|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo 1.6 DOHC - z czym to się je?? |
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-12-2006, 23:09 Tipo 1.6 DOHC - z czym to się je??
|
|
|
Witam.
Szukam autka dla kumpla, sam jak widac w podpisie mam nie mniejszy wynalazek ;] wpadl mi w oko tipek z silnikiem z tego co doszukalem o oznaczeniu 149 C2.046, czyli 1.6 DOHC 90KM na mono-jetronicu Boscha, i mam pytanko do forumowiczów ktorzy posiadaja te silniki w swoich autach lub mieli z nimi stycznosc, jak z dostepnoscia czesci do nich i cenami, czy to jakis mocno nietypowy i zadki u nas silnik, gdzies kiedys czytalem ze do ktoregos silnika 1.6 sa podobno bardzo drogie przewody zaplonowe z racji innej konstrukcji "wtyczki " i najtansze to koszt kolo 150zl.
poratujcie bo juz sam nie wiem co myslec o tym silniku, szczerze to o 2.0 16V jest 1000razy wiecej w polskim internecie niz o tym wynalazku.
pzdr. Grzesiek |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-12-2006, 19:52
|
|
|
Za Janmory (bodajze) zaplacilem rok temu kilkakrotnie mniej niz 150PLN
Z dostepnoscia czesci nie mialem zadnych problemow - z tym, ze mowie to z perspektywy mieszkanca Lodzi w ktorej to mamy naprawde niezly sklep Fiata. Od razu tez mowie, ze wymienialem tylko podstawowe rzeczy w silniku (kopulke, palec, paski, plyny, etc). Jesli zas chodzi o ciut bardziej zaawansowane elementy jak np przeguby czy czujniki specyficzne tez sie da zrobic, ale czasem trzeba poczekac dzien, dwa.
Czy mocno nietypowy to nie wiem - wiem natomiast, ze czasem mechanicy nie moga go w katalogu znalezc. Wtedy nalezy niesmialo zasugerowac aby poszukali Ritmo z tym samym silnikiem (przydaje sie np przy wymianie rozrzadu). A przeguby to mam oficjalnie od Cromy 2.0 Ale ogolnie - da sie zrobic.
Aha, I koniecznie polecam zakup oryginalnej kopulki i palca - ja sie strasznie przemeczylem (i przy okazji rozwalilem) na 3 podrobach zanim kupinal oryginal... tanszy od podorby...
A tak na marginesie - to chyba juz kiedys byl tu temat o takim tipku |
_________________ ... |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 09:43
|
|
|
ja mam dokladnie taki i jest do sprzedania za ok.1500zl. (rocznik 89). Chce sie go pozbyc jak najszybciej bo mam subaru a nie stac mnie na dwa auta. Z Tipo wszystko jest w porzadku. Przeglady przechodzi legalnie :dance: |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|