|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ustawiłem zapłon-refleksja |
Autor |
Wiadomość |
memo
|
Wysłany: 19-03-2005, 16:46 Ustawiłem zapłon-refleksja
|
|
|
Dzisiaj ustawiłem sobie zapłon. Już od jakiegoś czasu przy jeździe pod górę można było usłyszeć tzw. granie zaworów (bardziej to przypominało specyficzne szumienie) oznaczało to zbyt wczesny zapłon.
Najpierw poszukiwałem znaku na kole zamachowym ale nic nie widziałem, następnie na kole pasowym od wału korbowego (od strony obudowy rozrządu) tam udało się zaobserwować znak. Po wstępnej regulacji znak również się pojawił na kole zamachowym - po prostu wyprzedzenie zapłonu było tak duże, że chował się on już za obudowę sprzęgła.
Teraz pozostaje tylko wypróbować jak się samochód będzie zachowywał z nowymi nastawami. |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 00:32
|
|
|
Chmmm wiesz ja nigdy w sumie nie robilem tego, ale thx za opis. Sam z ciekawosci kiedy sprawdze u siebie, choc nie mam jako takich problemow.
Co ciekawe dzisiaj "przykrecilem" sobie gaz a tak na probe.... Tempra do 100km/h szla, ale pozniej stracila moc do 130km/h rozpedzala sie chyba z 1km....
A mam takie pytanie miales jakies objawy specyficzne dla tego objawu? Np. przed rozgrzaniem bylo ok po rozgrzaniu chodzila gorzej czy cos takiego. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 21-03-2005, 15:17
|
|
|
No ja gazu akurat nie mam a jeśli chodzi o objawy to chodziło tylko o to że słyszałem prace zaworów przy jeździe pod górę. Poza tym samochód odpala bezproblemowo gdy zimny i ciepły i w lato w mroźne dni na prostej ładnie przyspieszał.
Co ciekawe zaledwie delikatne przestawienie aparatu zapłonowego (ok. 2-3 mm od znaku jaki sobie na nim zrobiłem) powoduje znaczne przyspieszenie/opóźnienie zapłonu. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 15:23
|
|
|
A teraz jakie masz odczucia? Silnik jest bardziej elastyczny, czuc lepsza dynamike/moc? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 21-03-2005, 15:45
|
|
|
Na razie nie mam żadnych miarodajnych odczuć, gdyż nie miałem okazji wypróbowania w trasie a po mieście nie zauważyłem na razie różnicy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|