Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zamkiem
Autor Wiadomość
Arkadio 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-11-2005, 17:18   Problem z zamkiem

witam od niedawna jestem posiadaczem Fiata Tipo 1.4 :D mam pytanko. podczas otwierania blokuje mi się kluczyk lekko jakby coś przycierało w śrdoku trzeba troszkę pomieszać żeby otworzył. czy miejsce gdzie się wkłada kluczyk można w jakiś sposób rozebrać? bo może się tam coś podgięło czy jak. nie wiem nie znam się na samochodach ](*,) i w związku z tym poprosze o poradę ludzi którzy się na tym znają :) dzięki za pomoc. pozdrawiam

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-11-2005, 18:03   

nie ma sie tam co pogiac,przesmaruj i powinno byc ok,a jezeli nie pomoze to albo wyrobil ci sie juz klucz albo zamek (wkładka),ale nasmarowanie powinno pomoc
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-11-2005, 18:14   

ego napisał/a:
ci sie juz klucz

Tez mi sie tak wydaje. Mialem podobnie ale u mnie nie szlo zamknac/otworzyc klapy tylniej, a po wymianie kluczyka problem zniknal.

Temat przezucam do dzialu mechanika...

Arkadio 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-11-2005, 18:39   

dzięki za odpowiedź :) mam nadzieję że to zadziała :)

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 16-11-2005, 09:59   

Zgadzam się z ego zresztą u mnie było podobnie WD40 we wszystkie zamki i problem z głowy.
     assistance   Moneta

netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 16-11-2005, 20:28   

gaabik napisał/a:
Zgadzam się z ego zresztą u mnie było podobnie WD40 we wszystkie zamki i problem z głowy.

WD 40 stosowany do zamkow (wkladek) istotnie pomaga na jego niedomagania od reki ale po jakim czasie stosowany za czesto powoduje uszkodzenie jego(jest to opinia ktora slyszalem od speca ktory naprawia i zna sie dobrze na zamkach)
W przypadku zaciec zamkow polecam specjalne oliwki do tego celu przeznaczone a juz napewno trzeba taka oliwka przesmarowac wkladke po uzyciu WD40

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-11-2005, 13:56   

netsat napisał/a:
gaabik napisał/a:

WD 40 stosowany do zamkow (wkladek) istotnie pomaga na jego niedomagania od reki ale po jakim czasie stosowany za czesto powoduje uszkodzenie jego(jest to opinia ktora slyszalem od speca ktory naprawia i zna sie dobrze na zamkach)
W przypadku zaciec zamkow polecam specjalne oliwki do tego celu przeznaczone a juz napewno trzeba taka oliwka przesmarowac wkladke po uzyciu WD40

Być może tak jest lecz opieram się na swoich doświadczenich.Miałem problem z zamkiem dokładnie rok temu i potraktowałem wszystkie WD40.Do dziś broblemów brak.
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 21-11-2005, 14:10   

WD40 generalnie nadaje się tylko do starch nakrętek. Działa penetrująco i rozpuszcza oleje. W konsekwencji wypłucze smar z zamka, a oliwa jaka zawarta jest w WD40 szybko odparuje/spłynie.
Dlatego chyba lepiej dać smar, albo specjalny olej
Zamki i drzwi w Tipo to ogólnie jakieś nieporozumienie. Tej "zimy" nie mogłem otworzyć drzwi już 3 razy i to nie z powodu wkładki a tego, że zamarł guzik otwierania i przyparzły drzwi. Pomimo, że nie padał deszcz, a jedynie rosa to wszystkow środku było zamarznięte.Nie pomaga wazelina czy cokolwiek...
Czy ktoś znalazł sposób aby w końcu rano nie trzeba byłoby walczyć z otwieraniem drzwi?
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 21-11-2005, 17:29   

mkaminski100 napisał/a:
WD40 generalnie nadaje się tylko do starch nakrętek. Działa penetrująco i rozpuszcza oleje. W konsekwencji wypłucze smar z zamka, a oliwa jaka zawarta jest w WD40 szybko odparuje/spłynie.
Dlatego chyba lepiej dać smar, albo specjalny olej
Zamki i drzwi w Tipo to ogólnie jakieś nieporozumienie. Tej "zimy" nie mogłem otworzyć drzwi już 3 razy i to nie z powodu wkładki a tego, że zamarł guzik otwierania i przyparzły drzwi. Pomimo, że nie padał deszcz, a jedynie rosa to wszystkow środku było zamarznięte.Nie pomaga wazelina czy cokolwiek...
Czy ktoś znalazł sposób aby w końcu rano nie trzeba byłoby walczyć z otwieraniem drzwi?

jezeli chodzi o mnie to nie znalazłem sposobu,ponieważ w/w problem u mnie nie wystepuje,mimo tego ze nie smarowalem wogole zamkow....
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 21-11-2005, 22:50   

Powiem tak... zamki w Tipo/Tempra padaja jak nie wiem co... strasznie jest to zrobione wkladki sa tak slabe ze te blaszk izabezpieczajace przed brudem czy woda odpdaja... kupilem wkladki i po tygodniu juz tych zawiasikow w srodku nie ma !! i wiesz co zobacz do srodka wkladki moze ta blaszka zawadza ja tak mialem i musialem pobawic sie chwile zeby zamknac "bolec" bo przeszkadzala ta wkladeczka. A tak po za tym jezeli ci sie drzwi otwieraja pdczas jazdy albo cos z zamkiem nie tak nie domykaja sie drzwi polecam nie kombinowac wymienic zamek... bo to strata czasu i nerwow :) ... zawsze w tym aspekcie pomaga tylko wymiana... takie jest moje doswiadczenie juz we wszystkich drzwiach wymienialem zadne rekulacje nie pomagaly !!

Pozdro !!

Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe :P

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-11-2005, 18:46   

A jak juz kupie ten nowy zamek to wystarczy go zalozyc, czy trzeba regulowac od nowa ?
Bo troche sie boje, ze po zakupie nowego czeka mnie zabawa z dostosowaniem go...

No i jak bede kupowal to musze wszystko wymieniac ( razem z ta czescia do ktorej sie
kluczyk wsadza ) ? czy jak powiem sprzedawcy ze chce zemek to od razu bedzie wiedzial
i da mi same "bebechy"
     assistance

ego 

Wysłany: 23-11-2005, 20:19   

z tego co wiem to mozesz zmienic same wkładki,nie trzeba nic regulowac,ale nie pamietam, jak sie ma sprawa z kluczem...czy musisz dorabiac,czy dostaniesz razem z wkładkami
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 23-11-2005, 22:33   

jak powiesz "zamek w drzwiach" to da ci zemek ktory zamyka :) ... a wkladki swoja droga :) ... jak kupisz same wkladki np. do jednego zamka to bedizesz mial jedne do wszystkie i jeden do tych o to drzwi do ktoryh kupisz wkladke dlatego lepiej kupowac wszystko wkladki razem ze stacyjka :) ... ja osobiscie mam jedne klucz do zamkow i jeden do stacyjki.
Bo kiedys kupilem stacyjke i wkladki i coz... mosze miec dwa :) ... dlatego zawsze w zestawie dostajesz wkladki do wszystkiego do klapy do drzwi ale nie stacyjka. zrob to tak zebys nie mial duzo kluczy :) .

A jezeli chodzi owyregilowanie to wlasnie ostatnio kilka dni temu zkladalem zakem u siebie i tylko skrecilem i jest ok :) ... nic nie musialem regulowac... ! :) ty raczej tez nie bedziesz musial... regulacja zamka to jest ten uchwyt na slupku ... :) jego regulujesz gora dol ! ... i tyle... ale nic nie musisz raczej robic ;) Pozdrawiam :P

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 23-11-2005, 23:08   

Wiatm !

Ale mozna dorobic wkladke zamka 'pod klucz' i znika problem kilku , kilkunastu kluczy do auta :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

piotras 

Wysłany: 23-11-2005, 23:26   

gary napisał/a:
A jezeli chodzi owyregilowanie to wlasnie ostatnio kilka dni temu zkladalem zakem u siebie i tylko skrecilem i jest ok Smile ... nic nie musialem regulowac... ! Smile ty raczej tez nie bedziesz musial... regulacja zamka to jest ten uchwyt na slupku ... Smile jego regulujesz gora dol ! ... i tyle... ale nic nie musisz raczej robic oczko Pozdrawiam Razz

No właśnie walcząc z otwierającymi się drzwiami bawiłem się tą regulacją i nie wiem czy jest
teraz w odpowiednim miejscu #-o
     assistance

gary 

Wysłany: 24-11-2005, 00:36   

piotras napisał/a:
No właśnie walcząc z otwierającymi się drzwiami bawiłem się tą regulacją i nie wiem czy jest
teraz w odpowiednim miejscu #-o

Sluchaj jezeli drzwi np. podczas jazdy ci sie otwieraj czy polec w drzwiach sie nie zatrzaskuje ... WINA zamka... 99% zamek ... u mnie co by sie nia dzial ow drzwiach zawsze winny zamek smarowania WD40 pomagajadoslownie na 2 dni ... jak nie krocej ... wymien zamek jak masz takie obiawy ... !!

piotras 

Wysłany: 24-11-2005, 00:50   

Zamek zmienie na 100%, tylko jak wrócę do domu na święta, bo na tym zimnie pod
blokiem za bardzo mi się nie chce. Już zdążyłem zauważyć, że wszystkie regulacje nie
pomagają ;)
Obawiam się tylko, że ten bolec w drzwiach jest teraz w cały świat ustawiony i jak założę
nowy zamek to może jakoś wpływać niekorzystnie na niego ( tak mi się wydaje, nie wiem
nie znam się )
Możesz mi powiedzieć ile dałes za zamek ? Nie chce przepłacić...
Dzieki za odpowiedzi
     assistance

aristo 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-12-2005, 00:47   

Jaki jest koszt wymiany wkładek w Temprze ??
Czy może pasują też z innych fiatów ??
Działa mi już tylko zamek od strony kierowcy, a bagażnika już nie mogę od miesiąca otworzyć. W końcu coś trzeba z tym zrobić.

Odpowiedz do tematu