|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z konfiguracją routera TP-LINK |
Autor |
Wiadomość |
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-12-2011, 17:30 Problem z konfiguracją routera TP-LINK
|
|
|
Koledzy proszę Was o pomoc w temacie, bo ja już powoli tracę cierpliwość. Wujek zapragnął mieć w domu net bezprzewodowy i poprosił mnie, abym zainstalował zakupiony przez niego router. Oto szczegóły:
Pacjent to TP-LINK TD-W8950ND, a net jaki ma na nim śmigać pochodzi od Ery (dziś T-Mobile oczywiście, ale umowa podpisana jeszcze za istnienia Ery).
Przy instalacji kierowałem się instrukcją dołączoną do routera. Podłączyłem wszystko tak jak w "samouczku" którym TP-LINK częstuje po odpaleniu płyty instalacyjnej i dalej robiłem wszystko wg. wskazówek. Ustawione parametry to:
VPI:0
VCI:35
Typ połączenia PPPoE
Typ enkapsulacji: LLC
Nie wiem czy to poprawne dane, znalazłem je gdzieś w necie, jeśli coś nie tak to proszę niech mnie ktoś poprawi, ale próbowałem różnych dostępnych opcji i niestety za każdym razem to samo - router się konfiguruje, ale net na nim nie startuje - wywala: Błąd #020.
Gdzieś mignęła mi informacja, jakoby ten router nie nadawał się pod internet tego operatora, ale niestety większość rozpoczętych tematów które przeglądałem opisywała tylko problem a nie sposób na jego rozwiązanie i sam już zaczynam gubić się w tym wszystkim. Wujek pytał w punkcie sprzedaży - polecili zrobić wszystko zgodnie z instrukcją (super...), a w BOA facet stwierdził, że nie zajmują się konfiguracją sprzętu zakupionego poza salonami T-Mobile i nie chciał podać żadnych informacji
Proszę o jak najprościej opisane wskazówki (nie obrażę się za "łopatologiczne" przedstawienie sprawy), coś tam kojarzę, coś wiem, ale nie uważam się za informatyka ani żadnego specjalistę od komputerów (a już od sieci tym bardziej). Swoją wiedzę (jak większość) czerpię z neta, a rodzina myśli niestety, że jestem jakimś "komputerowym guru" |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-12-2011, 17:53
|
|
|
jest to internet stacjonarny z ery znaczy po lini telefonicznej ? tak ? a kabelek zakończony wtyczką rj-11
jeśli tak to konfiguracja przez ciebie wpisana jest poprawna tylko oprócz tego jeszcze musisz wpisać swój login i hasło. kolejne pytanie jest takie czy kontgrolka ADSL ciągle miga czy po jakimś czasie (1-2min) się zapala na stałe ? jesli się zapala na stałe to znaczy że router synchronizuje się z siecią, a nie nie ma internetu bo źle wpisałeś login lub hasło. jesli kontrolka ciągle miga to wejdź na manualną konfiguracje routera. w przeglądarce piszesz adres 192.168.1.1 i enter powinno teraz poprosić o login i hasło ( dla tp linków to bylo chyba L:admin H: admin ) ewentualnie zerknij na naklejkę pod routerem tam powinny byc napisane hasła. poszukał zakładki gdzie sa wpisane parametry typu VPI i VCI i spróbuj pozmieniać PPPoE LLC lub PPPoE VC MUX
spróbuj też zmienić VPI na 8
jesli nic nie pomoże zadzwoń na info t-mobile i poproś o parametry konfihuracji routera |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
shwax
|
Wysłany: 04-12-2011, 19:57
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | jest to internet stacjonarny z ery znaczy po lini telefonicznej ? tak ? a kabelek zakończony wtyczką rj-11 |
Tak, zgadza się. Zapomniałem napisać
Leśniczy napisał/a: | musisz wpisać swój login i hasło |
No o tym akurat wiem, tak też robiłem
Leśniczy napisał/a: | czy kontgrolka ADSL ciągle miga czy po jakimś czasie (1-2min) się zapala na stałe |
Szczerze to powiem, że nie zwróciłem na to uwagi - byłem nieco zmęczony po pracy a walczyłem z tym dziadostwem ponad 2h .
Wujek mieszka w innej części miasta, a ja z uwagi na studia i to, że dorabiam sobie po godzinach mam ograniczony czas na zabawy z tym sprzętem, dlatego następnym razem jak będę przy tym majstrował to zbadam sprawę dokładniej i ewentualnie napiszę co i jak.
Leśniczy napisał/a: | wejdź na manualną konfiguracje routera. w przeglądarce piszesz adres 192.168.1.1 |
Z tym też próbowałem, jest parę dodatkowych opcji, ale generalnie wszystko ustawiałem podobnie jak w przypadku autokonfiguracji i niestety efekt ten sam
Leśniczy napisał/a: | spróbuj też zmienić VPI na 8 |
Takie VPI ma neostrada bodajże, z tym też sprawdzałem ale to nie to...
Leśniczy napisał/a: | jesli nic nie pomoże zadzwoń na info t-mobile i poproś o parametry konfihuracji routera |
Początkowo, gdy wujek sam chciał to poustawiać też mu tak radziłem i właśnie konsultant stwierdził, że nie zajmują się konfiguracją sprzętu zakupionego poza ich dystrybucją Następnym razem chyba sam do nich zadzwonię i przycisnę kolesia żeby coś zadziałał w tym kierunku, bo może i wujkowi nie chcieli pomóc, ale ja nie dam tak łatwo za wygraną |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 04-12-2011, 21:57
|
|
|
vpi 0 jest dla łacza na liniach TPSA
vpi 8 dla łącza na liniach netii
era swojej instalacji nie ma, a jedynie korzysta z juz istniejących czyli TPsa lub netii i na któryś ustawieniach musi się zsynchronizować ( dioda ADSL przestanie migać )
jeśli na infolini nie chcą powiedzieć jak skonfigurować inny router to dlatego, że nie wiedzą ... ale na pewno będą wiedzieli na czyim łączu są podłączeni .... zapytaj czy w przypadku tego domu jest to instalacji netii czy tp. jest jeszcze inna opcja
możesz spróbować ten roter wymienić na inny ( zamiast ADSL na wtyczkę rj11 możesz wziąć router w wejściem WAN ) wtedy ten modem ery wpinasz do routera. zapytaj tez na info czy ich urządzenia ( modemy ) korzystają ze standardu annex A czy annex B bo to też ważne.
ogólnie cudów nie ma i jesli ich modem się łączy to właściwy router tez musi
** Dodano: 04-12-2011, 22:10 **
na którymś ustawieniu
PPPoE LLC lub PPPoE VC MUX
vpi 0 lub 8
router musi się zsynchronizować z centralą nie zależnie czy hasło i logi są dobre czy złe .... czyli szukaj takiego ustawienia gdzie ok 1-2 min po zapisaniu zmian kontrolka ADSL zapali się na stałe .... wtedy pozostaje juz tylko wejśc na router i wpisać login i hasło ( przy wpisywaniu login i hasła zwróć uwagę na małe i duże znaki ) |
|
|
|
|
MARIOVIRUS
Pomógł: 18 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Sty 2008 Posty: 571 Skąd: Bolesławiec
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-12-2011, 22:11
|
|
|
kolego maly blad
VPI:0
VCI:35
Typ połączenia PPPoA
enkapsulacja ( VCMUX)
podajesz login i haslo i musi smigac
** Dodano: 04-12-2011, 22:17 **
oraz najlepiej zawsze skonfigurawac to przez przegladarke a nie aplikacje z plyty
dane do odpalenia tego powinny byc albo na ruterze od spodu na nalepce albo w instrukcji potrzebny jest adres ip login i haslo
czesto jest to
192.168.0.1
192.168.0.1
itp
login i haslo admin badz inne czasami sam login sie opdaje i tam sie ponfiguruhe dodatkowo wejdz w opcje wireles i zakladke Security i wprowadz haslo dla sici wi-fi minimum 8 znakow zeby sasiedzi nie ciagneli neta za free
** Dodano: 04-12-2011, 22:21 **
Co do nadawania się ruterow sa tylko 2 rodzaje ten co ty masz do konfiguracji czyli z wbudowanym modemem czyli tp,netia,era i wszystkie inne internety ktore maja modem podłaaczany do kompa za pomoca usb i drugi typ bez modemu potrzebujace zewnetrznego modemu z wyjsciem na kabel sieciowy RJ-45 typu dialog i czesto lokalni dostawcy z telewizji kablowych
** Dodano: 04-12-2011, 22:24 **
Leśniczy, nie do konca masz racje przeciesz netia rowniez jest na laczach tp a ruter posiadajacy adsl wlasnie jest na wtyczke RJ-11 czyli ruter z wbudowanym modemem |
_________________ Tipo 1,6 I.E. 94r +LPG 835c1,000 było
Mercedes W123 200D 81r jest
Fiat Marea 2.0 20V 98r była
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 05-12-2011, 00:02
|
|
|
MARIOVIRUS napisał/a: |
oraz najlepiej zawsze skonfigurawac to przez przegladarke a nie aplikacje z plyty
dane do odpalenia tego powinny byc albo na ruterze od spodu na nalepce albo w instrukcji potrzebny jest adres ip login i haslo
czesto jest to
192.168.0.1
192.168.0.1
itp
|
MARIOVIRUS, kolega zna juz adres ip routera do konfiguracji z poziomu przeglądarki ( czytaj posty )
MARIOVIRUS napisał/a: | nie do konca masz racje przeciesz netia rowniez jest na laczach tp a ruter posiadajacy adsl wlasnie jest na wtyczke RJ-11 czyli ruter z wbudowanym modemem |
dlatego zaproponowałem koledze test ustawień za równo dla łącza netii jak i TP ... ponownie napiszę CZYTAJ POSTY !
absolutnie wszystkie informacje potrzebne do poprawnego skonfigurowania routera opisałem wyżej i bez obrazy ale dodatkowe posty są już juz zbędne . jeśli kolega z tymi informacjami nie ogarnie tematu to albo ma uszkodzony router albo ma router z nie właściwym annexem lub ERA wprowadziła modyfikację w sposobie łącznia użytkownik-centrala ( w co wątpię ) (a nawet jeśli to na infolini muszą podać właściwe parametry, tylko zamiast zapytać "jak podłączyć tp linka" należy zadać pytanie o vpi, enkapsulacja oraz standard annex A.B
jak wspominałem wcześniej podstawa to aby kontrolką ADSL zaświeciła się na stałe, a wtedy to tylko kwestia loginu i hasła |
|
|
|
|
shwax
|
Wysłany: 10-12-2011, 16:30
|
|
|
Przede wszystkim bardzo Wam dziękuję Panowie za wszystkie wskazówki i rady Na szczęście udało się rozwiązać problem, a przyczyna była, jak zwykle to w życiu bywa, tak prozaiczna, że aż szkoda gadać
Od początku - dziś znów wojowałem z tym routerem, ustawiałem po kolei wszystkie parametry jak radził Leśniczy, ale niestety router ani myślał się łączyć. Co mnie zdziwiło, lampka ADSL zapalała się na stałe bez względu na to, jakie VPI/VCI albo typ połączenia (PPPoE/PPPoA) wpisałem. Po prostu zapalała się i już, ale dioda sygnalizująca samo połączenie z siecią tylko migała co jakiś czas (powinna świecić ciągle, tak jak ADSL). Jako, że sam już nic nie mogłem wskórać zadzwoniłem do BOA T-Mobile. Oczywiście znów "nie pomagamy w konfiguracji sprzętu kupionego poza salonem", ale w końcu Pani podała wszystkie potrzebne mi dane. Aby być już 100% pewnym, zapytałem jeszcze czy może sprawdzić nr klienta (Login) i Numer dostępowy (hasło) i tu niespodzianka Okazało się, że gdy wujek kupił usługę dawno temu, to internet za Chiny nie chciał ruszyć skonfigurowany na nadanym przez Ere haśle (dlaczego, nie wiadomo, pewnie ktoś coś popierdzielił ), dlatego konsultant zmienił je, na standardowe, używane w Erze/T-Mobile... Po prostu wujkowi wyleciało to zupełnie z głowy, bo przez te wszystkie lata internet śmigał bez żadnych problemów
Tak btw. parametry podane przez MARIOVIRUS'a są tymi poprawnymi |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|