|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z rozruchem |
Autor |
Wiadomość |
voots
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Cze 2008 Posty: 113 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-09-2009, 02:36 Problem z rozruchem
|
|
|
Na instalacjach LPG specjalnie się nie znam ale mam: parownik, mikser, centralkę (tryb LPG, PB i auto), jakiś przekaźnik, butlę , a kompa od gazu brak
A teraz opis problemu. Będziemy odpalać na LPG - centralka w ustawieniu "tylko LPG":
1. Przekręcam kluczyk na zapłon. W centralce świeci się diodka czerwona mówiąca "jestem na PB".
2. Przekręcam kluczyk dalej - rozrusznik zaczyna kręcić, w centralce gaśnie diodka od PB i zapala żółta od gazu. Do tej pory chyba prawidłowo, bo przynajmniej u mnie zawsze tak było.
3. Tak kręcąc sobie rozrusznikiem żółta kontrolka po chwili zaczyna pulsować (błyskać, miarowo i szybko zapalać się i gasnąć).
4. Następnie wszystkie kontrolki w centralce gasną. Kluczyk zostawiam w pozycji "zapłon".
5. Za sekundkę zapala się czerwona diodka "to znowu ja, twoja PB".
I tak kilka razy można próbować. W końcu odpala, ale jak znam życie: do czasu... Zdarza się też, że autko odpala prawidłowo, wrzucam jedyneczkę, ruszam i... przejdź do punktu 4.
Proszę Państwa, jakieś pomysły cóż to? I czemuż to? |
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-09-2009, 07:20
|
|
|
a ja już wiem co masz nie tak jak odpalasz na automacie masz rozregulowaną centralkę, w centralce powinny być potencjometr odpowiadający za prędkość obrotową silnika potrzebną do przełącznie się na LPG powinno być tak z 2.5 tyś obr a ty masz pewnie ustawione na minimum i dlatego tak się dzieje
chyba że to tylko chwilowe warjacje i czasami nie wystepują to wtedy centralka do wymiany |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 14-09-2009, 15:46
|
|
|
Tylko, że nie odpalam na automacie. A poza tym, jak się okazuje z czasem, problem występuje nie tylko przy rozruchu. |
|
|
wsmpw
|
Wysłany: 14-09-2009, 22:20
|
|
|
przekaźnik w centralce.... ? jaką masz centrale elpigaz? |
_________________ Tempra 1.6i+LPG
Tipo 1.4i+LPG
Renault 5 1.7i+LPG |
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 14-09-2009, 22:36
|
|
|
Centralka nie ma żadnych oznaczeń na obudowie, coś na płytce jest, ale juz za nic nie pamiętam co. Wygląda natomiast tak jak ta: klik |
|
|
wsmpw
|
Wysłany: 14-09-2009, 22:37
|
|
|
ok nie pomoge nie widzialem nigdy tego |
_________________ Tempra 1.6i+LPG
Tipo 1.4i+LPG
Renault 5 1.7i+LPG |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15-09-2009, 08:15
|
|
|
kurcze na odległość będzie bardzo ciężko stwierdzić jednoznacznie co może być przyczyną
ja obstawiam padniętą centralkę ale mogę się mylić |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|