Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Alarm - pobieranie pradu.
Autor Wiadomość
gary 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-04-2006, 12:11   Alarm - pobieranie pradu.

Siema.

Wlasnie wrocilem z Essy (auto-alarmy) i pezz pewien dlugi czas mialem alarm wylaczony ale po zamontowaniu centralnego zamka na pilota stwierdzilem ze trzeba cos zrobic z moim nieszczesnym alarmem. Prosilem go raczej o to zeby np. podpia mi syrene pod centralny (jak wlanczam czy wylanczam zeby pikalo) Zrobil to ... i co sie okazalo !!? ze syrena drze tyle pradu ze silowniki w drzwiach przestaly chodzic !! moj aku to 45 Ah ale podpiali nawet 60Ah i bylo to samo troche lepiej ale jednak po pewnym czasie tez ledwo otwieraly sie drzwi...

Co zrobic? montowac nowa syrene? moze ktos cos o tym wie co moze byc przyczyna zeby mnei w konia nie robili ... zebym mial przynajmniej jakies pojecie ... :sciana: :evil:

Pozdro !

Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe :P

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-04-2006, 13:12   

Albo syrenka do wymiany albo fachowcy zpaprali robotę.Sama syrenka to użądzenie czysto elektroniczne i pobór prądu jest znikomy.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-04-2006, 19:47   

To raczej cos jest nie tak. Syrena nie powinna tyle pobierac pradu. Najlepiej przeanalizowac to i ja podpiac pod miernik - sprawdzic ile Amperów "zjada".
Mozliwe ze ona jest uszkodzona lub cos gdzies na podlaczeniu jest nie tak.

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-04-2006, 21:23   

Też by obstawiał raczej źle podłączenie.
może pojechać do nich i niech "w ramach gwarancji" to naprawią :aniolek:

assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-04-2006, 21:31   

Tak dla jakiejś odnośni-mój na zamkniętym z alarmem i radiem na czuwaniu-4 miliampery.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-04-2006, 16:40   

syrenka taka to albo zwykły przetwornik piezo albo coś podobnego, pobór prądu przez nią wg mnie to 50mA do 0,5A przy mocnej, na pewno nie rozładowywałaby akumulatora, musiała by iść z 2-3 dni non stop by go dobrze osłabić.
Albo jest uszkodzona i robi jakieś zwarcie i jej pobór rzeczywiście jest duży - do sprawdzenia daj w szereg z nią amperomierz - albo coś Ci porządnie spaprali z alarmem i resztą; widziałem też przypadki jak serwis spsuł przypadkiem alarm, potem go byle jak połatali i szło, ale alarm rozładowywał akku...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

antos21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-04-2006, 18:38   

Moim zdaniem robi gdzieś zwarcie albo coś nie tak z centralny? Sprawdzałeś bez syrenki?

gary 

Wysłany: 17-04-2006, 19:41   

bez syreny jest ok... A alarm jest stary ... kiedys mialem problemy z alarmem po wlaczeniu z pilota nie moglem go potem wylaczyc i od tamtej pory kluczykiem go wylaczylem. Ostatnio po zamontowaniu centralnego stwierdzilem ze moze uda sie z nim cos zrobic... no i podlaczyli go i wyszlo ze cos jest z nim jednak nie tak... pobiera duzo pradu :(

unknown 

Wysłany: 17-04-2006, 20:32   

to jak wiesz, że syrean pije za dużo to ją wywal, może mieć zwarcie....
a jak nie masz pewności co do alarmu to za ok czy poniżej 100zł możesz przecie kupić nową centralkę; ew dokupić czujniki nowe lub wykorzystać stare jak masz sprawne np wstrząsowy; wtedy albo wykorzystać pilot od alarmu i centralkę alarmu do zamka też - wyjście z alarmu będzie centralnym sterować albo kupić jakąś tanią centralkę bez pilota, jeśli masz już zamek z pilotem, a potem pod centralny zamek podpiąć centralkę z alarmu - zamek będzie równocześnie alarm zał/wył lub gdy ma wolny kanał na pilocie (większość dokładanych centralnych) to ten wolny na alarm wykorzystać; nowy alarm i jeden pilot wtedy masz, bez kłopotów z reanimacją starego niepewnego alarmu, a wierz mi, wstawanie w nocy i latanie do okna lub co gorsza na podwórze jak bez powodu zacznie wyć to nic miłego;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 18-04-2006, 10:09   

a mam takie pytanko... jak bym kupil np. sama syrene i podpia ja do centralnego tak zeby przy otwozeniu czy zamknieciu wydawal glos... nie musi miec funkcji alarmu jezynie zeby spelnial funkcje o zamkach. Ile moze kosztowac taka syrena? jak jest mozliwosc prosil bym o linka z Allegro :) . Bo mam wyjscie w centralce na syrene ale niestety nie mam na kierunkowskazy, aha i jest w syrenie funkcja wyjscie na kierunkowskazy ?

unknown 

Wysłany: 22-04-2006, 18:34   

więc tak: syrenę 12V możesz kupić i za 15zł i za 40zł, zależy czy wielotonowa czy nie, jaki dźwięk, głośność, gabaryty itp itd... ale nawet za 15zł starczy;
podpinasz do niej tylko zasilanie 12V, w przyp centralnego z wy centralki, syrenka taka bierze od 100 do 500mA w zal od mocy przy mniejszych syrenkach...
ja mam tylko centralkę od zamka, bez alarmu i właśnie też do niej mam syrenkę, też tylko sygnalizującą otwarcie/zamkn. drzwi;
w moim przypadku na centralce miałem wyjście na kierunkowskazy i pod nie się podczepilem, miałem w zas 2 wyjścia, na lewe i prawe osobno, pod jedne z nich syrenkę dałem, tylko o ile pamiętam chyba przez diody jakoś czy przekaźnk dodatkowy czy układ na tranzystorku, wychodzi na to samo jakoś łączyłem, by normalnie zapalając kierunowskaz czy awaryjne nie wyła syrena...
bodajże mi centralka zasilać potrafiła kierunki bezpośrednio, ale na jedną stronę przez przekaźnik właśnie chyba szło;

w twoim przypadku jeśli _na pewno_ masz wyjście na syrenkę (nie pomyliłeś) to taką możesz podpiąć sobie, ale żadna nie ma wyjścia na kierunkowskazy;
po prostu jak masz jakieś 2 żyły na syrenkę, + i - które na chwilę są ('pikają' syrenką :D ) to pod te 2 żyły oprócz syrenki możesz równolegle np podpiąć przekaźnik (jego cewkę) a ten przekaźnik będzie Ci na tą sekundkę np zwierał włącznik awaryjnych; chyba najprostsze rozwiązanie; zresztą w instalacji elektr. T/T jest gdzieś przygotowanie do alarmu, miejsca gotowe i jest jakieś co można się zapiąć by kierunki migały; przez przekaźnik z wy syrenki możesz; przekaźnik z 2 zeta; jeszcze tylko (bo możesz mieć dziwną centralkę) dla zabezpieczenia diodę jakąś na cewkę przekaźnika przeciw przepięciom założyć dobrzez; dioda np 1N4001 czy 1N4148 koszt z 20groszy może; przekaźnik 2 zeta; w elektronicznym Ci nawet pokażą o co chodzi; żadna trudność, wierz mi; tylko ten + i - co się pojawiają na moment na syrenkę zapinasz pod syrenkę i pod przekaźnik i też między ten + i - tą diodę zaporowo (więc na cewkę przekaźnika); a przekaźnik będzie cykał podczas pikania syrenki; on może wtedy np kierunkami mrugać; syrenkę naprawdę za 15zeta; mam taką luzem ale nie opłaca się wysyłać chyba jak nówkę za grosze dostaniesz

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu