|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co to za dziwne dźwięki ? |
Autor |
Wiadomość |
Adonay
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-06-2007, 07:14 Co to za dziwne dźwięki ?
|
|
|
Dzisiaj rano wsiadłem do tipo, odpaliłem, ruszyłem i się zdziwiłem...jakiś dziwny dźwięk się wydobywa, taki jakby pisk ale nie pisk, takie wysokie buuuuu i im dłużej jadę tym staje się wyraźniejszy, aż jakby osiąga maksymalny poziom (chyba ma to nawet związek z prędkością). Jednak kiedy wrzucę na luz to takie buuuu zamienia się w symfonię - tak mi się to skojarzyło (wiecie np gdzieś jest koncert w budynku i to co się wydostaje to jakby zlepek instrumentów dudniących bez melodii). Co to kurcze jest i czemu wcześniej nie było ? Dodam, że silnik przełożony (i pewny) był 2 tygodnie temu, do tego z innego silnika naprawiony rozrząd, mam nowy pasek rozrządu i napinacz. Także to chyba nie silnik
Ktoś ma jakieś pomysły ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-06-2007, 07:53
|
|
|
A źródło dzwięku? Mniej więcej określ. Przód/tył lewa/prawa strona? Ma związek tylko z prędkością? Nie zależy od obrotów silnika czy biegu? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 01-06-2007, 08:01
|
|
|
Od biegu nie zależy, właśnie z prędkością jakby nie ma, tylko tak chwilę myślałem że z ciągiem powietrza, bo kiedy stałem z włączonym silnikiem to była cisza. Spróbuję po pracy przygazować na luzie stojąc i zobaczę czy będzie słychać. Dźwięk dochodzi z przodu, jakby okolice kokpitu, a ten drugi dźwięk na luzie to po prostu surround.
** Dodano: 01-06-2007, 16:27 **
Jak wracałem z pracy, to dźwięków już nie było. Podejrzewam o takie zachowanie wilgoć, bo rano auto było pokryte rosą czy czymś takim...no to chyba jakaś dmuchawa albo co |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-06-2007, 22:13
|
|
|
albo syfy w dmuchawie, mogą w kanalikach różnie grać albo Ci się paski po prostu ślizgały jakieś bo wilgoć, bo starsze, bo może nie naprężone odpowiednio... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|