Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie w sprawie elektrycznych szyb
Autor Wiadomość
bicart 

Wysłany: 08-06-2005, 19:10   Pytanie w sprawie elektrycznych szyb

witam was.
wczoraj zauwazylem u kolegi ze przy wyłaczony zapłonie i otwartych dzwiach przednich moze on podnosci i opuszczac szyby. Jak zamknie to nie dzialaja chyba ze zaplon właczy. jego tipek to 1.4ie AGT 90 rok. moj 94 i nie ma tego bajeru a jest dosc przydatny bo nie trzeba przekrecac zaplonu zeby opuszczac czy podnosic szybe. sprawdzcie u siebie czy u was tak dziala jak u kolesia bardzo mnie to ciekawi. Czekam na wypowiedzi pozdrawiam Bicart

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-06-2005, 19:59   

Mam tak samo.
Muszę mieć albo włączony zapłon albo uchylone drzwi przednie, wtedy działają szyby.

Moneta

bicart 

Wysłany: 08-06-2005, 20:04   

no wlasnie tylko jak zrobic zeby przy uchylonych dzwiach dzialy szyby????????

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-06-2005, 20:37   

najprościej wg mnie chyba 'oszukać' autko, że drzwi są uchylone - podpiąć się pod przycisk/czujnik otwarcia drzwi (ten co zamknięte drzwi go dociskają) i dorobić sobie jeden przełączniczek...... chyba , że można coś w instalacji poprzerabiać... nie znam tego, ale takie najprostsze rozwiąz się nasunęło.......

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2005 21:38 ]
oczywiście rozwiązanie o tyle 'kulawe', że np kontrolka otwarcia drzwi się by zapalała czy oświetlenie wnętrza...... trzeba by je mieć wyłączone...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-06-2005, 22:15   

Też tak mam :D I się ostatnio zastanawialiśmy z kumplem pod co to podłączyli i doszliśmy do wniosku że pod kabelki od kontrolki światełka gdy dzrwi są otwarte. Za bardzo to w samochodach nie jesteśmy rozgranięci więc w 99% się pomyliliśmy :D Ale co tam, ważne że działa :D

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

misiak 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-06-2005, 01:54   

'90, też tak mam że albo przy otwartych drzwiach albo przy włączonym zapłonie
nie mam pojęcia co gdzie podłączyć ale fakt faktem warto sie chyba potrudzić bo super sprawa

bicart 

Wysłany: 13-06-2005, 13:37   

I mam działajace szyby bez właczonego zapłonu i moge nimi regulowac nawet przy zamknietych dzwiach:) podłaczyłem stałe zasilanie do przewodu błekitno-biały we wtyczce 5cio przewodowej mieszczacej sie w centralce el.szyb. Nie wiem czy taki spposob pomoze cos tym co maja regulacje szyb ale przy uchylonych dzwiach ale ci ktorym wogole nie dzialaly bez zaplonu to ten sposob polecam:)

jareq 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-06-2005, 11:10   

bicart napisał/a:
I mam działajace szyby bez właczonego zapłonu i moge nimi regulowac nawet przy zamknietych dzwiach:) podłaczyłem stałe zasilanie do przewodu błekitno-biały we wtyczce 5cio przewodowej mieszczacej sie w centralce el.szyb. Nie wiem czy taki spposob pomoze cos tym co maja regulacje szyb ale przy uchylonych dzwiach ale ci ktorym wogole nie dzialaly bez zaplonu to ten sposob polecam:)

Ja też chcę :-) Gdzie sie znajduje ta centralka ? i skąd wziąleś stałe zasilanie ?
bicart 

Wysłany: 15-06-2005, 12:00   

centralka jest po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami bynajmniej tak jest w Tipkach. A zasilanie podlaczylem do plusa przy stacyjce. najblizszy +

jareq 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-06-2005, 20:20   

bicart napisał/a:
centralka jest po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami bynajmniej tak jest w Tipkach. A zasilanie podlaczylem do plusa przy stacyjce. najblizszy +

Dzięki za informacje. Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę jak jest w Temprze tzn. u mnie :-)
miszko 

Wysłany: 16-06-2005, 23:46   

Kolega ma Typka z 88 czy 89 roku i tez tak ma. To taki maly bajerek.
Ja sobie dokaldalem elektryki szyby i zrobilem mam zrobione tak ze zawsze moge otwierac szybki. Co ciekawe mam centralke z "wbudowanymi" czujnikami przeciw przeciązeniowymi i jak nawet szyba dojdzie do konca to po chwili slychac jak przekazniki sie wylaczaja i szyba juz nie "ciagnie" dalej pomimo ze mam nadal wcisniety guzik.

I to mnie wlasnie ciekawi. Bo chyba mam cos zle polaczone, bo np. u Jacacentego widzialem autodomykanie. I mi tu wychodzi ze ja tez mam ta funckje... choc co ciekawee w sterowniku mam 2 wyjscia czy moze wejscia niewykorzystane. Moze to od tego.

Ma ktos moze schemat od takiej konfiguracji szyb (z autodomykaniem)?

Sh4rKy 

Wysłany: 16-06-2005, 23:53   

Hmm tak sobie teraz wymyśliłem że jest minus tego sposobu. Złodziej łatwiej wejdzie do naszego skarbu jeśli może bez kluczyka szybki otwierać :( . Się zastanawiam teraz czy tak zrobić... :?

--

assistance

miszko 

Wysłany: 17-06-2005, 00:02   

No tak ale wpierw musi "przebic" sie przez szybe lub ja wybic.

Choc co tam, zlodzieje maja tyle sposobow ze glowa boli. Jak nie przejda zamka to wybija szybe a jak nie chca wybic szyby to zlapia dobrze kantu drzwi i go wygna tak ze nawet reke beda mogli wlozyc (widzialem takie cos na przykladnie Pługa 206, jak ladnie mial "odgiete" drzwi)

A co do zamka... to go bardzo szybko tez mozna otworzyc. Ciekly azot wystarczy. Psikna raz i caly zamek "peka" w drobny mak.

assistance   Moneta

Sh4rKy 

Wysłany: 17-06-2005, 00:28   

Heh, no racja na złodzieja sposobu nie ma :|
No ale co tam, cieszmy się że mamy! I że nam jeszcze nie ukradli!

Ave!

--

assistance

Odpowiedz do tematu