|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
SONDA LAMBDA-JAK SPRAWDZIĆ CZY JEST DOBRA? |
Autor |
Wiadomość |
BODEK
|
Wysłany: 01-05-2005, 15:44 SONDA LAMBDA-JAK SPRAWDZIĆ CZY JEST DOBRA?
|
|
|
Od jakiegoś czasu szukam dziury w całym i doszedłem do kolejnego "problemu" jakim jest sonda.Czy można jakoś sprawdzić czy nie jest czasem uszkodzona?Jestem laikiem w tej sprawie,ale wiem,że to bardzo ważne urządzenie i jego sprawność ma duży wpływ na pracę silnika.Moje auto ma teraz dłuższą przerwę w jeżdżeniu dlatego chcę sobie posprawdzać to i owo.Jak macie jakieś sugestię to czekam. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-05-2005, 18:13
|
|
|
Bez oscyloskopu albo testera sondy lambda ciężko jest ją sprawdzić w warunkach domowych.
Masz pewnie sonde trójprzewodową - dwa kabelki to jest podrzegawanie sondy a trzeci to sygnał dla komputera. Po pierwsze sprawdź czy nie ma zwarcia między kablami, pożniej możesz próbować zmierzyć napięcie na pracującym silniku między masą a kabelkiem sygnałowym - ma się wahać między 0,2 a 0,8V a po przygazówce ok 1V.
Gdyby napięcia wahały się w innych granicach to znaczy, że sonda jest uszkodzona. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 22-05-2005, 19:41
|
|
|
witam , ja mam sonde z 4 kablami ,jak ja sprawdzic?cos ja poejrzewam ze moze byc nie sprawna, a nowa 200-230zł. |
_________________ TEMPRA 1.6 m p i 1994rok SW |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|