Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienie zbieżności jednego koła :)
Autor Wiadomość
dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-04-2008, 15:55   Ustawienie zbieżności jednego koła :)

Witojcie, miałem małą stłuczkę przy parkowaniu już pod domem (odpadł mi zderzak, zaczęło kapać z chłodnicy to jak zdejmowałem założony zderzak żeby obadać gdzie leci to mi szpachla spadła ze zderzaka :sciana: ) wiec nigdzie nie jechalem zaparkowalem i tak stal.

Dzisiaj chcialem sobie amorki zmienic z kolumnami ale mi klucz puscil wiec dalem sobie spokoj, skrecilem itp, ruszam a tutaj ups, samochod plywa po drodze i kiera skrecona na 1/4obrotu w lewo - zbieżność, musialem od matiza jeszcze w oponke dostac :x
Podnosnik, kolo, śruba, młotek i koncowka drążka wyszla. Wyglada ok, ale musiala sie zgiac lekko gdzies, bo lewe kolo jest minimalnie skrecone w prawo na prosto ustawionych. W zwiazku z tym chcialem wkrecic koncowke w drążek żeby to zniwelować zanim kupie nowa, ale jak zwykle nie mam klucza plaskiego 19.... klucze jutro kupie, ale pytanie:

Jak myslicie, ile wkrecic ta koncowke? 2 obroty powinno styknąc? Kiere mam skrecona w lewo o jakies 75 stopni. Zawsze moge sobie wkrecac i wykrecac ale moze uda mi sie trafic za 1 razem.
Prawa strona jest na 100% ok :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-04-2008, 16:03   

heh... takie 'dmowoe' ustawienie zbieżności robiłem u siebie kilkukrotnie, ale by to zrobić dobrze to niezła zabawa i co poprawkę rundka by sprawdzić jak jest...
najprościej Ci będzie, zakładając, że masz od wewętrznej strony felgi niepogięte, proste, jak weźmiesz metr albo lepiej - jakiś pręt, deskę, coś sztywnego z możliwością odcinka regulacji :D i złapiesz tym rozstaw między wewnętrzną krawędzią jednej felgi a drugiej, po obu stronach - z przodu i tyłu;
potem tak regulujesz tym jednym drążkiem od 'odjechanego' koła aż będziesz miał rozstaw między felgami identyczny tak z przodu jak i tyłu; nie jest łatwo to zrobić idealnie, przeszkadzają nieco wahacze etc ale zmieścisz się; weź jakiś pręt sztywny bo metrem to bez sensu;
po prostu między kołami mierzysz - między felgami - pod autem - krawędziami felg ile jest i tak regulujesz aż będzie tyle samo między przodami kół a tyłami kół (felg); zbieżność wynosi +/- 1 mm więc jak będziesz miał niby równo to pewno ten 1mm tam będzie ;) bo nie trafisz idealnie... ale póki co tak możesz zrobić;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-04-2008, 16:10   

Czekaj czekaj, teorie znam.

Czy przypadkiem to nie jest tak, że nie kręcę końcówką trzymając za drążek tylko odwrotnie? nie wypinam końcówki tylko luzuję śrubę na drążku i kręcę drążkiem? właśnie sobie przypomniałem, że przecież jest obrotowy....

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-04-2008, 16:15   

dcfan kręcisz drążkiem, końcówki nie wypinasz. A Unk podał w miarę dobry sposób. Sam tak robiłem żeby jakoś pojechac do warsztatu na ustawienie geometrii jak wymienialem maglwnicę.

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-04-2008, 16:36   

Wiesz, ja śmigałem tak z tydzień, mniej nieco bylo walniete ale zgiety do tego wachacz i drążek :P Fajnie sie jechalo, na suchym gladkim asfalcie piszczało:) Ja w sumie i tak bym dojechał do majstra na ustawienie zwlaszcza ze mam pewnie kolo kilosa, ale najpierw chce sam sprobowac, najlepszy sposob to kawalek placu bez piasku kola skrecone na max i jak nie szura tylko jedzie ładnie to dobrze ustawione:)

unknown 

Wysłany: 20-04-2008, 18:12   

wszystko jak opisałem, kręcisz drążkiem!
mniej-więcej w jego połowie jest 'nafrezowany' czy cuś na klucz 11kę jak dobrze pamiętam, takim kluczem pokręcisz drążkiem; aż będzie między felgami po równo; może nawet nie będziesz do mecha musiał wtedy jechać... na końcówce drążka jest śruba kontrująca, po jej popuszczeniu drążkiem, nie końcówką, kręcisz aż będzie ok, potm śrubą przyłapujesz... wszystko...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 20-04-2008, 21:32   

unknown, przeoczyłem, mea maxima culpa :prayer:

Już wszystko wiem. Powiedzmy. Jutro, jak Bóg da, zweryfikuję tą wiedzę w praktyce.
Felusie proste bo nówki sztuki nie śmigane \:D/

OT: Śmieszne uczucie jak tak samochód płynie po suchej drodze... aż strach jechać. [-X

unknown 

Wysłany: 21-04-2008, 16:11   

daj znać jak poszłomnie się tak nieraz udawało dobrze ustawić jak nie miałem paru dych (zazw 70 zeta krzyczą) a musiałem;
problem jedyny możesz mieć z drążkami i śrubkami taki, że jak dłuuugo ie ruszane to się to zapiekło i duużo WD40 wpierw w to wlejesz nim Ci popuści śruba kontrująca, ew można ponoć palnikeim podgrzać... ale uwaga by nie objechać śruby ani frezu na drążku...

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 22-04-2008, 14:01   

Poszło:) Klucz 19 tam jest na śrubie kontrującej a nie 17 taka różnica mała:) TO już mam klucz 17 na 19 zrobiony. Odkręcić kontre całem zapierajac drążek od lewarka typu żaba o wachacz i wtedy poszło dopiero. Ustawione OK za drugim razem na krzywym drążku :) I tak pojade ale jak zmienie kolumny całe:)

Odpowiedz do tematu