|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pomocy rozrusznik Pilne! |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-01-2010, 16:21 Pomocy rozrusznik Pilne!
|
|
|
Wtam. Panowie mam następujący problem ze swoim rozrusznikiem w temprze:
-Na początku kręcił ale sie zacinał (objawy podobne do rozładowania akumulatora) A akumulator w pełni naładowany...
-Potem potem strzelał jakoś dziwnie jak z karabinka (coś w rodzaju pykania)
A na koniec chodził jak wiertarka (tylko wył i nie zaskakiwał)
Wiec wziewałem i go odłączyłem rozebrałem i troszkę przeczyściłem. Potem go skręciłem podłączyłem przekręcam kluczyk i nic żadnej reakcji Dodam że jak podłączam go na krotko to kreci tak jak wiertara a gdy już normalnie pod kable to żadnej reakcji... Dodam tez ze raz niechcący zrobiłem jakieś zwarcie i sporo iskry poszło Możliwe ze to przez to nie działa ten rozrusznik na kablach a na krotko kreci ? A i jeszcze jedna rzecz martwią mnie 2 szare kabelki które są jakby odcięte i skręcone ze sobą i wychodzą z jakiejś czujki w okolicach rozrusznika (a do czujki dochodzą 2 kablelki szaro czarne (nie wiem skąd). Bo do rozrusznika idą tylko 2 kable prawda2 cienkie złączone czerwone i jeden gruby co idzie do aku ? Wie ktoś co to może być ? Coś zepsułem ? Czy coś się odłączyło czy co ? Ja już naprawdę nie wiem co robic Błagam pomocy ! |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-01-2010, 18:41
|
|
|
po pierwszy w/w objawy ( zanim go rozebrałeś ) wskazują na uszkodzenie bendixa ( dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym ) .
później go rozebrałeś i popsułeś coś jeszcze ale co to juz nie wiem |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 28-01-2010, 20:31
|
|
|
A co sadzisz o tych kabelkach ? Co to może być ? Okazało sie ze rozrusznik jest do regeneracji i już go oddałem zrobią mi to za 130 zł |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-01-2010, 23:42
|
|
|
przepaliłeś bezpiecznik albo gorzej upaliłeś jakiś przewód. cóż moge powiedzieć zwarcie zrobiłeś bo nie uważałeś
odnośnie regeneracji - wymienią bendix za 30zl + 100 za robotę .... |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 30-01-2010, 21:50
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | przepaliłeś bezpiecznik albo gorzej upaliłeś jakiś przewód. cóż moge powiedzieć zwarcie zrobiłeś bo nie uważałeś |
No i problem został roziwazany Okazało sie ze to była także wina rozrusznika i raz łączył raz nie
Leśniczy napisał/a: | odnośnie regeneracji - wymienią bendix za 30zl + 100 za robotę .... |
A z tym to nie tak ;p W rozruszniku został wymieniony bendix, szczotki, tulejki, gość coś tam lutował, przetaczał i chyba przewijał no i oczywiście wszystko poczyścił i jak ręka odjął rozrusznik kreci jak szalony A moja Tereska odpala w jakieś niecałe 2 sek.
Tylko dalej zastanawiam sie co to za kabelki ;p |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 31-01-2010, 00:07
|
|
|
Keray69, ile wziął za robocizne ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 31-01-2010, 12:54
|
|
|
Luczu nie wiem ile policzył sobie za robociznę ale za wszystko zapłaciłem 130 zł i naprawdę warto było |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-02-2010, 13:20
|
|
|
miałem wczoraj takie same objawy jak kolega Keray69, reakcją na kluczyk było klikanie a na krótko "wiertarka" a jak się szarpałem z wsówką to ją urwałem, dziś wytargałem rozrusznik i powodem takiego zachowania było przerwanie styków w tej... kopułce. urwał mi się styk do masy i do wsuwki, wystarczyło to naprawić i znowu kręci jak szalony:D tak więc wydaje mi się na reneneracji albo Cie wy***li na kasę albo prewencyjnie wyminili cześć elementów co jest równoznaczne
ps. jak jest sprawny to też kręci jak wiertarka, żeby sprawdzić rozrusznik chyba trzeba podać napięcie na tą wsówke a nie zwierać na krótko |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|