Problem z zamkiem |
Autor |
Wiadomość |
Arkadio
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-11-2005, 17:18 Problem z zamkiem
|
|
|
witam od niedawna jestem posiadaczem Fiata Tipo 1.4 mam pytanko. podczas otwierania blokuje mi się kluczyk lekko jakby coś przycierało w śrdoku trzeba troszkę pomieszać żeby otworzył. czy miejsce gdzie się wkłada kluczyk można w jakiś sposób rozebrać? bo może się tam coś podgięło czy jak. nie wiem nie znam się na samochodach ](*,) i w związku z tym poprosze o poradę ludzi którzy się na tym znają dzięki za pomoc. pozdrawiam |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-11-2005, 18:03
|
|
|
nie ma sie tam co pogiac,przesmaruj i powinno byc ok,a jezeli nie pomoze to albo wyrobil ci sie juz klucz albo zamek (wkładka),ale nasmarowanie powinno pomoc |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2005, 18:14
|
|
|
ego napisał/a: | ci sie juz klucz |
Tez mi sie tak wydaje. Mialem podobnie ale u mnie nie szlo zamknac/otworzyc klapy tylniej, a po wymianie kluczyka problem zniknal.
Temat przezucam do dzialu mechanika... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Arkadio
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-11-2005, 18:39
|
|
|
dzięki za odpowiedź mam nadzieję że to zadziała |
|
|
|
|
gaabik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-11-2005, 09:59
|
|
|
Zgadzam się z ego zresztą u mnie było podobnie WD40 we wszystkie zamki i problem z głowy. |
|
|
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-11-2005, 20:28
|
|
|
gaabik napisał/a: | Zgadzam się z ego zresztą u mnie było podobnie WD40 we wszystkie zamki i problem z głowy. |
WD 40 stosowany do zamkow (wkladek) istotnie pomaga na jego niedomagania od reki ale po jakim czasie stosowany za czesto powoduje uszkodzenie jego(jest to opinia ktora slyszalem od speca ktory naprawia i zna sie dobrze na zamkach)
W przypadku zaciec zamkow polecam specjalne oliwki do tego celu przeznaczone a juz napewno trzeba taka oliwka przesmarowac wkladke po uzyciu WD40 |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
gaabik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 21-11-2005, 13:56
|
|
|
netsat napisał/a: | gaabik napisał/a: | Zgadzam się z ego zresztą u mnie było podobnie WD40 we wszystkie zamki i problem z głowy. |
WD 40 stosowany do zamkow (wkladek) istotnie pomaga na jego niedomagania od reki ale po jakim czasie stosowany za czesto powoduje uszkodzenie jego(jest to opinia ktora slyszalem od speca ktory naprawia i zna sie dobrze na zamkach)
W przypadku zaciec zamkow polecam specjalne oliwki do tego celu przeznaczone a juz napewno trzeba taka oliwka przesmarowac wkladke po uzyciu WD40 |
Być może tak jest lecz opieram się na swoich doświadczenich.Miałem problem z zamkiem dokładnie rok temu i potraktowałem wszystkie WD40.Do dziś broblemów brak. |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 21-11-2005, 14:10
|
|
|
WD40 generalnie nadaje się tylko do starch nakrętek. Działa penetrująco i rozpuszcza oleje. W konsekwencji wypłucze smar z zamka, a oliwa jaka zawarta jest w WD40 szybko odparuje/spłynie.
Dlatego chyba lepiej dać smar, albo specjalny olej
Zamki i drzwi w Tipo to ogólnie jakieś nieporozumienie. Tej "zimy" nie mogłem otworzyć drzwi już 3 razy i to nie z powodu wkładki a tego, że zamarł guzik otwierania i przyparzły drzwi. Pomimo, że nie padał deszcz, a jedynie rosa to wszystkow środku było zamarznięte.Nie pomaga wazelina czy cokolwiek...
Czy ktoś znalazł sposób aby w końcu rano nie trzeba byłoby walczyć z otwieraniem drzwi? |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 21-11-2005, 17:29
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | WD40 generalnie nadaje się tylko do starch nakrętek. Działa penetrująco i rozpuszcza oleje. W konsekwencji wypłucze smar z zamka, a oliwa jaka zawarta jest w WD40 szybko odparuje/spłynie.
Dlatego chyba lepiej dać smar, albo specjalny olej
Zamki i drzwi w Tipo to ogólnie jakieś nieporozumienie. Tej "zimy" nie mogłem otworzyć drzwi już 3 razy i to nie z powodu wkładki a tego, że zamarł guzik otwierania i przyparzły drzwi. Pomimo, że nie padał deszcz, a jedynie rosa to wszystkow środku było zamarznięte.Nie pomaga wazelina czy cokolwiek...
Czy ktoś znalazł sposób aby w końcu rano nie trzeba byłoby walczyć z otwieraniem drzwi? |
jezeli chodzi o mnie to nie znalazłem sposobu,ponieważ w/w problem u mnie nie wystepuje,mimo tego ze nie smarowalem wogole zamkow.... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 21-11-2005, 22:50
|
|
|
Powiem tak... zamki w Tipo/Tempra padaja jak nie wiem co... strasznie jest to zrobione wkladki sa tak slabe ze te blaszk izabezpieczajace przed brudem czy woda odpdaja... kupilem wkladki i po tygodniu juz tych zawiasikow w srodku nie ma !! i wiesz co zobacz do srodka wkladki moze ta blaszka zawadza ja tak mialem i musialem pobawic sie chwile zeby zamknac "bolec" bo przeszkadzala ta wkladeczka. A tak po za tym jezeli ci sie drzwi otwieraja pdczas jazdy albo cos z zamkiem nie tak nie domykaja sie drzwi polecam nie kombinowac wymienic zamek... bo to strata czasu i nerwow ... zawsze w tym aspekcie pomaga tylko wymiana... takie jest moje doswiadczenie juz we wszystkich drzwiach wymienialem zadne rekulacje nie pomagaly !!
Pozdro !! |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-11-2005, 18:46
|
|
|
A jak juz kupie ten nowy zamek to wystarczy go zalozyc, czy trzeba regulowac od nowa ?
Bo troche sie boje, ze po zakupie nowego czeka mnie zabawa z dostosowaniem go...
No i jak bede kupowal to musze wszystko wymieniac ( razem z ta czescia do ktorej sie
kluczyk wsadza ) ? czy jak powiem sprzedawcy ze chce zemek to od razu bedzie wiedzial
i da mi same "bebechy" |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 23-11-2005, 20:19
|
|
|
z tego co wiem to mozesz zmienic same wkładki,nie trzeba nic regulowac,ale nie pamietam, jak sie ma sprawa z kluczem...czy musisz dorabiac,czy dostaniesz razem z wkładkami |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 23-11-2005, 22:33
|
|
|
jak powiesz "zamek w drzwiach" to da ci zemek ktory zamyka ... a wkladki swoja droga ... jak kupisz same wkladki np. do jednego zamka to bedizesz mial jedne do wszystkie i jeden do tych o to drzwi do ktoryh kupisz wkladke dlatego lepiej kupowac wszystko wkladki razem ze stacyjka ... ja osobiscie mam jedne klucz do zamkow i jeden do stacyjki.
Bo kiedys kupilem stacyjke i wkladki i coz... mosze miec dwa ... dlatego zawsze w zestawie dostajesz wkladki do wszystkiego do klapy do drzwi ale nie stacyjka. zrob to tak zebys nie mial duzo kluczy .
A jezeli chodzi owyregilowanie to wlasnie ostatnio kilka dni temu zkladalem zakem u siebie i tylko skrecilem i jest ok ... nic nie musialem regulowac... ! ty raczej tez nie bedziesz musial... regulacja zamka to jest ten uchwyt na slupku ... jego regulujesz gora dol ! ... i tyle... ale nic nie musisz raczej robic Pozdrawiam |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 23-11-2005, 23:08
|
|
|
Wiatm !
Ale mozna dorobic wkladke zamka 'pod klucz' i znika problem kilku , kilkunastu kluczy do auta |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 23-11-2005, 23:26
|
|
|
gary napisał/a: | A jezeli chodzi owyregilowanie to wlasnie ostatnio kilka dni temu zkladalem zakem u siebie i tylko skrecilem i jest ok Smile ... nic nie musialem regulowac... ! Smile ty raczej tez nie bedziesz musial... regulacja zamka to jest ten uchwyt na slupku ... Smile jego regulujesz gora dol ! ... i tyle... ale nic nie musisz raczej robic oczko Pozdrawiam Razz |
No właśnie walcząc z otwierającymi się drzwiami bawiłem się tą regulacją i nie wiem czy jest
teraz w odpowiednim miejscu |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 24-11-2005, 00:36
|
|
|
piotras napisał/a: | No właśnie walcząc z otwierającymi się drzwiami bawiłem się tą regulacją i nie wiem czy jest
teraz w odpowiednim miejscu |
Sluchaj jezeli drzwi np. podczas jazdy ci sie otwieraj czy polec w drzwiach sie nie zatrzaskuje ... WINA zamka... 99% zamek ... u mnie co by sie nia dzial ow drzwiach zawsze winny zamek smarowania WD40 pomagajadoslownie na 2 dni ... jak nie krocej ... wymien zamek jak masz takie obiawy ... !! |
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 24-11-2005, 00:50
|
|
|
Zamek zmienie na 100%, tylko jak wrócę do domu na święta, bo na tym zimnie pod
blokiem za bardzo mi się nie chce. Już zdążyłem zauważyć, że wszystkie regulacje nie
pomagają
Obawiam się tylko, że ten bolec w drzwiach jest teraz w cały świat ustawiony i jak założę
nowy zamek to może jakoś wpływać niekorzystnie na niego ( tak mi się wydaje, nie wiem
nie znam się )
Możesz mi powiedzieć ile dałes za zamek ? Nie chce przepłacić...
Dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
|
aristo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-12-2005, 00:47
|
|
|
Jaki jest koszt wymiany wkładek w Temprze ??
Czy może pasują też z innych fiatów ??
Działa mi już tylko zamek od strony kierowcy, a bagażnika już nie mogę od miesiąca otworzyć. W końcu coś trzeba z tym zrobić. |
|
|
|
|
|