|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
co mi doradzicie? |
Autor |
Wiadomość |
Damian...
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 88 Skąd: Świdnik/Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-11-2010, 23:43 co mi doradzicie?
|
|
|
Witam.
Dzisiaj (29.11.10) o godz. 19 miałem spłuczkę moim Tipo. Obrażenia nie są duże, jakby się przyjrzał to przód poszedł w dół, skrzywiły się nadkola, być może podłużnice się skrzywiły, są jakieś problemy ze skrzynią... no i co mam teraz zrobić? mogę w sumie go zezłomować (i tak różne problemy się pojawiały, mógłbym się go pozbyć) albo go naprawić (nie wiem, ile by to kosztowało), nie wydaje mi się, żeby ktoś go chciał. gdybym miał go zezłomować mógłbym wyjąć zbędne dodatki z samochodu i ew. je sprzedać. lub dać jakiejś firmie, która zajmuje się takimi wrakami i sprzedaje na części. sam nie mogę na części wystawić, bo nie mam żadnej działki czy coś.
Jakieś propozycje? Zasięg Świdnik/Lublin, dalej nie dojedzie |
_________________ pozdrawiam.
był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM
wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 30-11-2010, 00:10
|
|
|
daj fotki uszkodzeń może ktoś coś poradzi |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Damian...
|
Wysłany: 30-11-2010, 10:05
|
|
|
samochód zostaję w zaspie i wolałbym, żeby tak nadal było opisałem sprawę |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-11-2010, 13:05
|
|
|
A ja Ci powiem tak. Po pierwsze z czyjej winy była stłuczka. Po drugie realia są takie że TT to gatunek wymierający i jego wartość jest na tyle niska że nawet mała naprawa blacharska przewyższy jego wartość. Jak już wspomniałeś nie masz placu/działki czyli domyślam się że sam nie będziesz go naprawiał, a warsztat weźmie dużo forsy za naprawę. Jeśli stłuczka nie była z Twojej winy to dostaniesz kasę i możesz reanimować, tylko najpierw niech obejrzy to jakiś mechanik i powie wstępną cenę. Damian... napisał/a: | i ew. je sprzedać. lub dać jakiejś firmie, która zajmuje się takimi wrakami i sprzedaje na części |
Takie firmy to stacje demontażu pojazdu. Dzwonisz, przyjeżdżają, zabierają, dają Ci 200zł i papiery do wyrejestrowania. Po uszkodzeniach jakie opisałeś naprawa będzie drogocenna i pewnie oddasz na złom
** Dodano: 30-11-2010, 13:06 **
Damian... napisał/a: | miałem spłuczkę moim Tipo |
Spłuczkę to ja mam w toalecie |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Damian...
|
Wysłany: 30-11-2010, 17:56
|
|
|
właśnie byłem u dwóch blacharzy i faktycznie naprawa nie miałaby sensu, aż tak bardzo mojego Dziada nie kocham
a stłuczka była ewidentna, bo przywaliłem w gościa w tyłek :/ bo zaczął padać śnieg, drogi oblodzone, piaskarek żadnych na horyzoncie i mogłem sobie pohamować (btw na tej ulicy mniej więcej w tym czasie było 4 kolizje, a ulica niedługa, ze 2km).
poczytałem coś, że niektóre stacje nie dają żadnych pieniędzy. to prawda? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-11-2010, 18:34
|
|
|
Damian... napisał/a: | poczytałem coś, że niektóre stacje nie dają żadnych pieniędzy. to prawda? |
Tak, to prawda, jeśli masz mocno rozbity samochód to czasem nie dają nic bo nie mają zysku z części, tak samo jak masz mocno zdekompletowany wóz.
PS. Tipo jest proste w budowie jak konstrukcja cepa, jakbyś miał gdzie to byś sam naprawił. Ile blacharze powiedzieli za naprawe?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
peter_paul
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 03-12-2010, 15:05
|
|
|
U mnie w okolicy blacharze zazwyczaj biorą 250 zł za element, więc jeżeli do klepania jest maska i błotniki to już średnio to się opłaca, a jeżeli podłużnice pogięte to jeszcze do tego koszt prostowania na ramie, do tego pewnie jeszcze lampy, ew. zderzak, atrapa, chłodnica itp. itd. Echh, ja to bym pewnie kupił drugi samochód, a ten zostawił na części albo wyjął wszystkie ważniejsze elementy a resztę bym sprzedał... |
|
|
|
|
Damian...
|
Wysłany: 03-12-2010, 18:16
|
|
|
maska, lampy, zderzak, chłodnica ok, grill do wymiany, nadkola i podłużnica do prostowania i blacharz zawołał minimum 800zł.
właśnie mam zamiar pojechać do stacji demontażu, tylko na razie tylko pogoda mnie powstrzymuje może w tym czasie znajdę kogoś, kto by kupił i sprzedał na części. ja raczej tego nie zrobię, co miałbym zrobić z wrakiem? zostawić na balkonie? |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:48
|
|
|
Damian..., tani ten blacharz, nasz blacharz mojemu ojcu za temprę powiedział minimum 1200pln (do roboty trochę tyły + nadkole.
moja rada jest taka, jak masz duży pokój to wyjmuj co się da a auto na złom, szkoda, serce sie kraje, ale naprawa to bezsens.
z kontekstu zrozumiałem że wina Twoja więc nawet kasy z ubezp nie wyjmiesz.
a odnośnie Twojego opisu to: kup Uno tak "na tymczasem" będziesz zadowolony |
|
|
|
|
Damian...
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:03
|
|
|
Świstak, widzisz, Ty mieszkasz w Radomie lub Warszawie, ja na wsi zabita dechami (dobra, Świdnik to nawet miasto) ;] więc i ceny nie są zbyt duże.
wyjąłem już głośniki, radio, centralkę alarmową i wszystko z bagażnika. hmm może jeszcze jakieś ukryte rzeczy np. siłowniki opuszczania szyb
Świstak napisał/a: | a odnośnie Twojego opisu to: kup Uno tak "na tymczasem" będziesz zadowolony | ja raczej myślałem o jakimś japończyku, ale mam czas, nie pali mi się, jeszcze się zastanowię nad następcą Tipo, jak uzbieram trochę pieniędzy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|