Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejne pytanie. Tym razem Fiat Brava 1.4 12v
Autor Wiadomość
opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-06-2008, 14:10   

Tipo-14000 napisał/a:
Pozatym kolega pytał o Bravo które ma powyżej 10 lat

ale tam tez byly silniki diesla majace ok 100 i ponad 100KM 8)

Tipo-14000 napisał/a:
Porównuje silnik które mają porównywalna pojemnośc

aaa to wczesniej chodzilo o moc a teraz juz o pojemnosc :badgrin:

czytajac co piszesz w sumie ciesze sie ze zaden silnik diesla nie ma z Toba ciezkiego zywotu :badgrin:

Tipo-14000 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-06-2008, 14:22   

Ciesze się ,że sobie to wyjaśniliśmy :)

opti 

Wysłany: 02-06-2008, 14:27   

jako ze jest to dzial offtopic/fun to moglismy sobie porozmawiac na luzniejsze tematy :bambam:

Hipo 

Wysłany: 02-06-2008, 17:30   

Tipo-14000 mam wrażenie że jesteś ofiarą własnej ignorancji i niewiedzy a także wierzysz w stare, zupełnie nieaktualne mity dotyczące współczesnych diesli.

Coś gdzies słyszałeś ale nie wiesz co i czego dotyczyło a zaraz piszesz że wtryski siadają, że w zimie nie zapala itd a to są wszystko brednie. Owszem zdarzaja sie pojedyńcze przypadki ale zwykle jest to spowodowane jakimś ewidentnym działaniem użytkownika a nie tym że akurat masz diesla pod maską. Gloryfikujesz silniki benzynowe - skoro są takie super to czemu tylu użytkowników ma z nimi problemy ?

Ponadto twierdzisz że silników benzynowych nie można porównywać z turbodieslami - ja sie pytam dlaczego ? skoro jest to technologia stosowana masowo przez producentów a nie żaden rarytas to jak najbardziej nadaje się do porównania.

Mówisz że moc mniejsza itp itd.... a ja Ci mówie że nie tylko się moc w aucie liczy... no ale Ty nie jeździsz dieslem to nie zrozumiesz o czym jest mowa :)

JCB 3CX Contraktor

Tipo-14000 

Wysłany: 02-06-2008, 18:43   

Dokładnie HIPO :) Ale i ty nie jeździsz benzyniakiem więc też nie zrozumiesz :) A co do benzyniaka , jeździłem hmm 6-cioma i naprawdę , porównując do moich kolegów , starych młodych , wolnych i szybkich , nigdy nawet nie dołożyłem połowy tego co użytkownicy diesli . A jeśli chodzi o prostu przykład :

Mój tato ma benzyniak 2002 Mondeo 1.8 Mk3 , taki sam ma nasz wujek tzn miał tylko dieselek chyba 2.0 to był Tdi czy jakos tak , kupili w jednym czasie , oczywiście spór był podobny wtedy czy diesel czy benzyna , ogólnie każdy kupił co chciał i czekał który więcej dołoży . Nasze auto serwisowaliśmy w Fordzie przez pierwsze 3 lata a potem już u autoryzowanych - zawsze troche taniej . Wujek , jako że go stać do końca tylko serwis :) I cóż , 5400 zł za wtryski po 132 tys km , nasz ma 190 tys i naprawde , jedeyne problemy mamy z pompa paliwa :) I na tym opieram swoje poglądy . Wujek sprzedał Mondeo 2 lata temu a nam dalej wiernie służy :)

O Co chodzi ? Nie mówie ,że wszedzie palą się wtryski tj wypalają , ale jak się już wypalą , to każdy nażeka , nawet największy fan Diesla . Pewnie benzyniak nie jest doskonały , ma swoje wady , ale dla mnie większe wady ma DIESEL i co najważniejsze KOSZTOWNIEJSZE .

Dodam ,że w tej chwili Wujek śmija już Bmką benzyniakiem , 735 czy coś w tym stylu oczywiście nówka :) Stać go .

Wydaje mi się ,że to najlepszy przykład na mój pogląd .

Dziękuje .

opti 

Wysłany: 02-06-2008, 18:51   

Tipo-14000 napisał/a:
Wujek , jako że go stać do końca tylko serwis I cóż , 5400 zł za wtryski po 132 tys km

no tak moglem sie domyslic ze swoja wiedze opierasz na fordzie, powiem Ci szczerze ze 2lata pracowalem w fordzie i sie ciesze strasznie ze nie mam do czynienia z ta marka juz zupelnie nic, bo wymiany silnik 2.4tdci w transitach to byla codziennosc, ktos mial szczescie to na gwarancji wymieniano mu caly silnik.. mial pecha no to bylo nie ciekawie, konstrukcje tdci z poczatkowych lat byly bardzo awaryjne do tego wysokie koszty czesci, w tej chwili wtryski juz nie kosztuja 5400zl a i nie ma juz takich problemow z ich padaniem po 132tys km.. ogolem mowiac w poczatkowych latach produkcji tdci technologia CR dala popalic usera tej marki..

pozatym inne problemy byly z 2masami, padaly sprezyny zawieszenia, poduszki itp

jednym slowe mogl sobie kupic dobrego diesla a nie tdci ktorej userzy byli beta testerami technologi CR w wydaniu forda..

Tipo-14000 

Wysłany: 02-06-2008, 18:58   

Dokładnie Opti , ale chyba moge mieć przekonanie jak to jest lub było . Puki co nikt w rodzinie nie kupuje Diesla a szkoda , bo chciałbym się przekonać jak to teraz jest :)

I może jak ktoś kupi i zobacze ,że po 6 latach dołożył przysłowiowe 5 zł , wtedy napewno stanę się fanem Diesla ale puki co - wiesz jak jest bo jak sam powiedziałeś - pracowałeś przy Dieslach .

Pzdr :)

opti 

Wysłany: 02-06-2008, 19:08   

Tipo-14000 napisał/a:
może jak ktoś kupi i zobacze ,że po 6 latach dołożył przysłowiowe 5 zł , wtedy napewno stanę się fanem Diesla ale puki co - wiesz jak jest bo jak sam powiedziałeś - pracowałeś przy Dieslach

pamietaj jednak ze na tdci swiat sie nie konczy, sa gorsze silniki i bardzo udane na rynku, osobiscie tdci bym nie kupil chociaz czesci do forda moge miec po cenach naprawde dobrych.. prawde mowiac ford nie mial nigdy dobrych diesli, jedynymi konstrukcjami ktore smigaly praktycznie bez awaryjnie bylo tddi...

w kazdym razie moja dziewczyna Iwona teraz dostala drugie autko, jest to mondeo tdci 130km z 2004roku wiec zobaczymy co sie bedzie dzialo z fordowskimi tdci w nowszych rocznikach gdzie popracowano nad nimi

ale moge Ci zdawac relacje z dokladania do multijeta bo auto napewno zostanie ze mna wiecej niz 5lat :lalala:

Hipo 

Wysłany: 02-06-2008, 19:54   

Tipo-14000 nie będe dyskutował i Cię słownie przekonywał :) po prostu skorzystaj kiedyś z możliwości i przejedź się wspólczesnym dieslem ~ 90-100KM pod maską. Zapewniam Cię ze będziesz napewno zadowolony z tego jak to jeździ. A co się tyczy awarii to zapewniam Cię że diesel nie jest wcale taki straszny jak się wydaje, z kolei benzyne jak zaniedbasz to też da popalić portfelowi.

JCB 3CX Contraktor

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-06-2008, 16:08   

Koledzy, dzięki za opinie na temat TD i JTD :zgoda:

Ale dziś pojawiła się nowa propozycja i powiem szczerze, że zaczynam się powoli napalać i chyba sam się na nią szarpnę :D

Już mówię ;)

Fiat Brava 1.2 16v z 2001r. w wersji wyposażenia Steel, kolor srebrny, 96tyś. km na liczniku (przebieg autentyczny) pierwszy właściciel od nowości (kolega z pracy ojca), kupiona w polskim salonie i do dnia dzisiejszego serwisowana tylko w ASO.
Z wyposażenia, z tego co zdążyłem oblukać, bo miałem okazję sobie wsiąść do niej, ma:
wspomaganie, el. szyby przód, reg. wysokości fotela kierowcy, ABS, białe tarcze zegarów, klimatyzacja z czymś co się niby w fiatach nazywa climatronik - choć to to chyba do końca nie jest - nie ma zwykłego pokrętła ciepło-zimno z niebieskim i czerwonym polem tylko jest takie pokrętło z napisanymi temperaturami :roll:
Ogólnie stan autka - IGŁA, jedyne co miało z "blacharki" to malowany przedni zderzak po spotkaniu z psem, a jako, że auto ma od nowości kolega taty z pracy więc historia auta jest pewna.
Jedynie co mógłbym wybrzydzać, to że nie ma el. lusterek i kierownicy obszytej skórą(choć się jej dobrze nie przyjrzałem :doubt: ) a myślałem że akurat te dwie rzeczy były w każdej "bravie Steel" i osobiście zamiast klimy to wolałbym el.szyberdach, ale to już takie moje czepianie się :P , bo no naprawdę nie ma się do czego innego przyczepić :)
Powiem szczerze, że bardzo mi się podoba i zacząłem się gryźć czy się na nią nie zapożyczyć :sciana:

Tylko strasznie żal mi będzie się rozstać z moją temperką ;(

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-06-2008, 16:36   

polansky napisał/a:
Tylko strasznie żal mi będzie się rozstać z moją temperką ;(

no to znajdę Ci jedną wadę:
polansky napisał/a:
serwisowana tylko w ASO.

hmm taki mój uraz do ASO :)

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 16:41   

yoyo napisał/a:
no to znajdę Ci jedną wadę:
polansky napisał/a:
serwisowana tylko w ASO.

hmm taki mój uraz do ASO :)

Ja tam nie mam urazu, tempra też była przez poprzedniego właściciela naprawiana w ASO i całkiem się nieźle trzyma :lalala:
A poza tym jak w ASO to TEORETYCZNIE powinny być wszystkie części oryginalne a nie jakieś tam zamienniki :P

Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-06-2008, 16:53   

polansky napisał/a:
A poza tym jak w ASO to TEORETYCZNIE powinny być wszystkie części oryginalne a nie jakieś tam zamienniki :P

nawet na pewno są oryginalne, bo czyszczą stere części i zaladają jako nowe :roll:

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 17:21   

polansky napisał/a:
A poza tym jak w ASO to TEORETYCZNIE powinny być wszystkie części oryginalne

oryginalne nowe albo regenerowane czyli odnowione takie zapisy sa w gwarancji i takie czesci moga zakladac.. a zycie wie ze jesli sie ma odrobine znajomosci w aso to beda zakladac tylko nowe ;) jesli temat tyczy sie nowego modelu auta to czesci targa sie nowe z fap lub z wloch jesli nie ma na magazynach w pl a 80% czesci nie ma tylko zdziera sie z wloch

polansky napisał/a:
i osobiście zamiast klimy to wolałbym el.szyberdach, ale to już takie moje czepianie się

oj blednie prawisz panie kolego :lalala:

only klima nie zadne szyberdachy

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 17:24   

opti napisał/a:
polansky napisał/a:
i osobiście zamiast klimy to wolałbym el.szyberdach, ale to już takie moje czepianie się

oj blednie prawisz panie kolego :lalala:

only klima nie zadne szyberdachy

opti, pewnie jak ją kupię to też tak będę mówił :P
Ale jakoś się boję klimy w starym aucie, jednak czuć te wszystkie grzybki mimo czyszczenia i odgrzybiania :doubt:

Ale ogólnie jak wam się widzi taka bravka? Bo mnie coraz bardziej i mam nadzieję, że wypali ;)

Moneta

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 17:27   

polansky, dzisiaj sa metody odgrzybiania jakies ultra dzwiekowe cos takiego i taka opcja kosci 200zl i jest najskuteczniejsza metoda na rynku wiec nie ma sie czego bac, 2001r to nie stare auto.. pozatym kumpel mial tipolca 93r 1.6 z klima i do tej pory wiem ze auto jezdzi, regularnie przechodzi czyszczenie ukladu i smiga

** Dodano: 03-06-2008, 18:28 **
polansky napisał/a:
Ale ogólnie jak wam się widzi taka bravka? Bo mnie coraz bardziej i mam nadzieję, że wypali

podaje z tego co piszesz ze bedzie fajna sztuka, martwi mnie ten silniczek 1.2 16v ile on mial KM? bo nie chce mi sie sprawdzac :P

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 17:30   

opti napisał/a:
podaje z tego co piszesz ze bedzie fajna sztuka, martwi mnie ten silniczek 1.2 16v ile on mial KM? bo nie chce mi sie sprawdzac :P

80, albo 82 ;( Ale ponoć nadrabia spalaniem :P

Moneta

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 17:31   

e jak 80KM ma to nie ma tragedi.. wyscigowka to nie bedzie ale zawali droga tez nie

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 17:35   

opti napisał/a:
e jak 80KM ma to nie ma tragedi.. wyscigowka to nie bedzie ale zawali droga tez nie

Może się nauczę przy niej spokojniej jeździć :P Chociaż i tak pewnie będzie zrywniejsza od tempry, bo masa chyba podobna obu aut. A w sumie tempra ma te 86KM - na gazie to pewnie z 70 i nie jednego golfa zostawiła w tyle :lalala:

Moneta

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 17:38   

a ten silnik to chyba w puntach sporting pierwszej generacji nie byl? chyba ze tam byl 1.4 ale wydaje mi sie ze 1.2 16v to bylo

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 17:42   

Oj nie wiem, możliwe. A ponoć te silniki montowali potem w albeach i stilo.

Moneta

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 17:45   

polansky, no to ogledziny z cyfrakiem zapodawaj i foty na forum pyknij.. oblukamy co to chcesz zanabyc :P

polansky 

Wysłany: 03-06-2008, 17:50   

opti napisał/a:
polansky, no to ogledziny z cyfrakiem zapodawaj i foty na forum pyknij.. oblukamy co to chcesz zanabyc :P

Cały czas się gryzę, czy się nie porywam z motyką na Słońce, bo jednak trochę se kosztuje, choć i tak jest to moim zdaniem okazja cenowa - patrząc na bravy z tego rocznika. Ale wszystko się okaże w niedalekiej przyszłości ;) A foty - zobaczymy, nie ma co zapeszać :P

Moneta

opti 

Wysłany: 03-06-2008, 18:05   

polansky napisał/a:
Cały czas się gryzę, czy się nie porywam z motyką na Słońce,

czemu? nie cofasz sie i nie kupujesz golfa I tylko udane konstukcyjnie autko tj brava, wiele rozwiazan jest z tipo/tempra tycz wahaczy czy tylnego zawieszeni tylko nowszka buda ;)

yoyo 

Wysłany: 03-06-2008, 18:29   

jeszcze troszkę i dopiszemy do nazwy forum "& brava/o" :P

Odpowiedz do tematu