światła przednie! |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-02-2007, 18:57 światła przednie!
|
|
|
Witam wszystkich, mam taki problem: kiedy kupiłem samochód miałem w nim poroztapiane kostki od przednich świateł, więc postanowiłem to naprawić. Kupilem kostki i chciałem je powymieniać. Problem w tym, że coś sie popsuło chyba (albo źle podłączyłem). Więc wyciągnąłem żarówki i zacząłem je podłączać do kabli, ale bez kostek - celem ich sprawdzenia. Po 40 min zabawy mam sytuację, że światła długie działają normalnie - tzn, w żarówce pali się mocno 1 część ta jakby "sprężynka" (nie wiem czy powinna się palić cała żarówka czy nie). Przy właczeniu świateł mijania w jednej lampie żarówka pali się cała ( i sprężynka i ta część w jej przodzie) - umiarkowanym światłem, czyli tak ja powinna, natomiast druga żarówka też pali się cała, ale takim "zdechłym" światłem:( Mam oczywiście H4, a do kostek mam kable: czarny, zielony i chyba szary. Ktoś umie mi pomóc?..bo jazda cały czas na długich zdaje egzamin tylko w dzień p.s. przed zmianą było dobrze, tylko czasem musiałem otworzyć maskę i poruszać jedną kostką (dziwne, bo ta właśnie lampa pali się elegancko) |
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-02-2007, 19:17
|
|
|
"Sprężynka" przesłonięta blaszką to światła mijania, nieosłonięta to długie, nie powinny świecić razem, coś pokręciłeś przy łączeniu. Przyczyną słabego świecenia jest najczęściej słaba masa (jest pod lampami na podłużnicach). Miernik w łape albo próbnik na 12V, ustal przewód masowy i do masy żarówek, potem znajdz napięcie na światłach mijania i do żarnika osłoniętego blaszką. Trzeci do długich i po kłopocie. I koniecznie oczyść masy (obie) a przy okazji sprawdź główną masę od minusa akumulatora, jest pod nim.
Powodzenia. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 07-02-2007, 21:02
|
|
|
czyli "-" to środkowy styk na żarówce? |
|
|
slavol
|
Wysłany: 07-02-2007, 23:51
|
|
|
tak |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 08-02-2007, 11:44
|
|
|
dzisiaj byłem kombinować - znalazłem minusa - zielony kabel i dałem go na środek, potem włazyłem długie i podąłczyłem oba kable pozostałe tak, żeby świecił żarnik od długich potem je zmieniłem na mijania i dupa, 2 żarniki się palą jakby chciały, a nie mogły chyba mnie czeka wizyta u lekarza - elektryka |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-02-2007, 15:53
|
|
|
Przy długich pali się tylko jeden żarnik,tak samo jak przy krótkich.Jeżeli świecą dwa naraz,to źle podpinasz napięcie pod żarówkę. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 08-02-2007, 18:22
|
|
|
ale jak mamy właczone mijania i drogowe to pala sie oba zarniki naraz... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:15
|
|
|
MiKuS napisał/a: | ale jak mamy właczone mijania i drogowe to pala sie oba zarniki naraz... | no właśnei o to mi chodzi...pali sięi ten z blaszką i ten odkryty, więc jak ma w końcu być? jeden czy 2 się mają palić? |
|
|
slavol
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:35
|
|
|
Obydwa palą sie tylko w momencie przełaczania, jak puścisz dźwigienkę świeći jeden lub drugi. Może w przełącznikach masz zwarcie? Albo styki przekaźnika się skleiły? i ostatnie, kable w wiązce się stopiły i robią zwarcie? Więcej niemam pomysłów.
Powodzenia. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:42
|
|
|
nie, jak się długie włącza to zostają tylko postojówki, nie pali się żarnik od długich i normalnych razem... być może masz zwarcie na kabelkach gdzieś lub jednak złą masę, więc z 'długich' idzie w szeregu przez 'normalne' i dopiero potem 'jakoś się' zamyka.. albo masz gdzieś zwarcie na kabelkach... a same przekaźniki od świateł sprawdzałeś? bo i ile mi się zdaje to są takowe i one zwierają zasilanie na światła... może tam się sklejają styki... |
|
|
slavol
|
Wysłany: 08-02-2007, 23:03
|
|
|
Czyli wg Ciebie przy przełączaniu na długie jade w środku nocy przez chwile na postojówkach? W momencie przełączania na długie zapala się żarnik długich przy zapalonym mijania, puszczam dźwignie i gaśnie żarnik mijania. Tak działa u mnie i wydaje się to logiczne. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-02-2007, 23:25
|
|
|
wg mnie przy normalnym ciąglym świeceniu nie działają naraz długie i mijania, albo te albo te, ale nie pisałem o momencie przełączenia... w momencie przełączania możliwe jest, że na momencik naraz świeci (w zasadzie prawie już gaśnie ) żarnik od mijania a zapala się (zaczyna) od długich; ale jednocześnie o ile wiem nie świecą podczas jazdy (nie przełączania)... to raczej nie miłoby sensu, poza tym przy naszych instalacjach które samemu trzeba doglądać i konserwować, kostkach, kblach... jeśiby naraz świeciły to pobór byłby znaczny... |
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 09-02-2007, 07:50
|
|
|
unknown napisał/a: | wg mnie przy normalnym ciąglym świeceniu nie działają naraz długie i mijania, albo te albo te, ale nie pisałem o momencie przełączenia... |
Panowie ! A czy ktoś się zastanowił co przełącza światła z mijania na drogowe i odwrotnie ? Przekaźnik - prawda ? Nie ma on stanów pośrednich : albo podaje napięcie na jedno , albo na drugie włókno żarówki ! A to co wam się wydaje , że świecą przez chwilę oba włókna - to po prostu bezwładność cieplna żarówki . Rozgrzane włókno potrzebuje 1-2 sek na ostygnięcie . -Zróbcie mały eksperyment : w zupełnych ciemnościach niech ktoś zupełnie gasi światła mijania , podczas gdy drugi z boku obserwuje żarówki . Łatwo zobaczycie , że pomimo zgaszenia świateł w reflektorze jeszcze przez jakiś czas "coś" świeci .
Oba włókna świecą jednocześnie tylko wtedy , gdy podczas normalnego świecenia świateł mijania będziecie chcieli mrugnąć światłami bez ich przełączania na stałe , bo wtedy długich nie zapala przekaźnik , ale na tą krótką chwilę - dźwignia pod kierownicą ! |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-02-2007, 13:48
|
|
|
U mnie wygląda to tak:jadę na krótkich (mijania) ciągnę rączkę do siebie włączają się długie (drogowe) i świecą razem z krótkimi i jeżeli będę trzymał rączkę cały czas to oba żarniki będą świecić razem i w tym momencie bezwładność cieplna odpada.Dopiero w momencie puszczenia rączki,gaśnie żarnik od krótkich świateł. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
slavol
|
Wysłany: 09-02-2007, 18:17
|
|
|
Dokładnie ZielonyTBG to chciałem napisać , tak to działa w większości aut. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 09-02-2007, 20:45
|
|
|
ja z kolei miałem na myśli stan, gdzie rączkę pociągniemy, ale puścimy i zostawimy przełączone na długie, nie stan 'trzymania' cały czas rączki... każdy mówi prawdę
wynika więc, że oże problem leży w przekaźnikach o których gdybałem 3 posty wyżej lub w rączce, a schab ma też rację, że rozjarzona żarówka nie gaśnie 'na już' jak np dioda lecz prędzej jak np halogen powoli stygnie... żarniki świecą więc.. w zależności od sytuacji ;P razem ale osobno ;P
a przy problemach j/w trza sprawdzić masy, kabelkologię, złączki przekaźniki i rączkę, może znajdzie się przyczyna; |
|
|
zajac
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 15:45
|
|
|
pomóżcie jak najlepiej naprawić ręczna regulacje świateł bo niestety nie działa i światła są jakby ich nie było |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 28-03-2007, 17:14
|
|
|
sprecyzuj: ręczna regulacja świateł;
chodzi Ci o śruby pod maską do ustalania wysokości, gdzie ma padać snop światła? gwinty się wyrobiły lub coś i kręcisz a światła w jezdnię dalej świecą czy co?
a może chodzi Ci o ręczny przełącznik świateł w manetce, gdzie przełączasz brak świateł-postojowe-mijania?
czy o co? |
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 29-03-2007, 18:13
|
|
|
Ja też się przykleję do tematu.
Dziś walczyłem ze skutkiem założenia przez poprzedniego właściciela w jednej lampie żarówki 100W . Dziad wsadził w jedną lampę zwykłą żarówkę R2 (taką jak w traktorach ) a w drugą H4P45 100W . Sprawa wygląda tak że mijania świeciło mi bardzo słabo a drogowe wcale. Najpierw myślałem że to żarówka padła bo w sumie już ponad rok od kiedy kupiłem samochód i jeszcze nie wymieniałem, więc kupiłem dwie nowe i wymieniłem ale dalej to samo. Podpiąłem miernik i widzę że po włączeniu świateł mijania napięcie jest na obu plusach a na drogowych nie ma wcale. Dopatrzyłem się że jakieś 70cm od lampy na kablach odpowiedzialnych za + napięcie już jest prawidłowo - w jednym na długich i w drugim na krótkich. Od razu więc pomyślałem że kable upalone i robią zwarcie. Wymieniłem i niby wszystko działa ale światło mijania jest dalej jakby słabsze (drogowe jest w porządku). Może być to sprawa żarówki? Bo kupiłem dwie ale innych firm bo u mnie są z deka nietypowe i trochę trudno było dostać. Nie wiem o co chodzi. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 18:19
|
|
|
akj3 napisał/a: | Ja też się przykleję do tematu.
|
kostki wymieniłeś? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 29-03-2007, 18:24
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | kostki wymieniłeś? |
Nie. Ale na pewno były wymieniane i wyglądają na zdrowe. Chociaż kto je tam wie... |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 29-03-2007, 19:12
|
|
|
właśnie, kto je tam wie... musisz dokładnie prześledzić wszelkie kostki, styki, kable, a poza tym zdaje się światełka idą przez przekaźniki? może być 'pospawany' już przekaźnik w środku jak był przeciążony |
|
|
akj3
|
Wysłany: 30-03-2007, 09:40
|
|
|
Kurde i znowu przestało działać. Jechałem do dziewczyny było ok ale jak wracałem to świeciło już tylko jedno długie a mijania tak jakby chciało a nie mogło...
Przekaźniki są ok bo na początku myślałem że to właśnie przekaźnik się "skleił" więc wymieniłem i nic się nie poprawiło. Wymienię kostki i zobaczę co to da. Jak się nie poprawi to jadę do jakiegoś znachora... Ale po weekendzie sie za to wezmę. Teraz nie będę miał czasu. Szkoła...
No i mój problem rozwiązany!
Jeśli komuś to pomoże to napiszę:
Kable były zdrowe, kostki zdrowe, przekaźniki zdrowe. Stała się najgorsza rzecz...
Skrzynka bezpieczników padła Upalił się bolec i jedna ścieżka w gnieździe w które się wpina wtykę od wiązki świateł. Przez to się robiło zwarcie. Musiałem rozebrać, wymienić bolec i trochę polutować. dziwne tylko że żaden bezpiecznik się nie odezwał...
Ale za to teraz pięknie świeci Potwierdza się teoria że najważniejszy jest stan instalacji, dopiero potem żarówki żeby ładnie i dobrze świeciło. |
|
|
|
|
zajac
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-04-2007, 09:49
|
|
|
unknown napisał/a: | sprecyzuj: ręczna regulacja świateł;
chodzi Ci o śruby pod maską do ustalania wysokości, gdzie ma padać snop światła? gwinty się wyrobiły lub coś i kręcisz a światła w jezdnię dalej świecą czy co?
a może chodzi Ci o ręczny przełącznik świateł w manetce, gdzie przełączasz brak świateł-postojowe-mijania?
czy o co? |
chodzi mi o te śruby przy lampie chyba sie juz gwint urobił bo kręce a światła nic |
|
|
|
|
adams
|
Wysłany: 22-04-2007, 21:48
|
|
|
slavol, NIE !!! To + od krótkich. Wyglada to tak |_| od lewej : + dlugich, + krótkich, - masa !!! |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
|