|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kolejne pytanie. Tym razem Fiat Brava 1.4 12v |
Autor |
Wiadomość |
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-05-2008, 21:45 Kolejne pytanie. Tym razem Fiat Brava 1.4 12v
|
|
|
I mam kolejne pytanie o autko. Tym razem mój staruszek się napalił na Bravę z silnikiem 1.4. Niby autko fajne, zadbane w środku, el. szyby, szyberdach, wspomaganie i takie tam duperele, jedynym mankamentem jest to, że jest po gradobiciu i ma przód w innym kolorze, ale auto robione właśnie przez blacharza - kolegę ojca więc wiadomo co się bierze Cena jeszcze nie znana, ale pewnie ze względu na wygląd auta (chociaż dla ojca to nie jest żaden problem) nie będzie za wysoka.
Powiem szczerze, że autko mi się podoba i może nawet sam bym się nim zainteresował - tylko, że mnie osobiście odstrasza ten silnik, bo słyszałem o nim jak do tej pory same niezachwycające opinie Że jest awaryjny - jakaś wada konstrukcyjna, wbrew pozorom dużo pali - nawet więcej niż 1.6, jest mułowaty.
Może ktoś rozwiać moje wątpliwości ? |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:02
|
|
|
No niestety ja nie rozwieje Twoich wątpliwości o tym silniku dużo się nasłuchałem ze lubią się popsuć jak szukałem dla siebie Bravo ale co to nie zagłębiałem się w temat bo szukałem 2.0 20v. Z tego co kolega mi mówił potrafi spalić 10 literków po mieście. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:11
|
|
|
polansky napisał/a: | Że jest awaryjny - jakaś wada konstrukcyjna |
generalnie chodzi o problemy ze smarowaniem.. jakas wada konstrukcyjna w nich byla juz nie pamietam o co biegalo..
kumpel tez bravke kupowal i wlasnie chcial 1.4 brac bo oczywiscie ludzie mysla ze jak maly silnik to malo pali ale udalo mi sie wybic mu z glowy ten motor, wzial 1.6 16v i zadowolony z autka jest, wyrwal wersje 103KM |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:11
|
|
|
gepard napisał/a: | No niestety ja nie rozwieje Twoich wątpliwości o tym silniku dużo się nasłuchałem ze lubią się popsuć jak szukałem dla siebie Bravo ale co to nie zagłębiałem się w temat bo szukałem 2.0 20v. Z tego co kolega mi mówił potrafi spalić 10 literków po mieście. |
No i tym samym utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nie jest to najlepszy wybór , ale jak to ojciec - on wie lepiej a ja się nie znam , oby się tylko nie przejechał, jeśli się rzeczywiście zdecyduje na to właśnie auto. |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-05-2008, 22:33
|
|
|
opti napisał/a: | generalnie chodzi o problemy ze smarowaniem.. jakas wada konstrukcyjna w nich byla juz nie pamietam o co biegalo..
| Wałki rozrządu sie po prostu wycierają... silniki 1.6 są bardzo dobre,mało awaryjne,dynamiczne...
Wejdź na forum i poczytaj o silnikach w bravo/brava http://www.bbtp.pl/index....a379be897f9f5b5 |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 31-05-2008, 07:29
|
|
|
Już się właśnie rozglądałem na forum o opiniach na temat tych silników i tylko się utwierdzam w przekonaniu, że ten silnik to nie najlepszy wybór, no ale póki co właśnie takie auto jest do kupienia, bo właśnie chodzi o to że ojciec nie szuka specjalnie na siłę nowego auta tylko jest możliwość kupienia takowego egzemplarza od w miarę pewnego właściciela.
Ja najchętniej bym widział taką bravkę z 1.9TD 100KM ew. 1.9JTD, no ale nie ma akurat takiej tylko ta 1.4 zresztą pewnie byłaby 2 razy droższa
A jeśli już benzyna to też bym się skłaniał ku 1.6, bo też słyszałem, że to bardzo fajne silniczki, a jak już ma być mniejszy to chyba lepszy by był ten 1.2 od 1.4. |
|
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 31-05-2008, 12:45
|
|
|
Wiesz wszystko zalezy od deny tego 1.4 , jak będzie za 5 tys z wszystkim to bym brał , mimo iż 1.4 12v to porażka . Najlepszą wersją - tak słyszałem bravo jest 1.6 16v - najmniej awaryjny , najmniej zajechany i cena taka sobie .
Diesla z zasady odradzam jak zawsze .
Jak się twojemu tacie nie śpieszy , no to na spokojnie wyrwiecie coś ciekawego - nie koniecznie Bravo
Pzdr |
_________________ Black Alfa 146 2.0 16v TS '97 |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 31-05-2008, 15:37
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | Jak się twojemu tacie nie śpieszy , no to na spokojnie wyrwiecie coś ciekawego - nie koniecznie Bravo |
Właśnie chodzi o to, że w ogóle nie myślał nad zmianą auta - aktualnie jeździ mondeo Mk I 1.6 z pełnym wypasem oprócz klimy i skóry i aż mu się dziwię, że chciałby to zamienić na taką bravę A wzięło go wczoraj, bo akurat stoi u wujka blacharza na kanale po spotkaniu ze słupkiem na parkingu (wgnieciona maska, błotnik, pęknięty zderzak, chłodnica i lampa) i usłyszał, że aktualny właściciel, który jest notabene znajomym wujka będzie chciał sprzedać, bo ma dostać od teścia 407-kę.
Więc ojciec stwierdził, że jak nie będzie dużo chciał to bierze.
Szczerze mówiąc gdyby rzeczywiście cena była interesująca, to może i sam bym się zainteresował, mimo, że auto z zewnątrz nie prezentuje się za ciekawie (wgniecenia od gradu, przód w innym odcieniu czerwieni - miała wcześniej spotkanie z sarenką, klapa też inna, bo gdzieś przywalił tyłem w słupek i wymienił całą klapę) i pewnie dzięki temu wyglądowi nie będzie droga, ale mnie właśnie odstrasza ten silnik Może gdyby chociaż był jeszcze gaz, bo podejrzewam, że nie pali mniej niż jego mondeo z 1.6 mimo, że jest o 300kg lżejsza
A powiedzcie mi jeszcze jak z żywotnością tych silników? Czy jak ktoś o nią w miarę dbał to jest szansa, że nie będzie z nią jaj, typu, że zaraz padnie właśnie wałek? Auto ma już 190tyś. na liczniku i przebieg jest raczej autentyczny, silnik chodzi całkiem ładnie i równiutko. |
|
|
|
|
|
Tipo-14000
|
Wysłany: 31-05-2008, 16:38
|
|
|
Jako posiadacz najbardziej awaryjnej marki odpowiem Ci tak :
TO JEST LOTERIA !
Przegladąłem ceny bravek i doszedłem do wniosku ,że jak na to co opisujesz to ona max 4 tys może być warta , jeśli nawet nie mniej . |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 31-05-2008, 18:43
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | doszedłem do wniosku ,że jak na to co opisujesz to ona max 4 tys może być warta , jeśli nawet nie mniej . |
No ja myślę, że max to 4 tysie
Ale nie wiem czy za tyle to ja nie wole jednak swojej tempry, za która dałem tyle, prawie 2 lata temu |
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 01-06-2008, 08:23
|
|
|
thx za linka ale nie chce mi sie dokladniej lukac...
co do 1.6 to mowa... kumpla udalo mi sie przekonac do 1.6 i zadowolony z autka jest |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 01-06-2008, 12:39
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | polansky, w takim razie namawiaj starszego na Temprę |
, nie nie, bo wtedy będę musiał swoją pucować, żeby była najładniejsza w rodzinie
Póki co sprawa przycichła, mam nadzięję Bo narazie temat tej bravy nie był poruszany i dobrze, bo osobiście uważam, że jego stare mondeo jest ze dwieście razy lepsze od akurat tego egzemplarza bravy
Ale wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi, na pewno się przydadzą na przyszłość, nawet mnie, bo prawdopodobnie moim następnym autem po temprze będzie właśnie brava lub marea sedan ew. bravo I teraz już wiem na 1000%, że raczej nie dam się nikomu namówić na 1.4 i będę szukał czegoś w 1.6 ew. dieselka
Ale to jeszcze nie teraz, bo moją ślicznotką mam zamiar jeszcze trochę pojeździć |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 01-06-2008, 17:10
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | Diesla z zasady odradzam jak zawsze . |
Hahaha nie ma to jak fachowa opinia poparta latami praktyki związanymi z użytkowaniem diesla
Kolego nie masz pojęcia jak takie auta się sprawują, co w wersje z dieslem potrafią krytykujesz. A fiatowskie diesle to jedne z lepszych jednostek. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 01-06-2008, 17:56
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | Diesla z zasady odradzam jak zawsze . |
Uzasadnij swoje "jak zawsze". Odradzasz bo co? Jeśli chodzi o diesle fiata to akurat nie ma sie czego obawiać,pod warunkiem,że nie kupisz juz zarżniętego... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 01-06-2008, 18:49
|
|
|
Hipo napisał/a: | A fiatowskie diesle to jedne z lepszych jednostek. |
ego napisał/a: | Jeśli chodzi o diesle fiata to akurat nie ma sie czego obawiać,pod warunkiem,że nie kupisz juz zarżniętego... |
I właśnie dlatego już na 90% jestem przekonany, że następnym moim autkiem będzie właśnie dieselek mimo rosnących cen paliw
Hipo, a tak z ciekawości to ile Ci pali maryśka z tym 2.4 TD ? Ale podejrzewam, że przy "w miarę" normalnej jeździe po mieście to się w 7l spokojnie mieści Na trasie to pewnie 5-6,5l w zależności ile pociskasz
Osobiście to mnie najbardziej kręci bravo/brava z tym 1.9 JTD , bo słyszałem że to bardzo udany i zadziwiająco ekonomiczny silnik, ale póki co jest poza moim zasięgiem cenowym :/
A jeszcze już takie pytanko póki co na razie czysto teoretyczne, jeśli możecie mi coś więcej powiedzieć o różnicach między 1.9TD tym 100KM i 1.9 JTD, bo ja się na razie orientuję tylko tyle, że 1.9TD to starsza konstrukcja, ale zdaje się że oba mają zbliżoną moc 1.9TD 100KM a JTD bodajże 103 czy 105 KM i oba mają ten sam moment obrotowy, tyle że JTD przy niższych obrotach. Wiadomo, że JTD to nowsza konstrukcja, ale wie ktoś która się lepiej spisuje po tych paru latach od kiedy zaczęli je montować ? |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 01-06-2008, 21:05
|
|
|
polansky napisał/a: | Hipo, a tak z ciekawości to ile Ci pali maryśka z tym 2.4 TD ? Ale podejrzewam, że przy "w miarę" normalnej jeździe po mieście to się w 7l spokojnie mieści Na trasie to pewnie 5-6,5l w zależności ile pociskasz |
Pali tyle ile wleje :d a tak serio to przy spokojnej jeździe idzie się zmieścić w 7l na miasto, oczywiście apetyt rośnie w miare rozmiaru buta ale nie jest wcale tak tragicznie, przedewszystkim ten motor jest dość elastyczny, swoją nie za wielką moc i moment czerpie ze sporej przyjemności więc śmiało mozna nim pomykac poniżej 2k obr/min co owocuje zmniejszeniem spalania.
polansky napisał/a: | jeśli możecie mi coś więcej powiedzieć o różnicach między 1.9TD tym 100KM i 1.9 JTD |
Nie wiem jak jest to dokładnie ale prawdopodobnie tak samo jak z 2,4. Silniki JTD CF2 to w zasadzie te stare dobre TD wyposażone w nową głowice, pompe wyskokiego ciśnienia zamiast klasycznej wtryskowej oraz inny komp. Np w moim a w JTD cały dół silnika jest taki sam, pompa oleju, rozrząd, blok itd.
1,9TD 100KM to bardzo udana konstrukcja i bardzo żywa jak na diesla, dobrze kręci się na obroty, ładnie ciągnie aż do końca. JTD są w wydaniu CF2 - 105KM oraz w CF3-100KM z OBD2. Różnica polega na tym że CF3 ma rozbudowaną diagnostyke i turbo ze zmienną geometrią kierownicy spalin i jest ono sterowane przez komputer. Generalnie ten silnik jest lubiany przez chipowców bo ładnie idzie go wyciągnąć bez dłubania samym programem, natomiast z CF2 wiele nie wyczaruje bo turbina sterowana jest mechanicznie.
Ogólnie konstukcja jest na tyle udana że np nowa generacja ochrzczona jako multijet trafiła pod maskę opla jako CDTI |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 01-06-2008, 22:22
|
|
|
Hipo napisał/a: | Ogólnie konstukcja jest na tyle udana że np nowa generacja ochrzczona jako multijet trafiła pod maskę opla jako CDTI |
opla + saba + chewroleta |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 02-06-2008, 07:21
|
|
|
polansky napisał/a: | ożecie mi coś więcej powiedzieć o różnicach między 1.9TD tym 100KM i 1.9 JTD |
TD jest na pompowtryskiwaczach a JTD na Common Rail,tak w dwóch zdaniach. TD taj jak Hipo napisał to starsza konstrukcja... Od 98 roku JTD zastąpiło TD. |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 02-06-2008, 07:47
|
|
|
ego napisał/a: | TD jest na pompowtryskiwaczach |
TDI byly na pompowtryskiwaczach i sa dalej mowa o silnikach aktualnie produkowanych 1.9, silniki 2.0 i w gore w tej chwili sa juz na CR, vw juz od ladnych paru mcy robi motory od 2.0 na CR, jednostki 1.9 zostaja na pompowtryskach..
TD to nic innego jak wtrysk pośredni z turbo doladowaniem |
|
|
|
|
Tipo-14000
|
Wysłany: 02-06-2008, 08:32
|
|
|
Dlaczego odradzam ? Poprostu mi nie pasi i tyle
Chyba moge mieć swoje zdanie
A swoje zdanie opieram na :
- wtryskach padających przy naszym paliwie
- problemami w zimie ( standard , ale oczywiście każdy zaprzeczy )
- jak Ci niedajboże brakie benzyny to ponoć jest małe ała ( pewnie mozna patrzeć i tankować w porę )
- Moc ( nie mówie tu o HDI )
Może dla innych to nie problem , ale dla mnie to wyklucza np Diesla , spalanie oczywiście mniejsze i tu plus ale , każdy Diesel droższy a paliwko już w tej samej cenie , więc zwróci się ... kiedyś tam
Tak samo jest z gazem , też dla mnie odpada - poprostu mam złe zdanie i o Dieslu i o Gazowcach i tyle A jak ktoś chce to niech nawet kupuje na paliwo rakietowe , przecież nie ja będe tym jeździł
Wiem, Wiem napewno się myle i Diesle są lepsze od Beznyniaków - zwłaszcza te starsze |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 02-06-2008, 08:47
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | wtryskach padających przy naszym paliwie |
tak jest.. 90% aut z silnikami diesla w polsce to juz padaki bo nie jezdza ze wzgledu na padniete wtryski na naszym paliwie
Tipo-14000 napisał/a: | jak Ci niedajboże brakie benzyny to ponoć jest małe ała ( pewnie mozna patrzeć i tankować w porę ) |
ciekawe co miales na mysli
Tipo-14000 napisał/a: | Moc ( nie mówie tu o HDI ) |
siadnij do tipo 1.9td ktore ma 90KM i zobacz gdzie ta moc jest..
Tipo-14000 napisał/a: | problemami w zimie ( standard , ale oczywiście każdy zaprzeczy ) |
baaa.. ponizej 0 stopni to nawet szkoda wychodzic na dworze i odpalac bo przecie nie odpali
bez urazy ale Twoja wiedza na temat silnikow diesla zatrzymala sie w latach 80tych |
|
|
|
|
Tipo-14000
|
Wysłany: 02-06-2008, 13:14
|
|
|
No jeżeli 1.9 td 90 km jest mocniejszy choćby od 1.8 16v to chyba masz rację - zostałem w średniowieczu
Dodam ,że swoje opinie podważam ludźmi którzy mają diesle Niekażdy dba o auto jak np ty , niektórzy poprostu potrzebują nim tylko jeździć jak najniższym kosztem
Pozatym , nie wiem po co ten temat . DIESLOM MÓWIE NIE I TYLE !!
A co do braku paliwa w dieslu , sprawdź sam co ci szkodzi
Pzdr
A tu dam takiego linka , co się będe produkował i przekonywał ludzi którzy mają Diesle ,że Ja bym ich nie brał , to tak jak ktoś chciałby mnie przekonać ,że Benzyniak jest zły - ZAMKNIĘTE KOŁO
DIESEL CZY BENZYNA |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 02-06-2008, 13:41
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | No jeżeli 1.9 td 90 km jest mocniejszy choćby od 1.8 16v to chyba masz rację - zostałem w średniowieczu |
gdzies napisalem zebys porownal 1.9td 90KM z 1.8 16v? porownaj go z rownym moca benzynowcem
i odwolam sie jeszcze do jednego Twojego stwierdzenia:
Tipo-14000 napisał/a: | Moc ( nie mówie tu o HDI ) |
to teraz wejdz na www fiata i zobacz ile KM maja silniki 2.4mj 200-210KM w zaleznosci od wersji.. to malo tej mocy dalej?
moj 1.9mj ma 150KM, biorac pod uwage gifty od fabryki ma 164KM, na czasie ma wejsc do oferty 1.9mj twinstage turbo ktory bedzie mial 190KM to dalej malo?
Tipo-14000 napisał/a: | A co do braku paliwa w dieslu , sprawdź sam co ci szkodzi |
nie dzieki sprawdzal nie bede bo w poprzednim poscie napisales jak braknie benzyny to benzyny zalewal nie bede
Tipo-14000 napisał/a: | Pozatym , nie wiem po co ten temat . DIESLOM MÓWIE NIE I TYLE |
|
|
|
|
|
Tipo-14000
|
Wysłany: 02-06-2008, 14:01
|
|
|
Porównuje silnik które mają porównywalna pojemnośc a nie moc lol , nie moja wina ze musze 1.9 td porównac do 1.4 bo jest tak słaby, i jedynie jest wstanie to nadgonić turbiną ...
Pozatym jeśli porónujesz Diesla z Turbem do benzyniaka bez Turba , to tak jakbyś porównywac Samolot do Smigłowca .
Pozatym kolega pytał o Bravo które ma powyżej 10 lat , więc to ,że masz "nowe" bravo nie świadczy o tym ,że tamto pokrywa się z twoją wiedzą i odczuciami
No ale pogadać zawsze można o niczym
A to twoje porównanie
Benzyna Bravo 1.4
Diesel Bravo 1.9
Silnik benzynowy dużo mniejszy a moc i osiągi ciut lepsze ... Strach się bac jakbyśmy to porównali sprawiedliwie do np takiego 1.8 benzyniaka ... nie mówiąc już o cenie
Pzdr |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|