Papiery od gazu |
Autor |
Wiadomość |
Juves
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-09-2009, 14:40 Papiery od gazu
|
|
|
Hej Mam pytanko
Mam zalozony gaz ale nie mam od niego papierow , bez papierow nie przejde przegladau. Co mam zrobic? |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 28-09-2009, 14:42
|
|
|
Juves, niestety musisz szukac znajomego, zeby ci przegląd podbił, albo znajomego, zeby ci papiery wystawił, co napewno predzej tego od przeglądu znajdziesz, w inny sposób nie da rady Chyba, ze nową instalacje załozysz |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-09-2009, 14:47 Re: Papiery od gazu
|
|
|
Juves napisał/a: | Hej Mam pytanko
Mam zalozony gaz ale nie mam od niego papierow , bez papierow nie przejde przegladau. Co mam zrobic? |
to masz problem, tak napisał kol. egon
Teraz wg. prawa masz wstawiony gaz "nielegalnie", tzn grozi za to nie mały mandat i zabranie dowodu.. no chyba, że dobrze ten gaz schowasz, żeby go widać nie było, to wtedy praktycznie tak jakbyś go nie miał..
Ewentualnie weź jedź do gościa od przeglądu, powiedz, że wszystkie papiery są już w urzędzie, i oni nie wbiją Ci gazu do dowodu póki przegląd nie będzie zrobiony, a jak on powie, że nie zrobi Ci przeglądu bo nie ma wbitego, to zapytaj go to jak mają wbić, skoro wymagany jest przegląd.. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 28-09-2009, 14:50
|
|
|
DARREK napisał/a: | tzn grozi za to nie mały mandat i zabranie dowodu.. |
O ile niema wbitego w dowód, bo jesli ma w dowodzie wbity to nic przy kontroli nie zrobią, problem jest tylko z podbiciem przeglądu, bo tam juz chcą pełną dokumentacje |
|
|
|
|
Juves
|
Wysłany: 28-09-2009, 14:59
|
|
|
a wystarczylo by jak bym mial papier od parownika i od butli? ale pewnie kupienie tego to tak troche siana kosztuje? a w dowodzie oprocz tego ze jest pieczotka od przegladu (bo wiem ze ina jest od normalnego przegladu i od takiego z gazem) ze gaz jest zalozony to urzad tez cos tam wpisuje ?
albo cos wymyslicie z tym bo mam 2 tempry obie maja gaz i jedna ma papiery moze z tym cos zrobic? |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 28-09-2009, 15:02
|
|
|
Juves napisał/a: | bo wiem ze ina jest od normalnego przegladu i od takiego z gazem |
To zle wiesz, pieczątka od przeglądu jest jedna, a wpis od LPG jest osobny i na stałe, a przegląd robią i dawają pieczątke. Z tego co piszesz to wnioskuje, ze w dowodzie niemasz wbitego LPG, takze masz problem.
Jak to nazwałes "kupienie" papierow nie jest tanie i raczej mało prawdopodobne. |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-09-2009, 16:31
|
|
|
Juves, A ja powiem tak - włóż w dowód rejestracyjny 20zł, podjedź na zaprzyjaźnioną albo skorumpowaną stację kontroli i powiedz że chcesz przegląd "ale bez wjeżdżania na kanał". Miły pan otwiera teczkę, coś tam wpisuje i wbija ci pieczątkę. Tylko wtedy zapyta czy samochód ma gaz, to musisz odpowiedzieć ze nie ma. Ale to jest alternatywa dla osób którzy nie boją się jeździć z lewym gazem. Tak a'propos to jeszcze nigdy nie słyszałem o sytuacji, żeby policja kontrolowała czy samochód ma LPG. Ja jak w Jędrzejowie w stacji kontroli pojazdów chciałem przegląd taki ze sprawdzeniem wszystkiego to facet tylko zapytał czy ręczny sprawny i podbił bez sprawdzania.
P.S Mam do sprzedania butle 60l ważną do 2012r z papierami i jeszcze jakieś tam inne świstki znalazłyby się. Butla jeszcze do połowy napełniona LPG. cena 180zł |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-09-2009, 17:18
|
|
|
meter30 napisał/a: | Juves, A ja powiem tak - włóż w dowód rejestracyjny 20zł, podjedź na zaprzyjaźnioną albo skorumpowaną stację kontroli i powiedz że chcesz przegląd "ale bez wjeżdżania na kanał" |
Za 20 złotych to nie przejdzie - ale ogólnie to jest najlepsza opcja.
I jak masz wlew gazu na wierzchu to jedź do gazownika i niech chowa pod klapke, tak żeby przy ew. kontroli policmanów nie było widać. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-09-2009, 19:26 Re: Papiery od gazu
|
|
|
musisz sprawdzić kto jest producentem butli i nr seryjny oraz data ważności
potem dzwonisz do producenta albo przedstawiciela i on ci w ciągu 7 dni przesyła duplikat certyfikatu na butlę, koszt ok 45 pln
co do wbicia w dowód to sprawa jest bardziej skomplikowana z racji że przy składaniu papierów potrzeba ci jeszcze oprucz papieru od butli Homologacja na poszczególne podzespoły i to też jest do przejścia
mogę zamieścić ci skan tego co bedzie ci potrzebne |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-09-2009, 00:57 Re: Papiery od gazu
|
|
|
Ja mam tak ze przeglad mam do pazdziernika a butla wazna do listopada tego roku . A gaz mam wbity w dowod ale nie mam papierow na niego czyli tez spina . |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 29-09-2009, 07:17
|
|
|
Frodo w twoim przypadku potrzebujesz tylko nowej Butli z papierami i nic więcej
raczej nie sądzę żeby zrobili ci przegląd z butlą która jest wazna jeszcze miesiąc. |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
Juves
|
Wysłany: 29-09-2009, 08:37
|
|
|
Mam 2 Tempry jedna ma gaz z papierami a druga bez . Moze daloby rade pojechac na stacje wziasc stara dokumentacje i zeby spisali wszystie nr butli , paronika i tylko zeby wpisali inny numer nadwozia...? Jak myslicie dalo by rade? |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 29-09-2009, 08:53
|
|
|
yyyyyy. ja tam na Homologacji od instalacji LPG nie widziałem nigdzie nr. VIN za to widnieje nr. Rejestracyjny pojazdu, Marka i Model. NIE MA TAM ŻADNEGO VIN-u !!!
Na papierku od butli też nie ma żadnego Vin-u bo to nie ma nic z tym wspólnego
coś kolego mi tu nie pasuje
Poza tym jak nie masz instalacji wbitej w dowód to musisz mieć wszystkie papiery od gazu
Czyli :
Homologacje na instalację ( a w niej masz liste użytych części )
Homologację od butli LPG ( nie może być starsza niż 3 lata jeśli wcześniej nie miałeś gazu )
potem od ziutka na przeglądzie dostajesz papierek i jedziesz do urzedu wbijać w dowód rejestracyjny
Można również odwrotnie :
Czyli najpierw do urzędu i tam muszisz przedstawić dokładnie to samo z małym ALE tam nie oglądają ci Auta a potem jak masz wbity w dowód to potrzebujesz tylko papierek od butli LPG bo jak masz w dowodzie to tylko tego od ciebie wymagają na przeglądzie
myslę że napisałem wystarczająco jasno co masz zrobić |
|
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 29-09-2009, 08:59
|
|
|
Kriss_Lodz, zapomniałeś jeszcze dopisać, że przy wbijaniu w dowód musisz mieć papier montażu instalacji w samochodzie. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 29-09-2009, 09:12
|
|
|
DARREK napisał/a: | Kriss_Lodz, zapomniałeś jeszcze dopisać, że przy wbijaniu w dowód musisz mieć papier montażu instalacji w samochodzie. |
No czyli Homologacje na instalacje w której jest lista części użytych do montażu nr. części, oraz firma która tą usługe wykonywała. |
|
|
|
|
|
Juves
|
Wysłany: 29-09-2009, 10:55
|
|
|
Dobra chlopaki temat nie wazny .... juz zalatwione. |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-09-2009, 18:13
|
|
|
Juves, Można wiedzieć jak wybrnąłeś z tej sytuacji?? Bo było naprawdę wiele kombinacji |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
|