Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to może być ?
Autor Wiadomość
Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-08-2006, 10:08   Co to może być ?

Witam.

Od czasu do czasu dzieje się tak:

coś nie pozwala aby zadziałał układ rozruchowy samochodu. Po przekręceniu stacyjki zupełna cisza, nawet kontrolki nie przygasną. Czyżbym maiał jakiś immobilaizer o którym nie wiem i od czasu do czasu się coś blokuje.

pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-08-2006, 10:46   

Tempers napisał/a:
Witam.

Od czasu do czasu dzieje się tak:

coś nie pozwala aby zadziałał układ rozruchowy samochodu. Po przekręceniu stacyjki zupełna cisza, nawet kontrolki nie przygasną. Czyżbym maiał jakiś immobilaizer o którym nie wiem i od czasu do czasu się coś blokuje.

pozdro

Witam nie wiem co ty masz, ale u mnie było tak samo. Też myślałem że to alarm bo mam narazie samoróbke poprzedniego właściciela, ale to nie było to. W moim przypadku powodem IDENTYCZNYCH problemów był zaśniedziały a w konsekwencji urwany kabelek od rozrusznika. Ten co dzie od stacyjki do rozrusznika. Raz działał raz nie. Innym razem działo się podobnie jak szczotki mi się zawieszały. Możesz łatwo sprawdzić czy to szczotki. wrzuć autko na bieg i popchnij je troche tak żeby silnik się ruszył. po takim czymś spróbuj zapalić jeśl;i się uda to wiesz że to szczotki.

Wiem że to nie zbyt wachowe rady ale skutkują.

assistance

Tempers 

Wysłany: 22-08-2006, 11:49   

Dzięki oblookam

pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-08-2006, 19:50   

chociaż w instalacji elektrycznej T/T masz odcięcie zapłonu; jest na to miejsce do wpięcia się o ile pamiętam przy skrzynce bezpieczników (mogę źle pamiętać :) ).
Jest to przygotowane miejsce właśnie pod alarm, tzn. jeśli masz alarm to ciągniesz od alarmu kabelek właśnie do tego przyłącza, dzięki czemu alarm może blokować zapłon (odłącza rozrusznik od układu). Jeśli masz alarm samoróbkę lub 'niepewny' to sprawdź też tą możliwość. Może ktoś się doczepiał do odcięcia zapłonu a teraz to 'działa' po czasie jak chce; starczy, że jakiś kabelek przy tym jest już...
nawet w instrukcji obsługi użytkownika do T/T (jest chyba też tu w Downloadzie) masz obok schematu podłączenia instalacji Audio ('gotowych' miejsc) schemat podłączenia alarmu i odcięcia zapłonu.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Broadway 

Wysłany: 30-08-2006, 22:41   

Możesz mieć równierz uszkodzoną kostke w stacyjce. Najlepiej wypnij ten najmniejszy kabel z elektromagnesu w rozruszniku(wsuwka), podepnij do niego jeden z przewodów miernika (drugi przewod miernika do masy) i zobacz czy po przekreceniu kluczyka pojawia sie na mierniku 12v. Jesli sie pojawi to problem może tkwic w samym elektromagnesie lub szczotkach w rozruszniku.
     Moneta

BYQ 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-08-2006, 23:41   

Mogą sie równierz zawieszać szczotki w rozruszniku, podobna dolegliwość ;)

Tempra 1.6 159A3.000
Bravo 1.8 GT 182A2.000 ;)

CLIO SWAP

piotrp 

Województwo: Other
Wysłany: 05-09-2006, 19:17   

Witam.

Z tym rozrusznikiem obstawiałbym na podobną dolegliwość jak i w moim przypadku... u mnie skończyło się to wymianą przewodu sterującego rozruchem (był zaśniedziały a izolacja po prostu kruszyła się w palcach) . Sprawdź jego stan i dla pewności czy nie jest on gdzieś narażony na obtarcia lub przegrzanie... a może wystarczy wymiana samej wsuwki..
     Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-09-2006, 22:39   

Witam!

Ladnie mowiac zrob diagnostyke ukladu rozruchowego :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

marcin1209 

Wysłany: 04-10-2006, 18:05   

Witam.

Też tak mialem, czasami nie chcial palić aż w końcu calkiem odmówil współpracy. Rozebrałem rozrusznik, robiłem rózne cuda wianki a okazalo się że padł automat od rozrusznika. Szybka wymianka i odpala jak złoto.
A automat podpasowalem ze starego rozrusznika z forda ktorego kiedyś miałem, pytałem o cenę u elektryków to do mojego automat nowka sztuka 60 złociszy...
Nie ma to jak pokombinować ciutke i człowiek trochę zaoszczędzi............ :lol:

magol 
witamy nowego

Wysłany: 08-11-2006, 13:16   

Ja miałem zawieszoną szczotke w rozruszniku

** Dodano: 08-11-2006, 13:16 **
Ja miałem zawieszoną szczotke

szatkoś 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-11-2006, 09:17   

moim zdaniem to na bank nie styka kabelek od rozrusznika (taki mały, pod tym grubym czerwonym, albo wogóle sie zsunął z blaszki.) ja miałem identycznie i ten malutki kabelek był tego powodem.

Odpowiedz do tematu