dziwne stuki przy skrecie |
Autor |
Wiadomość |
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-05-2010, 21:23 dziwne stuki przy skrecie
|
|
|
Witam panowie czy moze mi ktos pomoc jest jedna rzecz ktora mnie zlosci w moim nowym nabytku(lancia delta)mianowicie chodzi mi o to ze jak krece kierownica na postoju czy przy wolnej jedzie( jak jade szybciej to nie slychac )to slychac dziwne stukanie tak nie jakies metaliczny dzwiek tylko jakby jakac guma miala luz(czy to moze byc przez to ze wachacze nie sa juz w najlepszej kondycji i zdalo by sie je wymienic?(i powiedzcie mi czy warto bawic sie w wymiane samych tulejek metalowo-gumowych swozen jest jeszcze ok) |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-05-2010, 21:36
|
|
|
hej, też mam deltę, kilka miesięcy temu wymieniałem wahacze z przodu. Moim zdaniem wymień sobie od razu wahacze całe, koszt trochę większy ale masz spokój. ja z tego co pamiętam płaciłem jakoś 140 za sztukę. delta 1.9td |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 03-05-2010, 08:52
|
|
|
a jak myslisz czy ten stuk przy skrecaniu to moze byc przez te wahacze?czy mam szukac innej przyczyny |
_________________ były
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
|
|
|
|
Gramatyk
|
Wysłany: 03-05-2010, 12:44
|
|
|
Ja nawet po wymianie wahaczy i nawet po ostatniej wymianie amorków z końcówkami drążków kierowniczych mam czasem cichutkie stuki przy skręcie(w trakcie jazdy), ale auto mam już w takiej rozbieżności że u mnie to raczej kwestia ustawienia zbieżności na którą jutro jadę więc jak coś to dam znać czy u mnie pomoże generalnie jeśli stuka to może to być dużo rzeczy w zawieszeniu-przegub,łącznik stabilizatora, łożysko skrętne w amortyzatorze(jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo ekspertem nie jestem). Wahacze chyba by na postoju nie stukały.
pozdrawiam
p.s. jaką masz tą delte? |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-05-2010, 12:47
|
|
|
a ja wam powiem co jest ze puka łozyska na amorach od góry trzeba wymienic i nie bedzie pukało |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 03-05-2010, 12:53
|
|
|
albert1991, masz racje zloscilo mnie to wiec poszellem przed chwila do garazu zeby moze cos wypatrzec co to moze byc a ze ojciec przyszedl to mu kazalem krecic kierownica a ja sluchalem co to jest i faktycznie to bedzie to lozysko
** Dodano: 10-05-2010, 22:39 **
No to wystarczylo tylko wymyć stary smar i nałożyc nowego i łozysko amora jak nowe i stuki zniknęły aż się lepiej jedzie |
_________________ były
jest
|
|
|
|
Andy59
|
Wysłany: 12-05-2010, 06:34
|
|
|
Mam podobny problem w Tipo 1,7 D . Przy skręcaniu (mocny skret ) na przednim lewym kole coś grechoce. Napiszcie o co chodzi z tym łozyskiem . Nie mam jeszcze książki i obrazków. |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 12-05-2010, 16:07
|
|
|
ja pamiętam w temprze miałem tak samo Ale co się okazało, że przy zakrętach jak auto schodziło niżej to haczyło o plastiki nadkola które troche wystawały. |
|
|
|
|
Andy59
|
Wysłany: 12-05-2010, 16:51
|
|
|
Dzieki za pomoc ale raczej nie , to by szorowało koło a to słychac jakby grechotał jakis metalowy przedmiot może przegób nie wiem . Z zawodu jestem Mechanikiem wprawdzie ne samochodowym ale po dzwieku jestem w stanie to rozróżnić . Nie wiem nawet jakby to sprawdzić .
Może ktoś miał podobny przypadek . Bo przy lekkich skretać albo jazda na wprost nic nie stuka |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 12-05-2010, 21:36
|
|
|
zalatw sobie kogos do pomocy tak jak i sproboj tak niech on ci kreci kierownica a ty patrz jak sie sprezyna zachowuje napewno poznasz jak jest lozysko padniete bedziesz widzial czy sie kreci plynnie czy przeckakuje i towazyszy temu stuk |
_________________ były
jest
|
|
|
|
Marcin eS
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-05-2010, 22:33
|
|
|
a ja powiem że, miałem tak i się doczekałem przed wczoraj w trasie.... tuleje w wahaczu ..... i mi kolo latało jak ja pier*** znalazłem mechanika w sławie i trzeba było zrobić dwie tuleje prawa strona zero gumy wszystko połamane... teraz do wymiany osłona na przegub bo pocięło cala. a dziś jak wracałem w głogowie to co ??? ;/ przewód hamulcowy..... pod autem ten metalowy z tylu z głogowa do Wrocka bez hamulca. także nie lekceważ stukań i pukań |
|
|
|
|
dawidzalewski03
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-09-2010, 15:22
|
|
|
na pewno jest to łożysko mc persona aby się do niego dostać trzeba wyjąć cały amorek zacisnąć sprężynę dokręcić poduszkę amortyzatora pod nią jest łożysko same łożysko koszt ok90zł po wymianie trzeba dobrze skręcić jak nie wyjdzie ci sprężyna idealnie w łożysko się nie przejmuj ona sama wskoczy nie wkładaj w żadnym razie tam palców żeby poprawiać bo możesz skończyć bez palca |
_________________ Komar lata w nocy, komar lata w dzień, wszędzie widac jego cien, gdy ujrzysz komara jak mu d*** świeci, p********* go gazeta dalej nie poleci. |
|
|
|
|
Gramatyk
|
Wysłany: 19-10-2010, 09:51
|
|
|
u mnie stukanie przy skręcie było jeszcze spowodowane wyeksplatowaniem przegubów zewnętrznych, jak skręcałem w prawo to stukał lewy bo był bardziej obciążony i na odwrót po wymianie już nic nie stuka. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|