Pomocy gaz sie przelancza |
Autor |
Wiadomość |
tony
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:01 Pomocy gaz sie przelancza
|
|
|
Cześć mam problem, mam benzyniaka z gazem jak jeżdżę na gazie to mi się czasem przełancza a raczej wylancza. Jezeli na gazie to pali sie lampka zielona i czasem sie przelancza na czerwona(czerwona to jest benzyna ale nie przelancza sie na benzynie tylko jak by sie wylancza gaz i gasnie mi samochod).
POMOCY |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:04
|
|
|
a na samej benzynie pracuje dobrze?
jak się nagrzeje też dobrze pracuje na benzynie? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
tony
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:07
|
|
|
konikks napisał/a: | a na samej benzynie pracuje dobrze?
jak się nagrzeje też dobrze pracuje na benzynie? |
Na benzynie ciagle ok nawet jak sie nagrzeje, na gazie jezeli sie nie przelonczy to tez fajnie pracuje. Kolega podpowiada mi ze moze przelączynik moze miec jakies zwarcie hmm ;/ |
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:10
|
|
|
to jedyne przychodzi mi do głowy. jak masz możliwość podmień przełącznik. rozumie że masz instalację I generacji. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
tony
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:11
|
|
|
konikks napisał/a: | to jedyne przychodzi mi do głowy. jak masz możliwość podmień przełącznik. rozumie że masz instalację I generacji. |
Tak gaz ten tanszej instalacji ;p a nie wiesz ile moze ten przełącznik kosztowac? |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:14
|
|
|
ja kupowałem za 30 zł. z 1,5m przewodem. nie jest to drogie tylko trzeba znaleźć. do mojej instalacji nie było to proste... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Arkady1s
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 130 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-09-2009, 10:34
|
|
|
Żaden przełącznik przekaźnik od filtra gazu jest zaśniedziały. Zrób prostu test. Weź kawałek przewodu i połącz plusa z akumulatoru do plusa w przekaźniku na filtrze. Jeśli usłyszysz pytnięcie to jest ok a jak odpowie cisza to znaczy że pomiędzy przekaźnik a trzpień na którym jest zamontowany dostała się woda i zaśniedział. Wystarczy go zdjąć i oczyścić. Miałem to samo i praktycznie wymieniłem wszystko prócz zbiornika i właśnie tego przekaźnika.
Jak samochód rano zapalałem to mogłem jechać na gazie pod warunkiem że nie przeskoczyłem obrotów jakieś 2500 oraz odpalałem odrazu na gazie. Potem przekaźnik się wyłączał i samochód działał tylko na benzynie. Nie wiadomo co byś nie zrobił to nie chciał się przełączyć na gaz. Naprawa w zakładzie to jakieś 20 minut i jakieś 20 PLN z wymianą filtra. Jak zobaczyłem co facet zrobił to mnie cholera jasna strzeliła. |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 19-09-2009, 15:53
|
|
|
Arkady1s, może masz rację ale zasugerowałem się tym:
tony napisał/a: | to mi się czasem przełancza a raczej wylancza. |
miałem identycznie i to by przełącznik. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Arkady1s
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 130 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-09-2009, 08:10
|
|
|
Może i masz rację ale przekaźniki łatwiej sprawdzić |
|
|
|
|
tony
|
Wysłany: 25-09-2009, 20:42
|
|
|
No to tak, wymienilem cala instalacje gazu, przelacznik, 2 cewki co ida do parownika i dalej nic ciagle to samo, mechanik mi powiedzial ze mozna sprobowac wymienic cewke co jest kolo butli gazu albo cewke zaplonowa |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 25-09-2009, 21:31
|
|
|
się znaczy wymieniłeś elektrozawory? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-09-2009, 23:14
|
|
|
a bezpiczeniki w gniazdach nie mają luzu (znika zasilanie instalacji), samo zasilanie od instalacji lpg - wsuwki, wtyczki, zależnie skąd i jak masz podciągnięte +12V do lpg?
jak zanika zasilanie to też taki efekt (coś nie łączy), ew zwarcie na drutach... |
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-09-2009, 08:32
|
|
|
tony napisał/a: | No to tak, wymienilem cala instalacje gazu, przelacznik, 2 cewki co ida do parownika i dalej nic ciagle to samo, mechanik mi powiedzial ze mozna sprobowac wymienic cewke co jest kolo butli gazu albo cewke zaplonowa |
a ja bym sprawdził centralkę, bo coś mi się wydaje że to padnięta centralka jest, jeszcze mam takie pytanie której gen masz gaz >>?? |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 26-09-2009, 13:43
|
|
|
Kriss_Lodz, pisał że pierwsza. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
tony
|
Wysłany: 26-09-2009, 20:27
|
|
|
Sprawdzilem czy na benzynie bedzie to samo i wyszlo ze tak, pojechalem do innego mechanika i powiedzial ze to modol zaplonowy i jest k ;p temat zamkniety |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|