Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Zapach benzyny - w kabinie...
Autor Wiadomość
pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-06-2010, 23:14   [Benzyna] Zapach benzyny - w kabinie...

Witajcie :)
Od dawna w zasadzie (3-4 lata wczesniej nie pamietam) borykam sie z zapachem benzyny dostajacym sie do kabiny. Ponieważ coraz bardziej dorastam do tematów motoryzacyjnych i staram się robić Tipka najlepiej jak potrafię, pomyślałem, że się tym zajmę.
Drobna charakterystyka.
Tipo 1.4 Gaznik bez Digiplexa
Bez katalizatora (obecny wydech = tlumik srodkowy+tlumik+tlumik przelotowy :D z fantazja)
Dzis czekajac az moja luba wyjdzie z pracy zostawilem odpalone auto pochylilem sie nad wydechem i... jest zapach spalin, ale bardzo delikatny o dziwo.

Ogólnie. Po otwarciu maski czuć benzyne, taki sam zapach jak podczas tankowania (surowe) paliwo. Gaźnik dwa miesiące temu czyszczony,regenerowany, wszystkie szczelki sprężynki itd, wyregulowane-wymienione. Pod zaworami rowniez, przy filtrze paliwa tez. praktycznie wszedzie. a zapach glownie wydobywa sie (wydaje mi sie) z okolic gaznika.
Nic sie nie poci, nigdzie nie cieknie.

Ciekawostka (nie wiem czy to normalne) odpinam ta rure ktora prowadzi od filtra powietrza do gaznika i w niej niemilosierne stezenie smrodu benzyny, filtr rowniez smierdzi.
Zapach dostaje sie do kabiny glownie przy otwartych oknach, tez przy nawiewie wlaczonym i zdecydowanie bardziej gdy się porządnie depnie (o ile tak się da w 1.4)

ps. Sorry, ze tak sie rozpisalem, ale chcialem sprawe przedstawic najdokladniej jak potrafie.

Z gory dzieki za podpowiedz :)
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-06-2010, 05:24   

pisario napisał/a:
Ciekawostka (nie wiem czy to normalne) odpinam ta rure ktora prowadzi od filtra powietrza do gaznika i w niej niemilosierne stezenie smrodu benzyny, filtr również smierdzi.
ma śmierdzieć zwłaszcza po jeździe, dziwne było by gdyby nie śmierdziało. Jak wyłączysz zapłon to jeszcze przez chwilę silnik pracuje zanim całkiem stanie i ciągnie paliwo ale go już nie spala. Co do zapachu pod maska, hmmm u mnie po jeździe czasem też delikatnie pachnie ale to raczej trzeba się pochylić nad gaźnikiem by to poczuć. Skoro u ciebie czuć aż w kabinie, to coś jest nie szczelne. Ja bym zaczął od po dokręcania jeszcze raz wszystkich śrub z gaźnika które odkręciłeś tylko porządnie. Jak to nie pomoże wymień sobie podstawę gaźnika 30 zł kosztuje, a nie rzadko jest całkiem często przyczyną nie szczelności. Obadaj czy podciśnienie jest całe, czy uszczelka kolektora jest cała (tu jeśli nie widać to może pomóc trochę wody - będzie ja wciągało prze nieszczelność), czy nie odkręca ci się dekiel z gaźnika albo nie mam luzów miedzy nimi. A i na samym gaźniku musisz pamiętać by mieszanka nie była za bogata, bo za duża ilość paliwa to też nie dobra sprawa.
     assistance   Moneta

pisario 

Wysłany: 09-06-2010, 15:14   

No i dalej... wszystko posprawdzane, poskrecane na sztywno. Pod gaznikiem sucho wszystko wyglada bardzo dobrze, a po otwarciu maski nawet jesli silnik pochodzi 2 minut buha smrodem benzyny :/ ?
     assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-06-2010, 15:17   

pisario, może kolektor któryś przepuszcza coś ? albo delikatna nieszczelność przy początkowym wydechu gdzieś

albo nieszczelność przy samym gaźniku i dolocie - tam gdzie łączy się pokrywa gaźnika z gumowym dolotem

** Dodano: 09-06-2010, 16:19 **
jak będzie zimy odpal go na 3 minuty pogazuj trochę zgaś go i zajrzyj pod maskę - niuchaj nosem wszystko co napisałem :p
Masz go wsadzić w każde łączenie począwszy od filtra pow. skończywszy na wsadzeniu głowy w kolektor i wąchanie tych rurek co idą pod auto
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

pisario 

Wysłany: 09-06-2010, 15:21   

Hehehe :D wsadze! :D

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 09-06-2010, 15:28   

albo jeszcze inna opcja - jak będzie ziimny zapal go i od razu czaj pod maską nosem i zobacz gdzie najpierw zaczyna śmierdzieć - będziesz już miał zawężony krag podejrzanych

** Dodano: 09-06-2010, 17:07 **
i jeszcze sprawdź przewody paliwowe, filtr paliwa czy nie puszczają
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Odpowiedz do tematu