Wysłany: 20-09-2010, 15:47 Sprawdzenie ładowania nie wychodząc z samochodu
Ile razy chciałeś sprawdzić ładowanie w czasie jazdy gdy żarzyła się kontrolka ładowania ?
Albo w zimie wychodzisz auto zaśnieżone chcesz sprawdzić akumulator i męczysz się ze śniegiem na masce a w dodatku ręce Ci zamarzają ...
Chciałeś sprawdzić ładowanie przy konkretnych obrotach a nie miałeś do tego 2 osoby do pomocy ...
W sumie banał ale może komuś oświetli to umysł i sam sobie coś takiego zrobi:p
- Sprawdzenie napięcia akumulatora + sprawdzanie na bieżąco ładowania w czasie jazdy gdy coś jest nie tak.
Koszty -
- Zwykły miernik
- Dodatkowe kable do miernika ( żeby nie niszczyć oryginalnych ) ( 9zł w sklepie lub 10 zł w castoramie razem z miernikiem)
- wtyczka zapalniczki - 5 zł
wygląda to tak
-
A działa tak
Informuję, że to nie ma służyć do " lansu" zamiast profesjonalnego wskaźnika ładowania do auta a jedynie do ułatwienia diagnozy ( już jeden kretyn myślał, że chyba z tym będę jeździł na co dzień ... )
Mam nadzieję, że komuś się przyda
** Dodano: 20-09-2010, 16:48 **
W zapalniczce PLUS jest na środku a MASA na brzegach ( jak by co :p )
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-09-2010, 20:26
A jak miałem jeszcze czerwone Tipo to miałem taki wyświetlacz na stałe, oczywiście reszta miernika była schowana i miałem wskazanie ładowania zawsze...no może poza wyłączonym silnikiem
Pomysł dobry jednak nie do końca. U mnie w zapalniczce jest dosyć znaczny spadek napięcia. Szkoda, że z tablic rozdzielczych znikneły wskaźniki ładowania jak w Żuku, naprawde nie raz by się przydało zamiast głupiej kontorolki.
ps. A nie lepiej kupić za kilka groszy np. kilku diodowy wskaźnik naładowania akumulatora, jak w komórce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.