Jak sobie radzą TT-tki z upałami |
Autor |
Wiadomość |
memo
|
Wysłany: 30-05-2005, 16:37 Jak sobie radzą TT-tki z upałami
|
|
|
Jak sobie radzą wasze auta z upałami ?
U mnie jak jadę ok.60 km/h i więcej jest około 90 st C w mieście i po górach trochę sie grzeje tak do ok. 100 str.C wentylatoror włącza się (na moje oko) w okolicach 91-92 st C
A poza tym w środku gorąco jak w saunie, może ktoś ma jakieś patenty jak wychłodzić wnętrze lub sprawić, że nie bedę wyłamywał pokrętła nawiewu szukając kolejnych biegów dmuchawy :-)
PS
dzisiaj była ulewa i jest nieco chłodniej |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-05-2005, 17:34
|
|
|
Moja to uparte bydle.
Czy lato czy zima 70stopni.
Moze czasami na swiatlach wlaczy sie dmuchawa ale w trasie nie ma szans.
Nie wiem czym jest to spowodowane (walcze z tym juz dosc dlugo) bo jesli w lato OK, ze sie nie przegrzewa to w zime juz jest to duzy dyskomfort
Jesli chodzi o upal w srodku to niestety standard w aucie bez klimy
Jednak i tak nie narzekam bo mam biale auto, a np. znajomy ma czarne tez bez klimy i tam jest juz KAMBODZA |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 30-05-2005, 18:51
|
|
|
Tak mi sie przypomniało jak miałem maluszka to właśnie w takie upały postanowiłem zmierzyć temperaturę we wnętrzu. Auto stało na słońcu, termometr położyłem w cieniu czyli w nogach i wiecie ile było ? coś około 60 st C !
1) Swoją drogą należy podziawiać t trwałość materiałów wnętrza, że kilka, kilkanaście lat wytrzymuje tak krańcowo zmienne warunki otoczenia....
2) A niektórzy w takie upały trzymają zwierzęta w samochodach i uchylaja im tylko lekko szybę - tragedia... |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-05-2005, 22:27
|
|
|
co do tego fiaty sa swietne bo sie nie przegrzewaja
dzis rano moze ciezko w to uwierzyc przy tym upale 28st w cieniu a ja musialem ssanie lekkie wlaczyc bo sie nie mogl zagrzac, a nie chcialem juz tak go deptac zeby z 60 sie rozpedzil bardziej...
a tak to poki nie ma korka dochodzi do 90st
w korku takim ze 10km jechalem pol godz co chwila wlaczal sie wentylator i gites dalej
a i wogole to caly marzec i polowe kwietnia przejezdzilem bez wentylatora...
jeden kolega w 1.6 mial problem z tym, ale to juz w silniku do remontu...
mojemu w katowaniu do zakatowania troszeczke brakuje |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
|
Wysłany: 30-05-2005, 22:49
|
|
|
Emf napisał/a: | Moja to uparte bydle.
Czy lato czy zima 70stopni.
Moze czasami na swiatlach wlaczy sie dmuchawa ale w trasie nie ma szans.
Nie wiem czym jest to spowodowane (walcze z tym juz dosc dlugo) bo jesli w lato OK, ze sie nie przegrzewa to w zime juz jest to duzy dyskomfort
|
Na bank termostat do wymiany. Ja miałem tak samo. Czy zima czy lato to temperatura silnika byla w granicach 70-75 st. C.
Termostat wymieniłem i od tej pory jest normalnie.
A co do tego, że w lato jest OK to muszę Ci powiedzieć, że nawet w lato nie jest to dobre dla silnika. Radziłbym Ci więc w wolnej chwili wymienić termostacik. To niewiele kosztuje. |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
Hemi
|
Wysłany: 31-05-2005, 06:11
|
|
|
Emf napisał/a: | Czy lato czy zima 70stopni. |
Emf bierz się za termostat... U mnie było tak samo. W lato najwyżej 70 stopni. Przy okazji przepłucz układ chłodzenia i daj nowy płyn chłodniczy. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-05-2005, 07:23
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Na bank termostat do wymiany. |
Nic dodac, nic ujac. Ale kolega EMF to chyba jakis uparty jest, bo temat niedogrzanego silnika to juz nie raz poruszany byl
A co do tematu - u mnie temperatura silnika bez zmian, tyle ze szybciej osiaga temp. robocza. Wlaczenie wentylatora jest niezalezne od warunkow zewnetrznych. W srodku bywa piekielnie Mam zamontowany elektroniczny temometr, ostatnio myslalem, ze to juz jego koniec. Wyswietlacz zczernial i obudowa zaczela smierdziec spalenizna Wrocil jednak do normy |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2005, 08:51
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Wyswietlacz zczernial i obudowa zaczela smierdziec spalenizna Laughing Wrocil jednak do normy Smile |
Niezle Twarda sztuka |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 31-05-2005, 15:41
|
|
|
Moje auto nie sprawia żadnych problemów w upały.
Odpala bez klopotu na ciepłym czy na zimnym silniku (tu przez kilka chwil potrafi pracować na ssaniu ale ono zaraz się wyłącza), temperatura w czasie jazdy jest OK (strzałka jest ok 0,5mm pod 90C), podczas dłuższego postoju włącza się wiatrak.
Jedyny problem to brak chłodzenia wnętrza w czasie postoju (czytaj: brak klimy ) |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 31-05-2005, 17:25
|
|
|
Dzejbi i Hermi niestety wymienilem juz 2 termostaty i nie pomaga
Przy walnietym termostacie to w zime mi temperatura nawet do 65st. nie dochodzi
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: |
Nic dodac, nic ujac. Ale kolega EMF to chyba jakis uparty jest, bo temat niedogrzanego silnika to juz nie raz poruszany byl Very Happy |
Byl poruszany i to w wiekszosci przeze mnie bo nic jak na razie mi nie pomoglo a wymienilem tez czujnik temperatury i spuszczalem plyn chlodzacy.
Nie probowalem jedynie zamontowania na bloku kaloryfera albo farelki |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 01-06-2005, 07:09
|
|
|
Ja mam podobnie do Emf'a czyli temp kolo 70 stopni-lekko ponad,wentylator wlacza sie przy ok 92 stopniach.Nie wymienialem termostatu, ale chyba to zrobie |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-06-2005, 12:00
|
|
|
miszko napisał/a: |
Niezle Twarda sztuka |
Dostalem go kiedys, a jak wiadomo - darowanemu termometrowi w czujnik sie nie zaglada |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 05-06-2005, 15:03
|
|
|
witam mojej temperce to sie chyba przycina termostacik bo jak rano jade to temperaturka rosnie do okolo 100 stopni i za chwilke spada ponizej 90
a jak juz sobie jade troszke dluzej i stane w koreczku to temperaturka wzrasta do 100 i ani drgnie chociaz wentylator chodzi dopiero jak juz rusze na dobre to spada do 90
pozdrawiam
apacz76 |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|