|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co to może być ? |
Autor |
Wiadomość |
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-08-2006, 10:08 Co to może być ?
|
|
|
Witam.
Od czasu do czasu dzieje się tak:
coś nie pozwala aby zadziałał układ rozruchowy samochodu. Po przekręceniu stacyjki zupełna cisza, nawet kontrolki nie przygasną. Czyżbym maiał jakiś immobilaizer o którym nie wiem i od czasu do czasu się coś blokuje.
pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-08-2006, 10:46
|
|
|
Tempers napisał/a: | Witam.
Od czasu do czasu dzieje się tak:
coś nie pozwala aby zadziałał układ rozruchowy samochodu. Po przekręceniu stacyjki zupełna cisza, nawet kontrolki nie przygasną. Czyżbym maiał jakiś immobilaizer o którym nie wiem i od czasu do czasu się coś blokuje.
pozdro |
Witam nie wiem co ty masz, ale u mnie było tak samo. Też myślałem że to alarm bo mam narazie samoróbke poprzedniego właściciela, ale to nie było to. W moim przypadku powodem IDENTYCZNYCH problemów był zaśniedziały a w konsekwencji urwany kabelek od rozrusznika. Ten co dzie od stacyjki do rozrusznika. Raz działał raz nie. Innym razem działo się podobnie jak szczotki mi się zawieszały. Możesz łatwo sprawdzić czy to szczotki. wrzuć autko na bieg i popchnij je troche tak żeby silnik się ruszył. po takim czymś spróbuj zapalić jeśl;i się uda to wiesz że to szczotki.
Wiem że to nie zbyt wachowe rady ale skutkują. |
|
|
Tempers
|
Wysłany: 22-08-2006, 11:49
|
|
|
Dzięki oblookam
pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-08-2006, 19:50
|
|
|
chociaż w instalacji elektrycznej T/T masz odcięcie zapłonu; jest na to miejsce do wpięcia się o ile pamiętam przy skrzynce bezpieczników (mogę źle pamiętać ).
Jest to przygotowane miejsce właśnie pod alarm, tzn. jeśli masz alarm to ciągniesz od alarmu kabelek właśnie do tego przyłącza, dzięki czemu alarm może blokować zapłon (odłącza rozrusznik od układu). Jeśli masz alarm samoróbkę lub 'niepewny' to sprawdź też tą możliwość. Może ktoś się doczepiał do odcięcia zapłonu a teraz to 'działa' po czasie jak chce; starczy, że jakiś kabelek przy tym jest już...
nawet w instrukcji obsługi użytkownika do T/T (jest chyba też tu w Downloadzie) masz obok schematu podłączenia instalacji Audio ('gotowych' miejsc) schemat podłączenia alarmu i odcięcia zapłonu. |
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-08-2006, 22:41
|
|
|
Możesz mieć równierz uszkodzoną kostke w stacyjce. Najlepiej wypnij ten najmniejszy kabel z elektromagnesu w rozruszniku(wsuwka), podepnij do niego jeden z przewodów miernika (drugi przewod miernika do masy) i zobacz czy po przekreceniu kluczyka pojawia sie na mierniku 12v. Jesli sie pojawi to problem może tkwic w samym elektromagnesie lub szczotkach w rozruszniku. |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 23:41
|
|
|
Mogą sie równierz zawieszać szczotki w rozruszniku, podobna dolegliwość |
|
|
|
|
piotrp
Wiek: 49 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 41 Skąd: Manchester
Województwo: Other
|
Wysłany: 05-09-2006, 19:17
|
|
|
Witam.
Z tym rozrusznikiem obstawiałbym na podobną dolegliwość jak i w moim przypadku... u mnie skończyło się to wymianą przewodu sterującego rozruchem (był zaśniedziały a izolacja po prostu kruszyła się w palcach) . Sprawdź jego stan i dla pewności czy nie jest on gdzieś narażony na obtarcia lub przegrzanie... a może wystarczy wymiana samej wsuwki.. |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-09-2006, 22:39
|
|
|
Witam!
Ladnie mowiac zrob diagnostyke ukladu rozruchowego |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
marcin1209
|
Wysłany: 04-10-2006, 18:05
|
|
|
Witam.
Też tak mialem, czasami nie chcial palić aż w końcu calkiem odmówil współpracy. Rozebrałem rozrusznik, robiłem rózne cuda wianki a okazalo się że padł automat od rozrusznika. Szybka wymianka i odpala jak złoto.
A automat podpasowalem ze starego rozrusznika z forda ktorego kiedyś miałem, pytałem o cenę u elektryków to do mojego automat nowka sztuka 60 złociszy...
Nie ma to jak pokombinować ciutke i człowiek trochę zaoszczędzi............ |
_________________ niestey Tempra upadła, teraz Punto będzie pomykać...
I już nie ma puntolota, jest piękna niebieska cool jazzowa Linea............ |
|
|
|
|
magol
witamy nowego
|
Wysłany: 08-11-2006, 13:16
|
|
|
Ja miałem zawieszoną szczotke w rozruszniku
** Dodano: 08-11-2006, 13:16 **
Ja miałem zawieszoną szczotke |
|
|
|
|
szatkoś
Wiek: 40 Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 26 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-11-2006, 09:17
|
|
|
moim zdaniem to na bank nie styka kabelek od rozrusznika (taki mały, pod tym grubym czerwonym, albo wogóle sie zsunął z blaszki.) ja miałem identycznie i ten malutki kabelek był tego powodem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|