|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wycieraczki Tempra - po włączeniu idą w dół |
Autor |
Wiadomość |
crisus202
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-10-2009, 17:20 Wycieraczki Tempra - po włączeniu idą w dół
|
|
|
Witam! Mam problem. Gdy włączam wycieraczki w Temperówce to najpierw idą one w dół a później wykonują cały zamach, jednak zatrzymują się 15 cm nad dolną krawędzią szyby. Problem pojawił się, gdy zdjęłem wycieraczki i podszybie, żeby nasmarować silniczek wycieraczek. Samego silniczka nie rozbierałem, jednak po złożeniu i włączeniu wycieraczek "idą w dół" aż do krawędzi szyby, wykonują zamach itd. Próbowałem przestawiać mechanizm (to, co się przykręca do silniczka) jednak nic to nie dało. Czy ktoś się spotkał z takim czymś? Jak temu zaradzić? Proszę o pomoc |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-10-2009, 19:28
|
|
|
Witam
Miałem to samo, zacieły się i przestawił mechanizm, po wyłączeniu lądowały na srodku szyby. Musisz to wyregulowac, zdjać ramiona wycieraczek, zdemotowac podszybie, właczyc iwyłaczyć wycieraczki tak by silnik stanał na własciwej pozycji, nastpnie poluzować nakretke na osi silniczka i tak regulowac ramieniem łączaym obie oski wycieraczek by wycieraczki lądowały jak najniżej na szybie, mozesz sobie pomóc zakładając prowizorycznie prawa wycieraczke.
wiem, wiem, brzmi to trochę skomplikowanie, ale jak się temu przyjrzysz po demontazu podszybia zrozumiesz w czym rzecz. Powodzenia |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-10-2009, 19:31
|
|
|
Musisz ustawić mechanizm.Niech silniczek wycieraczek się sam zatrzyma (w Twoim przypadku 15 cm przed krawędzią szyby jak pisałeś) zdejmij ramiona i wyjmij cały mechanizm.Odkręć śrubkę z ośki silniczka i zdejmij płaskownik.Ustaw go jak by to powiedzieć poziomo.Włóż,przyłap to tylko żeby nie latało i włącz.Jak dobrze to zostaw a jak źle to będziesz już wiedział w którą stronę ruszyć tym płaskownikiem.
Zaznaczyłem Ci na fotce dwa płaskowniki.Muszą być względem siebie równoległe a patrząc na nie od góry powinno być widać tylko jeden z nich.Mam nadzieje że zrozumiałeś moje wypociny hehe
@up:kolega mnie uprzedził |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 10-10-2009, 19:37
|
|
|
crisus202, musisz zgrać ruchy silnika z mechanizmem wycieraczek (tą przekładnią). Nie trafiłeś w to samo miejsce i dlatego Ci przeskakuje. A więc znowu ściąganie przekładni z silniczka. Włączyć silniczek na krótko, tak żeby się automatycznie zatrzymał i ustawić przekładnie w pozycji "schowane wycieraczki" i dopiero ze sobą połączyć.
P.S. Trzeba było na spot do Leszna dziś przyjechać, to byśmy Ci zrobili |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
crisus202
witamy nowego
|
Wysłany: 10-10-2009, 20:01
|
|
|
Jutro chce to jeszcze raz rozkręcić i zobaczyć co i jak. W razie czego dam znać. Dzięki za porady |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|