Pytanie w sprawie elektrycznych szyb |
Autor |
Wiadomość |
bicart
|
Wysłany: 08-06-2005, 19:10 Pytanie w sprawie elektrycznych szyb
|
|
|
witam was.
wczoraj zauwazylem u kolegi ze przy wyłaczony zapłonie i otwartych dzwiach przednich moze on podnosci i opuszczac szyby. Jak zamknie to nie dzialaja chyba ze zaplon właczy. jego tipek to 1.4ie AGT 90 rok. moj 94 i nie ma tego bajeru a jest dosc przydatny bo nie trzeba przekrecac zaplonu zeby opuszczac czy podnosic szybe. sprawdzcie u siebie czy u was tak dziala jak u kolesia bardzo mnie to ciekawi. Czekam na wypowiedzi pozdrawiam Bicart |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-06-2005, 19:59
|
|
|
Mam tak samo.
Muszę mieć albo włączony zapłon albo uchylone drzwi przednie, wtedy działają szyby. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 08-06-2005, 20:04
|
|
|
no wlasnie tylko jak zrobic zeby przy uchylonych dzwiach dzialy szyby???????? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-06-2005, 20:37
|
|
|
najprościej wg mnie chyba 'oszukać' autko, że drzwi są uchylone - podpiąć się pod przycisk/czujnik otwarcia drzwi (ten co zamknięte drzwi go dociskają) i dorobić sobie jeden przełączniczek...... chyba , że można coś w instalacji poprzerabiać... nie znam tego, ale takie najprostsze rozwiąz się nasunęło.......
[ Dodano: Sro 08 Cze, 2005 21:38 ]
oczywiście rozwiązanie o tyle 'kulawe', że np kontrolka otwarcia drzwi się by zapalała czy oświetlenie wnętrza...... trzeba by je mieć wyłączone... |
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-06-2005, 22:15
|
|
|
Też tak mam I się ostatnio zastanawialiśmy z kumplem pod co to podłączyli i doszliśmy do wniosku że pod kabelki od kontrolki światełka gdy dzrwi są otwarte. Za bardzo to w samochodach nie jesteśmy rozgranięci więc w 99% się pomyliliśmy Ale co tam, ważne że działa |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-06-2005, 01:54
|
|
|
'90, też tak mam że albo przy otwartych drzwiach albo przy włączonym zapłonie
nie mam pojęcia co gdzie podłączyć ale fakt faktem warto sie chyba potrudzić bo super sprawa |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 13-06-2005, 13:37
|
|
|
I mam działajace szyby bez właczonego zapłonu i moge nimi regulowac nawet przy zamknietych dzwiach:) podłaczyłem stałe zasilanie do przewodu błekitno-biały we wtyczce 5cio przewodowej mieszczacej sie w centralce el.szyb. Nie wiem czy taki spposob pomoze cos tym co maja regulacje szyb ale przy uchylonych dzwiach ale ci ktorym wogole nie dzialaly bez zaplonu to ten sposob polecam:) |
|
|
|
|
jareq
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-06-2005, 11:10
|
|
|
bicart napisał/a: | I mam działajace szyby bez właczonego zapłonu i moge nimi regulowac nawet przy zamknietych dzwiach:) podłaczyłem stałe zasilanie do przewodu błekitno-biały we wtyczce 5cio przewodowej mieszczacej sie w centralce el.szyb. Nie wiem czy taki spposob pomoze cos tym co maja regulacje szyb ale przy uchylonych dzwiach ale ci ktorym wogole nie dzialaly bez zaplonu to ten sposob polecam:) |
Ja też chcę :-) Gdzie sie znajduje ta centralka ? i skąd wziąleś stałe zasilanie ? |
_________________ Jarosław Kruk
Fiat Tempra 1.6 i.e. (1993) |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-06-2005, 12:00
|
|
|
centralka jest po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami bynajmniej tak jest w Tipkach. A zasilanie podlaczylem do plusa przy stacyjce. najblizszy + |
|
|
|
|
jareq
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-06-2005, 20:20
|
|
|
bicart napisał/a: | centralka jest po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami bynajmniej tak jest w Tipkach. A zasilanie podlaczylem do plusa przy stacyjce. najblizszy + |
Dzięki za informacje. Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę jak jest w Temprze tzn. u mnie :-) |
_________________ Jarosław Kruk
Fiat Tempra 1.6 i.e. (1993) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 16-06-2005, 23:46
|
|
|
Kolega ma Typka z 88 czy 89 roku i tez tak ma. To taki maly bajerek.
Ja sobie dokaldalem elektryki szyby i zrobilem mam zrobione tak ze zawsze moge otwierac szybki. Co ciekawe mam centralke z "wbudowanymi" czujnikami przeciw przeciązeniowymi i jak nawet szyba dojdzie do konca to po chwili slychac jak przekazniki sie wylaczaja i szyba juz nie "ciagnie" dalej pomimo ze mam nadal wcisniety guzik.
I to mnie wlasnie ciekawi. Bo chyba mam cos zle polaczone, bo np. u Jacacentego widzialem autodomykanie. I mi tu wychodzi ze ja tez mam ta funckje... choc co ciekawee w sterowniku mam 2 wyjscia czy moze wejscia niewykorzystane. Moze to od tego.
Ma ktos moze schemat od takiej konfiguracji szyb (z autodomykaniem)? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Sh4rKy
|
Wysłany: 16-06-2005, 23:53
|
|
|
Hmm tak sobie teraz wymyśliłem że jest minus tego sposobu. Złodziej łatwiej wejdzie do naszego skarbu jeśli może bez kluczyka szybki otwierać . Się zastanawiam teraz czy tak zrobić... |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 17-06-2005, 00:02
|
|
|
No tak ale wpierw musi "przebic" sie przez szybe lub ja wybic.
Choc co tam, zlodzieje maja tyle sposobow ze glowa boli. Jak nie przejda zamka to wybija szybe a jak nie chca wybic szyby to zlapia dobrze kantu drzwi i go wygna tak ze nawet reke beda mogli wlozyc (widzialem takie cos na przykladnie Pługa 206, jak ladnie mial "odgiete" drzwi)
A co do zamka... to go bardzo szybko tez mozna otworzyc. Ciekly azot wystarczy. Psikna raz i caly zamek "peka" w drobny mak. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Sh4rKy
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|