XP czy Seven |
Autor |
Wiadomość |
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 31-10-2009, 19:33 XP czy Seven
|
|
|
Siemanko.
Mam takie pytanie. Czy ktos pracuje juz na Wnidows7 Wiem, ze przyjmuje programy te same co XPek (niewiem czy wszystkie), ale chodzi mi o to czy warto go instalowac.
Chodzi o to, ze ostatnio cos mnie naszłó, zeby kupic oryginalny system, ceny są podobne (ok 350zł) i niewiem czy kupic sprawdzonego XP czy nowego Seven.
Czy moze polecicie mi całkiem inny system ale to juz chyba gorzej z programami |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-10-2009, 19:37
|
|
|
paru znajomyuch na nim działa, nie sypie się i chodzi póki co wszystko, ale zapewne wymaga to więcej czasu by wszystkie wady i zalety wyszły... trudno coś doradzić...
jedyne co ciekawe, jak sobie poustawiasz system dobrze itp
to siódemka zżera ciut mniej zasobów niż XP, przynajmniej po starcie, na sam system. |
|
|
egon
|
Wysłany: 31-10-2009, 19:39
|
|
|
unknown napisał/a: | siódemka zżera ciut mniej zasobów niż XP, przynajmniej po starcie, na sam system. |
Tzn |
|
|
|
|
jeryk3
Pomógł: 1 raz Wiek: 67 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 34 Skąd: Świdnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-11-2009, 10:24
|
|
|
Witam,mam zainstalowaną 7 od maja jest bardziej stabilny niż XP i potrzeba mniej zasobów niż do VISTY ogólnie system lepszy niż XP , kupno polecam ale jak już będzie z serwispakiem bo na razie to tylko ciągnie same poprawki sam mam zamiar kupić ale dopiero po serwispaku to znaczy gdzieś około Stycznia przyszłego roku |
_________________ TEMPRA 1,8 ie 92' cat/159A4.000 Morski metalik |
|
|
|
|
kazik
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 147 Skąd: Wołomin/Duczki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-11-2009, 10:58
|
|
|
ja właśnie zasysam tego wina zobaczymy co to będzie ale z tego co czytałem po forach to wiem że ludzie są nawet zadowoleni. |
_________________ Było Tipo 1.4S + podtlenek LPG
Trwają poszukiwania godnego zastępcy.
Obecnie Twingo 1.2 2003r. Na Sprzedaż.
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 01-11-2009, 12:55
|
|
|
dawid5451, jeryk3, jak coś będziecie wiedzieć więcej z własnego doświadczenia - piszcie tutaj. Myślę, że przyda się to osobom które dalej pracują na XP bo boją się nowych szitów takich jak vista. Może wreszcie coś wyszło porównywalnego z XP a może i nawet lepszego.
jeryk3, wszystko śmiga bez problemu z nowszych i starszych wersji programów gier itp ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 01-11-2009, 15:00
|
|
|
Witam
A jak wymagania sprzętowe? te zalecane i jakim na sprzęcie to działa?
Pytam czy nagle nie potrzeba np. 8 GB ram. |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
jagy
|
Wysłany: 01-11-2009, 17:40
|
|
|
Ogólnie polecam,stabilny i aplikacje chodzą szybciej niż na XP. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 01-11-2009, 20:11
|
|
|
sheriffnt, z tego co wiem to potrzeba 2GB RAM i 15 GB wolnego miejsca na dysku
jeryk3, no to moze tez troche poczekam, własnie zasysam win7 wiec popracuje na tym, a w styczniu kupie oryginał
Czyli ogólnie sądze, ze powinien byc ok
Dzieki za zainteresowanie, ale tak jak Luczu, pisze, jak ktos bedzie wiedziec cos z własnego doswiadczenia niech tutaj pisze |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-11-2009, 09:29
|
|
|
kumpel używa już 7 i mówił, że jak odpala sobie zwykłego XP na wirtualnej maszynie (jakby system w systemie ) to... mu chodzi szybciej niż normalnie zainstalowany XP na tym samym kompie
aczkolwiek niektóre programy nie działają :/ |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-11-2009, 10:34
|
|
|
Przy 7ce trochę pomyślał M$ i odchudzili go.
Testowałem 7ke i jest zdecydowanie szybszy niż np. Vista.
Nie jest zawalony na starcie różnymi programami i/lub usługami startującymi razem z nim.
Wkurza mnie tylko w nim wygładzanie czcionki, które da się wyłączyć, ale i tak trzeba się z tym trochę pomęczyć. Denerwuje mnie też zielony kolor czcionki w panelu sterownia. Pewnie i to idzie przerobić, ale trzeba pogrzebać.
Co do wydajności to nie sprawdzałem go np. w grach, jedynie przy takim normalnym użytkowniu, ale nie mogłem się przyczepić co do jego sprawności działania.
Acha i jest niekompatybilny z SB Live czyli procesorem dźwięku EMU10K1. Niby sa modowane sterowniki, ale i tak powoduje to blue screeny. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-11-2009, 10:38
|
|
|
miszko, czyli ogólnie co, jest godnym następcom XPka czy nie |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 02-11-2009, 11:04
|
|
|
miszko napisał/a: |
Acha i jest niekompatybilny z SB Live czyli procesorem dźwięku EMU10K1. Niby sa modowane sterowniki, ale i tak powoduje to blue screeny. |
no to nie fajnie bo dokładnie taka kartę mam tyle że na xp po załadowaniu złych sterów też się zdarzały blue screeny.
jak zobaczyłem ten temat tu na forum to też pomyślałem żeby sie pobawić "siódemką" zobaczyć co i jak. na czas testów siódemki wyjmę live'a i i przejdę na zintegrowaną |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-11-2009, 15:14
|
|
|
egon., jeżeli ktoś chce przeskoczyć do nowszego systemu to 7ka wydaje mi się dobrym pomysłem.
Widać, że do serca sobie wzieli uwagi i poprawili to. I tak już podczas uruchamiania systemu nie jesteśmy bombardowani aplikacjami startującymi z systemem. Jeżeli ktoś chce np. widgety to może je sobie włączyć później.
Powiedzmy, że sam myślałem, czy sie nie przesiąść
Leśniczy, są jakieś sterowniki modowane, są też takie z visty i niby działają. Bez względu na sterowniki jakie postawiłem i tak ciągle były problemy. Jak przy jednych dźwięk chodził dobrze, to zdarzały się bluscreeny, zaś jedne chodził, ale trzaski w głośnikach były. Podobnież problem ten powstał z tego względu, że sterowniki np. do Visty/XP dosyć "głęboko" wnikają w strukturę systemu, Creative od M$ chciało i ten dostęp mięć w 7ce, a wyszło inaczej i przez to są problemy. Jednym słowem... kartwa dźwiękowa jest przestażała (lol).
** Dodano: 02-11-2009, 15:18 **
Acha a jak komuś już ten SB Live zaczął działać jako tako, to np. mieli odcięte wejście od mikrofonu.
Trzeba będzie coś nowego kupić... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
jeryk3
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:05
|
|
|
Witam ,mam zcrakowaną jużl instalkę 32i64 bitową chodzi bez klucz instalacyjnego a aktualizuje się jak oryginał i nie ma problemów z MICROSOFTEM żadnych komunikatów że na przykład ""padłeś ofiarą piratów itd"" będę tego używał do pierwszej poprawionej wersji tzn.servipackaa będzie to tak jak było z VISTĄ gdzieś koniec Lutego początek Marca wtedy kupię sobie W7Proffesjonal bo ta wersja jest zblżona do Ultimate ( ma wszystkie gadżety ) próbowałem i zainstalowałem na starym kompie 2gb pamięci, procek Athlon 2000 i muszę powiedzieć że działał jako tako a miejsca na dysku przy instalacji najpotrzebniejszych programów zajmuje 13,5 gb a teraz pracuje u Mnie na procku 2 rdzeniowym Athlonie taktowanym 2x2800mhz 6gb pamięci instalował i konfigurował się 17 minut a odpala się w 19 sekund chodzą mi wszystkie programy tylko niektóre instalowałem z pozycji administratora |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:14
|
|
|
jestem ciekaw ile pamieci zrzera.. moglby ktos sprawdzic? Menedzer Zadan zakladka wydajnosc jakby ktos nie wiedzial..
Nie widzialem systemu ale koledzy z mojego roku(3r-t.informatyczne) testowali to jednak wszyscy wracali na XP.. sam mam viste i na poczatku narzekalem ale jak siedze na niej juz z rok to szczerze powiem ze tez daje rade.. zrzera 1gb pamieci to napewno duzo ale raczej stabilny jest. Nie moge przeinstalowac na xp bo to laptop i jest zablokowane a nawet jesli bym sie z tym pobawil i przeinstalowal to padnie gwarancja wiec nie dotykam sie tego..
Jesli chodzi o 7demke podejrzewam ze bedzie z niej lipa bo juz są plany nad 8semka.. |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:15
|
|
|
miszko napisał/a: | Jednym słowem... kartwa dźwiękowa jest przestażała (lol).
Acha a jak komuś już ten SB Live zaczął działać jako tako, to np. mieli odcięte wejście od mikrofonu.
|
karta stara owszem, miałem ją jeszcze za czasów win98. mimo wieku bije na łeb wszystkie te obecne zintegrowane karty. mam na płycie jakiegoś 8-kanałowego realteka ac97 który podobno jest kompatybilny z EAX 1.0 i 2.0 (czyli niby lepiej niż ten live ) niestety w praktyce dźwięk z live jest 100 razy lepszy |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:17
|
|
|
Cytat: | Jesli chodzi o 7demke podejrzewam ze bedzie z niej lipa bo juz są plany nad 8semka.. |
czy oni nie mogą po prostu zrobić nowszego XP ? Bez żadnych sztucznych udogodnień ?
A właściwie po co. Ten kto lubi XP będzie dalej na nim pracował. Tak jak ja. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:21
|
|
|
StiviHouse napisał/a: | Nie moge przeinstalowac na xp bo to laptop i jest zablokowane a nawet jesli bym sie z tym pobawil i przeinstalowal to padnie gwarancja wiec nie dotykam sie tego..
|
tzn co jest zablokowane ? dysk przed formatem ? i co ma gwarancja do systemu ? czytałeś chociaż ta gwarancje ?
gwarancje masz na sprzęt a nie na system, możesz sobie tam nawet zainstalować win 95 i gwarancji nie stracisz. zaś nie ma czegoś takiego jak zabezpieczenie przed zmianą systemu.wchodzisz w bios zmieniasz kolejnośc boot;owania żeby startował z płyty i jedziesz z instalką. 30 minut i po sprawie
** Dodano: 02-11-2009, 17:26 **
Cytat: | Jesli chodzi o 7demke podejrzewam ze bedzie z niej lipa bo juz są plany nad 8semka.. |
proszę nie siać zamętu MS zawsze po ukończeniu jednego systemu informują o przygotowaniach drugiego. żeby nie było że się obijają i nic nie robią. skończyli 95 poinformowali o powstaniu 98. skończyli 98 zapowiedzieli 2000 ( czyli rewolucyjny system oparty na trchnologi NT , a później powstał xp na podstawie 2000 ) itd.
oczywiście w między czasie powstało parę totalnych nie wypałów jak np win ME czy też ta nieszczęsna vista
cyt. "Microsoft już rozpoczął prace nad następcą "siódemki".
Microsoft informował niedawno, że Windows 7 osiągnął status RTM ("Released to Manufacturing" - czyli gotowy do sprzedaży
) i jest już praktycznie gotowy.
Oznacza to, że wszyscy programiści, projektanci i inni pracownicy związani z tym projektem nagle znaleźli się bez zajęcia.
Jednak koncern z Redmond nie pozwolił im odpoczywać zbyt długo." |
|
|
|
|
|
jeryk3
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:30
|
|
|
W czasie obróbki filmu zużywa 1,2gb pamięci |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-11-2009, 17:35
|
|
|
StiviHouse, 7 jest wizualnie jak dla mnie lepszy niż vista, miałęm 7 wersję testową i chodził dużo lepiej niż vista final którą też miałem, więc myślę że takiej lipy nie będzie, ramu nie żre dużo, nie pamiętam ile, ale w stosunku do visty chyba mniej... ja tego windowsa miałem jakoś miesiąc czy 2 przed oficjalną premierą więc dawno temu, nie pamietam dokładnie.
jeśli chodzi o windows 8 to będzie wyglądał tak:
http://www.vn-zoom.com/me...ndows-eight.jpg
pzdr. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-11-2009, 18:24
|
|
|
dużo tiu nie widać
opanujmy się co nie którzy siódemki nie widzieli a tu screeny z nie istniejącej ósemki
jeśli kogoś to urządza to mogę wrzucić jakąś "pokręconą" nakładkę na xp-ka zrobić screena i podpisać "windows dziesiątka"
lub może powiem tak: czwarta wojna światowa będzie na kije a windows 10 będzie wyglądał jak 3.11
WINDOWS 10AW ( After War edition) |
|
|
|
|
Psotnik
Wiek: 42 Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 451 Skąd: Eindhoven Holland
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-11-2009, 21:12
|
|
|
Ja zasysam tą 7ke przetestuje sobie choc testowałem juz 3 visty i niestety są wacka warte.Mam nadzieje ze ta 7ka bedzie ok... |
_________________ Life To Ride
Gość wisisz mi piwo! |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-11-2009, 21:23
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | wchodzisz w bios zmieniasz kolejnośc boot;owania żeby startował z płyty i jedziesz z instalką. 30 minut i po sprawie |
w biosie conajwyzej moge zmienic sobie date i godzine... niby bootowanie ustawie ale zadnych innych istotnych rzeczy. nie wiem dlaczego tez mnei to dziwi ale tak jest. Mam partycje recovery ktorej takze nei da sie edytowac jedynie co to pewnie pod np linuksem moge ja sformatowac czy tam usunac ale tym samym usune sobie oryginalna viste ktorą daje mi opcja recovery.
a jak probowalem xp instalowac to wiadome zwykly nie pojdzie bo nei wykryje dysku bo nie ma sterownika nowego, jak odpalałem mx'a ktory ma juz te potrzebne sterowniki to wywala bluescreena i dooopa |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
jagy
|
Wysłany: 02-11-2009, 21:52
|
|
|
StiviHouse napisał/a: | w biosie conajwyzej moge zmienic sobie date i godzine... niby bootowanie ustawie ale zadnych innych istotnych rzeczy. nie wiem dlaczego tez mnei to dziwi ale tak jest. Mam partycje recovery ktorej takze nei da sie edytowac jedynie co to pewnie pod np linuksem moge ja sformatowac czy tam usunac ale tym samym usune sobie oryginalna viste ktorą daje mi opcja recovery.
|
Kolego,partition magic też Ci usunie dysk recovery.Z resztą ten dysk możesz nagrać na płytę i nic nie stracisz,a system zawsze możesz zmienić i nic nie jest zablokowane |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie na podtlenku gazu/sprzedany
Seat Leon sadzomiot ) |
|
|
|
|
|