycznie podejrzanie to wygląda, ale z lewym bokiem jest wszystko ok. Nawet nie pomyślałem o tym jak wstawiałem foty, a z uwagi na ostre światło lepsze ujęcia wyszły z prawej strony. Zaraz wygrzebię jakieś foto lewego boku, żeby było ok ;)

Jelcyn, o jakie mody Ci chodzi? Czyżby tak popularna wśród VWmaniaków gleba? 8)

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-08-2012, 15:11   

shwax, chodzi pewnie o to że do golfów jest dużo gratów za małe pieniądze, gwint nowy za 600-700zł, alufelgi w śmiesznych cenach, bo to najpopularniejszy rozstaw 4x100 do tego wszelkiego rodzaju lampy tuningi itp :)

Ja bym tu widział osobiście: Gleba, felga jakaś większa ciut albo tą poszerzyć ;) Ciemne lampy przód, i dodatki na progi od gti + dokładka od gti no i progi na czarno i znaczki przód + tył. I chyba tyle :D

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 20-08-2012, 16:33   

shwax napisał/a:
o jakie mody Ci chodzi?

Cult, german...
Wybierz jakiś styl i działaj, a GLEBA to zależy, czy będziesz chciał nim jeździć czy nie ;)

shwax 

Wysłany: 20-08-2012, 18:50   

Bdm, tego to mi nie musisz mówić, wiem jak wygląda "lista dodatków", chociażby od GTI ;) . Na razie są lampy tylne Hella z GTI, (fabrycznie ciemniejsze), w środku parę pierdółek typu kierownica z Polo G40, dodatkowy schowek od wersji z poduszką, tunel środkowy z Vento i jeszcze kilka mniejszych rzeczy. Poza tym chwilowo seria. Niestety na każde grubsze mody trzeba mieć $$$.
Na pierwszy ogień poszedł lakier i efekt mnie chwilowo zadowala. Felga pewnie wpadnie dopiero na przyszły sezon i raczej będzie to alu, do szerokiej stali jakoś nie bardzo mogę się przekonać.

Jelcyn, pytałem, bo myślałem że masz już może jakąś konkretną rat-wizję mojego auta :lalala: Co do gleby to odpada. Autem jeżdżę na co dzień i nie tylko po gładkim asfalcie, jednak nie wykluczam że jak wpadną alu to rozważę seryjne springi od GTI, które są odrobinę niższe i twardsze niż obecne :) No ale to raczej plany na przyszłość.

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-08-2012, 18:52   

o widze ze kolejny golfik zawitał na forum, ABU czyli 75 konia, nawet daje sobie to rade nawet jak masz szersze oponki, te silniki są dosc mało awaryjne, a jak juz cos to czesci jak barszcz tanie, w razie problemów udziele pomocy, i moja dobra rada, zdejmij plastikowe nadkola i dobrze zakonserwuj, całe błotniki od srodka oraz podłoge, newralgiczne punkty t o własnie nadkola oraz tylna klapa dookoła szyby i wycieraczki, polecam do tego modelu takie swiatła, bardzo ładnie wyglądaja na samochodzie
http://allegro.pl/migacze...2509221437.html

pozdrawiam i zycze szerokosci

robertRK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-08-2012, 19:13   

Niech Ci służy ... :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 20-08-2012, 19:29   

shwax, podoba mi się bardzo kolor, soczysta czerwień i chyba dobrze zrobiony.
znasz (wszyscy znają) moje zdanie na temat vw. Zdania nie zmienię, ale jeśli kupiłeś auto pewne to dobrze zrobiłeś. czasy są jakie są i liczy się tani a nie ładny i drogi. golf dizajnem nigdy nie powalał ale jak już wszyscy zgodnie przyznali części są śmiesznie tanie bo są dostępne wszędzie. co do modów: Wunderbauma se kup i daj spokój z modami. zaczniesz grzebać to się w koszty wpędzisz. zrobisz felgę na niskim profilu poleci zawias, zrobisz glebę zacznie pękać buda bo to konstrukcja samonośna. zrobisz motor musisz zrobić zawias hamulce itd. po co Ci to? Jak chcesz pojeździć to tylko oliwy pilnuj i wody żebyś nie przegrzał motoru i bedziesz śmigał. a części to nie długo w tesco do tego kupisz.

Jak na początku wspomniałem, podoba mi się kolor. jeśli to nie tajemnica to pochwal się ile kosztowało odmalowanie auta. Rozumiem że kolor jest ten sam co byl? ja nosze się z zamiarem odświeżenia koloru na Lanci, dlatego pytam.

pozdrawiam

** Dodano: 20-08-2012, 20:32 **
Jelcyn napisał/a:
bo golfy do niczego innego się nie nadają

okrutny jesteś :P

** Dodano: 20-08-2012, 20:38 **
shwax napisał/a:
do szerokiej stali jakoś nie bardzo mogę się przekonać

szeroka być nie musi, bardziej - odpowiednio dobrana

assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 20-08-2012, 20:22   

tylko nie trójeczka :) .......
     assistance

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-08-2012, 22:00   

Czytalem najnowsze badania rynku samochodowego i tak...dla przecietnego polaka nallepszy samochod to ten niemieckiej mysli technicznej(jaki by nie byl ale niemiecki znaczy najlepszy).Malo tego-pierwsze miejsce wsrod samochodow uzywanych w polsce zajmuje wlasnie golf :) Wiec szerokosci Kolego
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

shwax 

Wysłany: 21-08-2012, 00:25   

palidzojnt221, nie powiem, żeby miał nadmiar mocy :lalala: ale że 90% czasu spędza w mieście to wystarczy spokojnie. Plastikowych nadkoli nie ma i raczej nigdy nie będzie miał, bo widziałem co się tam pod nimi tworzy, więc nie będę ryzykował, a konserwacja została zrobiona przy okazji malowania ;)

Świstak napisał/a:
jeśli kupiłeś auto pewne to dobrze zrobiłeś. czasy są jakie są i liczy się tani a nie ładny i drogi.

Najlepsze podsumowanie. Interesującej mnie włoszczyzny nie było w tym przedziale cenowym, a jak się coś znalazło to w kiepskim stanie, więc miałem do wyboru: kupić tego konkretnego Golfa, zadbanego, z pewnego źródła i cieszyć się w miarę bezawaryjną jazdą lub kupić coś na chybił trafił i potem ładować worki pieniędzy "żeby żyło". Jak dla mnie rozwiązanie było proste i oczywiste. Zakup był podyktowany rozsądkiem a nie "wielką miłością", pisałem Ci o tym kiedyś na GG i PW ;)

Co do tych modów to takie na razie gdybania moje. Na pewno chciałbym jakąś ładną felgę wrzucić, bo auto dużo dzięki temu zyskuje nie ważne czy Tipo, czy Golf, czy jakieś inne wozidło, ale chwilowo zamiast felg jest nowy lakier. Czy takie coś jest opłacalne? Hmm... Ja tego nie robię, na handel tylko dla siebie i dla własnej satysfakcji :)

W sprawie malowania - został przywrócony oryginalny kolor + zderzaki w kolorze nadwozia i częściowo w strukturze. Do tego niewielka konserwacja nadkoli i progów (podłoga była ok, zakonserwowana wcześniej). Cenę mogę Ci napisać na PW, w temacie nie będę się chwalił, co by malkontenci zaraz nie snuli teorii spiskowych i własnych prawideł. Mogę jedynie powiedzieć, że gdyby auto oglądać z lupą na pewno można by się do czegoś przyczepić, ale jak dla mnie stosunek cena/jakość rewelacyjny i jestem więcej niż zadowolony 8) .

Mosior, jakbym kupił czwóreczkę/piąteczkę czy inny to komentarz byłby pewnie podobny, no bo Golf :roll:

shagger78, zupełnie nie rozumiem co chcesz udowodnić tym komentarzem? Że niby kupiłem auto bo niemieckie, więc lepsze niż Fiaty, Fordy czy inne marki? O to Ci chodziło?

Jelcyn 

Wysłany: 21-08-2012, 03:43   

shwax, wystarczy trochę obniżyć, nie musisz szurać o asfalt. Dalej robisz go na gładko, montujesz lampy typu clear, zakładasz jakieś BBS i masz już przyzwoicie wyglądające auto. Wiele nie trzeba, prawda?

** Dodano: 21-08-2012, 04:54 **
Ps.:
shwax napisał/a:
myślałem że masz już może jakąś konkretną rat-wizję mojego auta

Golfy 3 słabo wyglądają na rat, jetta albo bora już prędzej.
palidzojnt221 napisał/a:
polecam do tego modelu takie swiatła, bardzo ładnie wyglądaja na samochodzie
http://allegro.pl/migacze...2509221437.html

widziałem podobne, tylko jednoczęściowe, chyba byłyby lepsze. Ale nie ma sensu takich montować, szybko giną :P demontarz trwa 5 sekund i nie są potrzebne żadne narzędzia.

palidzojnt221 

Wysłany: 21-08-2012, 17:09   

shwax, nie chodziło mi o to http://allegro.pl/nadkole...2512222928.html

tylko o ten element http://allegro.pl/nadkole...2527306433.html

tych pierwszych nie ma sensu zakładać chyba ze zamaskowac rdze ale z tymi nakładkami szybciej sie ruda rozprzestrzenia

Mosior 

Wysłany: 21-08-2012, 21:44   

shwax, zgadza się :) oby Ci służył i nie chcę nabijać postów ale mam w rodzinę kilka egzemplarzy niemieckiej myśli technicznej z różnych lat i niestety nie są to auta bezawaryjne więc skoro wszystko się sypie na podobnym poziomie to wolę włoszczyznę bo przynajmniej to jakoś wygląda i widać, że projektant się starał... :badgrin:
     assistance

shwax 

Wysłany: 21-08-2012, 21:54   

Mosior napisał/a:
wolę włoszczyznę

Tak, tak, a w podpisie masz jeszcze jakże włoskie Mondeo :lalala:

Też znam wiele takich przypadków o których piszesz, auta psują się bez względu na to czy niemieckie, włoskie, francuskie itd, ale jestem zdania, że "jak dbasz tak masz".

Co do
Mosior napisał/a:
wolę włoszczyznę bo przynajmniej to jakoś wygląda i widać, że projektant się starał...
toś mnie rozbawił :D Niby Tipo i Tempra to takie stylowe auta? Heh, dobre ;D Jak dla mnie ani VW ani Fiaty z tamtych lat nie powalają, choć w późniejszych latach, muszę się zgodzić, górą Włosi ;)

Janek125p 

Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 22-08-2012, 11:57   

Jedynie Kolor Mi Sie w Nim Podoba

Jak Sie Bawic ,To Sie Bawic Turbo Wstawic-Fiat 125p 2.0 Gtj Turbo Initial D
http://polskajazda.pl/Sam...68774asnopolski

shwax 

Wysłany: 29-09-2012, 12:52   

Wczoraj do mojego Pomidora wpadły aluski w rozmiarze 15". Początkowy plan zakładał zakup jakichś alu 14" jako, że mam komplet znośnych opon w tym rozmiarze, ale ostatecznie trafiłem 15stki w przyzwoitych pieniądzach i w dobrym stanie wraz z oponkami, więc dałem się skusić 8)

Alufelgi to Borbety model H z oponkami Toyo Proxes CF1 w rozmiarze 205/50. Jak dla mnie trochę za szerokie, więc będę musiał poszukać ciut węższych, ale na razie zostają takie.
Foto:

lukasz16v 

Wysłany: 29-09-2012, 16:08   

I odrazu ładniej się prezentuje niż na stali :)
Wg mnie jak są z tyłu ciemniejsze lampy to może przydały by się lekko( nie ciemne) tylko lekko przyciemnione tylne szybki tj tylnia i boki..i pomalowanie zacisków i tylniego bębna(bo chyba są w kolorze rdzy ;D ,chyba że jestem ślepy :lalala: )nawet tą samą farbą co auto...więcej modów wg mnie nie potrzebuje;)
A te lampy z kierunkami na przód wszystko na wcisk więc długo by nie po były jak by je przyuważył jakiś tjuningowiec swojego Golfiny jak było pisane wyżej :)

Szerokości i bezawaryjności!
Pozdrawiam :)

palidzojnt221 

Wysłany: 29-09-2012, 20:54   

mój brat ma teraz takiego samego golfa jak ten, kolor ten sam i aluski te same, ładnie wyglada, powodzonka

shwax 

Wysłany: 29-09-2012, 22:14   

lukasz16v, zdecydowanie mi też bardziej podoba się taki setup. Akurat te borbety to dość prosty i popularny wzór, ale mimo wszystko wyglądają lepiej niż stalówki. A tamte felgi stalowe i tak przydadzą mi się do zimowych opon ;)
Co do rdzy, no cóż, wzrok masz sokoli :lalala: miałem nadzieję, że tego nie widać aż tak bardzo na foto :roll: . Na razie zostanie jednak rdza :lol: , bo Golf pewnie długo na alu nie polata, a po zimie nie wiadomo jaka byłaby kondycja tej farby. Porządne malowanie zrobię na przyszły sezon ;)
Przyciemniane szyby także rozważam od jakiegoś czasu, być może kiedyś również zawitają do auta 8)

lukasz16v napisał/a:
jak by je przyuważył jakiś tjuningowiec swojego Golfiny jak było pisane wyżej :)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi, ale ok ;D

palidzojnt221, dzięki :)

lukasz16v 

Wysłany: 30-09-2012, 02:22   

shwax, Chodzi mi o to że jak by się komuś spodobały to 2 min roboty i ich niemasz w aucie bo z tego co wiem to włąśnie jest to na zatrzask lekko odchylasz i wychodzą..;/ A szkoda kupować żeby się cieszyć z nich przez tydzień;/
A orginał to zawsze orginał nie wpada tak w oko a zły nie jest od tych tuningowych halogenów i kierunków :)

P.S na foto rdza nie rzuca się w oczy;P
Ale jak jest zacisk powiedzmy czerwony to już to widać aa tu koloru brak więc napewno zaciski i bębny pokryte są rdzą;)
No ale fakt jak malować to na wiosne,na zime niema to bardzo sensu:P

palidzojnt221 

Wysłany: 05-02-2013, 22:51   

shwax, msz moze jakies info co ile w VW wymieniac swiece??? moje swiece przewody, kopułka i palec maja przejechane ok 15tys. zastanawiam sie czy nie wymienic swiec przy nastepnej wymianie oleju, na forach VW to nic znalesc nie moge, a jak znajde to jeden pisze ze co 10tys a drugi ze co 60tys, zgłupiałem juz, z góry dzieki za pomoc ;)

ps. kupilem od brata aluski, bede miał takie same jak Ty :D

Odpowiedz do tematu