|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak usunąć nalepki ? |
Autor |
Wiadomość |
Tipo91
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2010, 20:53 Jak usunąć nalepki ?
|
|
|
Mam pytanie jak usunąć nalepki, mam dwie 'PL' - jedna na szybie, druga na klapie bagażnika. Troche mnie denerwują i chciałbym się ich pozbyć. Możecie mi coś poradzić jak to zrobić, szczególnie w przypadku tej na samochodzie, bo obawiam się, że może się zniszczyć lakier albo zostanie jakiś ślad. |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-02-2010, 21:12
|
|
|
Kolego na poczatek ogrzej nalepke farelkiem badz suszarka do włosów a pozniej ja zdzieraj jedyny sposób jezeli zostanie klej to rozpuszcalnik na szmatke i zmyjesz bez problemu |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2010, 21:31
|
|
|
Jak zostaną resztki kleju to weź np. chusteczki i trochę masła. Pocieraj ruchami kulistymi, a klej zejdzie.
Najlepiej jednak suszarką to dobrze przygrzać to może się uda zdjąć w całości. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 05-02-2010, 00:15
|
|
|
albert1991 napisał/a: | jezeli zostanie klej to rozpuszcalnik na szmatke i zmyjesz bez problemu | byle nie rozpuszczalnik!!! Lakier zetrzesz!!! Benzyna ekstrakcyjna zdecydowanie lepsza |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-02-2010, 10:20
|
|
|
Zostały mi resztki naklejki na tylniej szybie i to też tak niefortunnie bo i sztywne kawałki naklejki i resztki kleju. w dodatku przebiega ona przez kilka pasków grzejnych i boję się by ich nie uszkodzić. Czym to dobrze zrobić by nie było konsekwencji? |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 05-02-2010, 10:30
|
|
|
Rajek, tak jak ciechu napisal, bezn ekstrakcyjna i dawaj do roboty, a ogrzewania szyby nie uszkodzisz jesli bedziesz to szmatka robil a nie jakas ostra gabka |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Tipo91
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-02-2010, 17:29
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi, już sobie z tym poradziłem - nalepkę z szyby zdarłem, wyczyściłem rozpuszczalnikiem i nie ma po niej śladu, a z tylnej klapy nawet podgrzewać nie musiałem tylko sam ją bez problemu oderwałem |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 05-02-2010, 17:48
|
|
|
krzychTIPOspeed, ciechu, a czemu nie rozpuszczalnikiem ja jak kupiłem samochod to miałem na całym boku smiesza naklejke i rozpuszczalnikiem zrobiłem i zadna farba nie zeszła fakt za bedziesz tarł w jednym miejscu 5 min to farba zejdzie ale jak wezmisz na papier i delikatnie to i klej zejdzie i farba zostanie |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 07-02-2010, 11:41
|
|
|
albert1991 napisał/a: | krzychTIPOspeed, ciechu, a czemu nie rozpuszczalnikiem ja jak kupiłem samochod to miałem na całym boku smiesza naklejke i rozpuszczalnikiem zrobiłem i zadna farba nie zeszła fakt za bedziesz tarł w jednym miejscu 5 min to farba zejdzie ale jak wezmisz na papier i delikatnie to i klej zejdzie i farba zostanie |
bo odmian rozpuszczalnika jest kilka, są łagodniejsze i mocniejsze.
np. rozpuszczalnik etylowy nie naruszy bez barwnej warstwy lakieru.
ale np. ten na bazie nitro wyżre w lakierze dziurę !!!
sporo ludzi łapie to co ma w domu ( nie patrząc na etykietę ) i przystepuje do czyszczenia. jedni mają szczęście i trafiają na łagodną odmianę nie niszczącą lakieru, inni tyle szczęścia nie mają.
do usuwania pozostałości po kleju czy odtłuszczania nadaję się idealnie benzyna ekstrakcyjna nie żaden rozpuszczalnik |
|
|
|
|
ksochacki
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-06-2010, 15:32 :)
|
|
|
w sklepach dla plastyków są specjalne płyny do usuwania nalepek naprawdę nie drogo i super schodzi nawet nalepka rejestracyjna na szybie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|