|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Długie światła - ćmi się |
Autor |
Wiadomość |
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 22-11-2005, 23:42 Długie światła - ćmi się
|
|
|
Witam.
Mam problem ... wczesniej mialem problem z kierunkowskazem prawym ... wlanczlem prawy naciskalem stop zaczynalo sie swiecic na desce przeciwmgielne i kierunkowskz szybko mrugal.
Ale mam inny problem tamto naprawilem teraz (nie zawsze ale czasem, czesciej) wlacze swiatla to ćmi mi sie kontrolka długich świateł !! nie wiem o co chodzi ? jak z tym sobie poradzic ?
Pozdrawiam. |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-11-2005, 00:31
|
|
|
Masz gdzies przejscie + (plusa) - gdzie mozliwe na kablach .
Albo sprawdz czy dobrze podlaczone sa zarówki do wtyczek.
Ja mialem kiedys tak, ze zle podlaczylem i jak wlaczalem dlugie to obydwa wlokna od dlugich i od krotkich sie zapalały... i swiecily obydwa, ale w "polowie" swojej mocy. Kontrolka pamietam tez wtedy sie żażyła, a nie palila "normlanie". |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-11-2005, 13:33
|
|
|
Sprawdz polaczenie przy kostkach na reflektroach, moze wymien kostki jak sa stare i juz zasniedizale max :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 23-11-2005, 14:56
|
|
|
gary
Masa kontrolki długich świateł jest w kabinie po stronie kierowcy w pobliżu skrzynki bezpieczników. Jeżeli ją zlokalizujesz i odłączysz to powinno przestać mrugać.
Czy możesz przełącznikiem długie/krótkie przy kierownicy zmieniać światła?
Czy kontrolka świeci się zawsze! |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 23-11-2005, 15:27
|
|
|
jak wylacze swiatla to kontrolka sie nie swieci juz (nie ćmi sie) ale jak wlacze swiatla to niestety sa chwile ze sie swieci ... ale sa chwile ze jest ok i sie nic na desce nie dzieje ... ! |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 23-11-2005, 23:03
|
|
|
gary
Na lewej dźwigni pod kierownicą pokrętłem przełączasz:
- na pierwsze polożenie to masz światła postojowe postojowe.
- na drugie położenie to masz światła krotkie.
Jeżeli tę dźwignię przechylisz do góry to przełączasz czyli włączasz lub wyłączasz światła dlugie.
W jakim położeniu pokrętła lub dźwigni kontrolka świateł długich "mruga"?
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2005 23:16 ]
gary
Zajrzyj również do tematu:
http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=2847 |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 24-11-2005, 00:33
|
|
|
MNIEJWIECEJ DOSZEDLEM O CO CHODZI ... a chodzio to ze nie raz lewy reflektor na swiatlach mijania normalnych cos sie zruszy i nie swieci ten lewy i wtedy cmi sie kontrolka dlugich... i musze maska w gore i poruszac tam czyms ... i wtedy mijania sie wlanczaja normalnie a kontrolka dlugich przestaje sie cmic... chyba chodzi o kostke... cos jest z nia nie ta !! |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 24-11-2005, 08:54
|
|
|
Niema stykow w kostce wymien albo przynajmmniej przeczysc ta co jest. |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-12-2005, 23:23
|
|
|
Cze chłopaki
U mnie do dziś było też tak tzn
na światłach mijania "żażyła" kntrolka świateł drogowych ale na tyle słabo że widoczne to było dopiero po zmierzchu
raz było dobrze, raz do "D"
nieraz pomagało włączenie i wyłączenie długich
widoczne objawy to słabo świecący lewy reflektor
postanowiłem zacząć od wymiany żarówki a tu mi się kostka przy żarówce rozpadła w rękach
żarówki wymieniłem obie i kostki też mam inne bo tamte jakby rdzą zaszły i podtopione były dziepko
ale 10-15 min i wszystko jest jak powinno być
proponuję zacząć sprawdzanie od strony reflektora w kierunku skrzynki bezpieczników |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|