Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za dziwne dźwięki ?
Autor Wiadomość
Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-06-2007, 07:14   Co to za dziwne dźwięki ?

Dzisiaj rano wsiadłem do tipo, odpaliłem, ruszyłem i się zdziwiłem...jakiś dziwny dźwięk się wydobywa, taki jakby pisk ale nie pisk, takie wysokie buuuuu i im dłużej jadę tym staje się wyraźniejszy, aż jakby osiąga maksymalny poziom (chyba ma to nawet związek z prędkością). Jednak kiedy wrzucę na luz to takie buuuu zamienia się w symfonię - tak mi się to skojarzyło (wiecie np gdzieś jest koncert w budynku i to co się wydostaje to jakby zlepek instrumentów dudniących bez melodii). Co to kurcze jest i czemu wcześniej nie było ? Dodam, że silnik przełożony (i pewny) był 2 tygodnie temu, do tego z innego silnika naprawiony rozrząd, mam nowy pasek rozrządu i napinacz. Także to chyba nie silnik :|
Ktoś ma jakieś pomysły ?
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-06-2007, 07:53   

A źródło dzwięku? Mniej więcej określ. Przód/tył lewa/prawa strona? Ma związek tylko z prędkością? Nie zależy od obrotów silnika czy biegu?

Adonay 

Wysłany: 01-06-2007, 08:01   

Od biegu nie zależy, właśnie z prędkością jakby nie ma, tylko tak chwilę myślałem że z ciągiem powietrza, bo kiedy stałem z włączonym silnikiem to była cisza. Spróbuję po pracy przygazować na luzie stojąc i zobaczę czy będzie słychać. Dźwięk dochodzi z przodu, jakby okolice kokpitu, a ten drugi dźwięk na luzie to po prostu surround.

** Dodano: 01-06-2007, 16:27 **
Jak wracałem z pracy, to dźwięków już nie było. Podejrzewam o takie zachowanie wilgoć, bo rano auto było pokryte rosą czy czymś takim...no to chyba jakaś dmuchawa albo co :sciana:
     Moneta

unknown 

Wysłany: 02-06-2007, 22:13   

albo syfy w dmuchawie, mogą w kanalikach różnie grać albo Ci się paski po prostu ślizgały jakieś bo wilgoć, bo starsze, bo może nie naprężone odpowiednio...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu