Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy gaz sie przelancza
Autor Wiadomość
tony 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 18-09-2009, 20:01   Pomocy gaz sie przelancza

Cześć mam problem, mam benzyniaka z gazem jak jeżdżę na gazie to mi się czasem przełancza a raczej wylancza. Jezeli na gazie to pali sie lampka zielona i czasem sie przelancza na czerwona(czerwona to jest benzyna ale nie przelancza sie na benzynie tylko jak by sie wylancza gaz i gasnie mi samochod).

POMOCY :sciana:

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-09-2009, 20:04   

a na samej benzynie pracuje dobrze?

jak się nagrzeje też dobrze pracuje na benzynie?

tony 

Wysłany: 18-09-2009, 20:07   

konikks napisał/a:
a na samej benzynie pracuje dobrze?

jak się nagrzeje też dobrze pracuje na benzynie?

Na benzynie ciagle ok nawet jak sie nagrzeje, na gazie jezeli sie nie przelonczy to tez fajnie pracuje. Kolega podpowiada mi ze moze przelączynik moze miec jakies zwarcie hmm ;/

konikks 

Wysłany: 18-09-2009, 20:10   

to jedyne przychodzi mi do głowy. jak masz możliwość podmień przełącznik. rozumie że masz instalację I generacji.

tony 

Wysłany: 18-09-2009, 20:11   

konikks napisał/a:
to jedyne przychodzi mi do głowy. jak masz możliwość podmień przełącznik. rozumie że masz instalację I generacji.

Tak gaz ten tanszej instalacji ;p a nie wiesz ile moze ten przełącznik kosztowac?

konikks 

Wysłany: 18-09-2009, 20:14   

ja kupowałem za 30 zł. z 1,5m przewodem. nie jest to drogie tylko trzeba znaleźć. do mojej instalacji nie było to proste...

Arkady1s 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-09-2009, 10:34   

Żaden przełącznik przekaźnik od filtra gazu jest zaśniedziały. Zrób prostu test. Weź kawałek przewodu i połącz plusa z akumulatoru do plusa w przekaźniku na filtrze. Jeśli usłyszysz pytnięcie to jest ok a jak odpowie cisza to znaczy że pomiędzy przekaźnik a trzpień na którym jest zamontowany dostała się woda i zaśniedział. Wystarczy go zdjąć i oczyścić. Miałem to samo i praktycznie wymieniłem wszystko prócz zbiornika i właśnie tego przekaźnika.
Jak samochód rano zapalałem to mogłem jechać na gazie pod warunkiem że nie przeskoczyłem obrotów jakieś 2500 oraz odpalałem odrazu na gazie. Potem przekaźnik się wyłączał i samochód działał tylko na benzynie. Nie wiadomo co byś nie zrobił to nie chciał się przełączyć na gaz. Naprawa w zakładzie to jakieś 20 minut i jakieś 20 PLN z wymianą filtra. Jak zobaczyłem co facet zrobił to mnie cholera jasna strzeliła.

konikks 

Wysłany: 19-09-2009, 15:53   

Arkady1s, może masz rację ale zasugerowałem się tym:
tony napisał/a:
to mi się czasem przełancza a raczej wylancza.

miałem identycznie i to by przełącznik.

Arkady1s 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-09-2009, 08:10   

Może i masz rację ale przekaźniki łatwiej sprawdzić ;)

tony 

Wysłany: 25-09-2009, 20:42   

No to tak, wymienilem cala instalacje gazu, przelacznik, 2 cewki co ida do parownika i dalej nic ciagle to samo, mechanik mi powiedzial ze mozna sprobowac wymienic cewke co jest kolo butli gazu albo cewke zaplonowa

konikks 

Wysłany: 25-09-2009, 21:31   

się znaczy wymieniłeś elektrozawory? :roll:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-09-2009, 23:14   

a bezpiczeniki w gniazdach nie mają luzu (znika zasilanie instalacji), samo zasilanie od instalacji lpg - wsuwki, wtyczki, zależnie skąd i jak masz podciągnięte +12V do lpg?
jak zanika zasilanie to też taki efekt (coś nie łączy), ew zwarcie na drutach...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Kriss_Lodz 

Województwo: Łódzkie
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 26-09-2009, 08:32   

tony napisał/a:
No to tak, wymienilem cala instalacje gazu, przelacznik, 2 cewki co ida do parownika i dalej nic ciagle to samo, mechanik mi powiedzial ze mozna sprobowac wymienic cewke co jest kolo butli gazu albo cewke zaplonowa

a ja bym sprawdził centralkę, bo coś mi się wydaje że to padnięta centralka jest, jeszcze mam takie pytanie której gen masz gaz >>??

konikks 

Wysłany: 26-09-2009, 13:43   

Kriss_Lodz, pisał że pierwsza.

tony 

Wysłany: 26-09-2009, 20:27   

Sprawdzilem czy na benzynie bedzie to samo i wyszlo ze tak, pojechalem do innego mechanika i powiedzial ze to modol zaplonowy i jest k ;p temat zamkniety

Odpowiedz do tematu