Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rodzaj zamka w drzwiach
Autor Wiadomość
piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-12-2005, 11:42   Rodzaj zamka w drzwiach

Wreszcie zebralem sie i poszedlem do sklepu kupic zamek do Tempry.
Niestety pierwsze pytanie sprzedawcy całkowicie zbilo mnie z tropu :(
"Czy ma pan centralny zamek ?"
Centralny oczywiscie mam, ale jaka to jest roznica ? ( bo w cenie dosyc spora )
Jak moj tata zakladal centralke w poldku to wystarczylo dokupic silowniczki, zamek jest ten
sam.
Wnioskuje z tego, ze jak mam wszystko fabrycznie to musze wziasc ta drozsza opcje
a jak zostalo to zakladane przez jakiegos mechanika to zwykly zamek wystarczy.
Da sie to jakos sprawdzic bez rozbierania drzwi ? Bo nie chce mi się tego robic na mrozie
przed blokiem :( Samochód jest chyba w wersji podstawowej, bo jedyna elektryczna rzecz
jaka mam to szyberdach.Alarm nie jest juz fabryczny

No i kwestia zakupu. Nie chce kupowac uzywki, bo jak za jakis czas problem sie pojawi to
mnie krew zaleje. Sa jakies zamienniki ? Bo jak narazie w kazdym sklepie mowia ze nie
maja czegos takiego. Jak juz to tylko oryginaly, ktore nawiasem mowiac sa troche drogie.
Za zamek z elektryczna blokada drzwi krzykneli mi 248zl :(

I jeszcze jedna rzecz :) W eperze przy opisie pisze DS lub SN, domyslam sie ze chodzi tu
o strone, DS to ta od strony kierowcy ?
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-12-2005, 11:49   

piotras napisał/a:
I jeszcze jedna rzecz W eperze przy opisie pisze DS lub SN, domyslam sie ze chodzi tu
o strone, DS to ta od strony kierowcy ?

Tak o to chodzi.

Co do zamka, trudno powiedziec. A klapa tez Ci sie zamyka? Jesli tak to pewnie masz oryginalny. Jezeli nie - tylko same drzwi sie zamykaja to pewnie masz dokladany.

Jesli bedziesz mial oryginalny, to bezpiecznik bedzie w skrzynce bezpiecznikow napewno a po drugie bedzie tez dolozony jakis przekaznik.

Nie wiem dokladnie, bo sam tez mam nieoryginalny CZ, ale chyba taki przekaznik powinien byc dolozony.

piotras 

Wysłany: 03-12-2005, 15:34   

Klape muszę zamykać kluczykiem, jak bede mial chwilke to zajrze do tej skrzynki
bezpiecznikow. Musze sie upewnic jak mam wydac tyle kasy... Chyba ze ktos ma taniej ?

Swoja droga ciekawi mnie jaka jest roznica w centralnym fabrycznym a nieoryginalnym.
     assistance

koper 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-12-2005, 16:44   

Nie kupuj nowego ja 2 lata temu wymieniłem 2 sztuka po 60zl i chodza dobrze używane

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-12-2005, 12:35   

Piotras gdybys mial garaz to moglbys odkrecic swoj i go dokladnie przemyc w benzynie ek.
Ja kupilem uzywany i jak na razie odpukac jestem bardzo zadowoly.
Drzwi sie zamykaja za pierwszy ma razem i nie musze walic jak w Zuku.
Tylko jak odkrecilem swoj stary to wiem czemu sie zacinal.
Jest tak uwalony w brudzie piasku i roznych syfach, ze i tak cud ze sie zamykal.
Kiedys go przemyje i zobacze jak dziala :)

assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 04-12-2005, 21:18   

Emf napisał/a:
Piotras gdybys mial garaz to moglbys odkrecic swoj i go dokladnie przemyc w benzynie ek.

No i tu jest pies pogrzebany :(
Studiuje we Wrocku a mieszkam we Włoszczowie. W domku mam garaż, no i wszystkie
narzedzia, ale nie mam mozliwosci kupna czesci... Jak juz przyjade do domu na swieta
moge rozebrac zamek, przeczyscic, sprobowac naprawic. Tylko ze jak to nie pomoze to
bede zmuszony jezdzic przez nastepne trzy miechy z otwierajacymi sie drzwiami. Wole
wiec teraz kupic i miec jeden w zapasie, niz meczyc sie z tymi drzwiami. Nawiasem
mowiac to juz sie do tego przyzwyczailem, gorzej z pasazerami i innymi uczestnikami
ruchu :D

Nowy czy uzywany ? hm... wiadomo uzywka tansza, ale widze ze nie tylko ja mam ten
problem i boje sie ze trafie znowu na wadliwy. Takie moje szczescie, wszystko co kupuje
uzywane, zaraz sie psuje :(
     assistance

Adam1971 

Wysłany: 04-12-2005, 23:27   

Nie musisz całych drzwi rozbierac wystarczy ze troche uchylisz obicie drzwi przy zamku wsadzisz tam roczke i sprawdzisz czy od zamka ida kabelki. Jak tak to masz orginalny centralny. Ja kupowalem orginalny zamek z centralnym po 30 zł i chodza bardzo dobrze. No wlasnie jest taka roznice ze centralny orginalny jest umieszczony w zamku, a nieorginalny jest podlaczony silownik do cycka od zamykana drzwi.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2005, 21:22   

a może jednak spróbuj choćby 'częściowo' rozebrać drzwi, ja to robiłem kilka razy, nawet od wewnątrz autka, :-) bez otwierania auta (zaciął się :-) ).
Odkręcić tylko ten schowek/wnękę w drzwiach, uchwyt i parę dupereli i powinno Ci się udać postępując delikatnie odchylić tapicerkę wraz z 'folią'/tworzywem pod nią na tyle by zajrzeć na sam zamek jaki jest, nie musisz całych drzwi rozbierać raczej...
rozkręcanie na upartego prawie do końca można robić od wewnątrz jak Ci zimno :-) tylko na chwilę pod koniec otworzyć by odchylić tapicerkę, wtedy będzie łatwiej, ale na zamnkiętych wierz mi :evil: też się da
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 15-12-2005, 22:04   

miszko napisał/a:
Nie wiem dokladnie, bo sam tez mam nieoryginalny CZ, ale chyba taki przekaznik powinien byc dolozony.

yyy, poprzedni wlasciciel byl chyba zbyt nadgorliwy, bo ja mam wszystkie przekazniki:

Wreszcie znalazlem czas, zeby rozebrac te @$#!%^&* drzwi :)
Wnioskuje, ze nie jest to oryginalny zamek, mam taki maly podnosniczek:

zamka za dobrze nie widac, wyglad mniej wiecej tak:

Moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc ze mam zwykly zamek bez centralki ?
Klape do bagaznika musze zamykac osobno...

I jeszcze jedna rzecz. Jak mozna sie skontaktowac z uzytkownikiem Radek,
zaproponowal mi zamek, chcialbym go kupic, ale nie odpowiada na pw...
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-12-2005, 23:00   

piotras, po pierwsze - massz "ubozsza" skrzynke bezpieczników. Twoje auto napewno nie miało CZ.

Po drugie, ten silownik ktory widac to jest "dolozony". To znaczy ktos juz tu grzebal i zakladal centalny zamek. Ja mam identyczne silowniki, kupione z allegro, ktore tez sobie zalozylem (odpukac, narazie dzialaja ok!)

piotras napisał/a:
chcialbym go kupic, ale nie odpowiada na pw...

Jedynie czekac, pojawia sie co jakis czas tutaj. Jak juz piszesz do niego, to napisz tez zeby uzuplenil profil o nr telefonu, bedzie dla niego i nas latwiej :)

piotras 

Wysłany: 16-12-2005, 11:29   

I o taka odpowiedz mi chodzilo :D
Wielkie dzieki miszko !
     assistance

wglogowski 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-12-2005, 08:19   

a czy można do zwykłego zamka w bagażniku założyć siłownik taki jak w drzwiach i czy będzie zamykał??

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-12-2005, 20:25   

A zastanawiał się ktoś może jak wygląda sprawa w zmianie wszystkich wkładek zamków i zmianą stacyjki??
u mnie już to wszytsko szwankuje wiem ze jakaś amatorszczyzna próbowała wleźć mi przez bagażnik i drzwi pasażera bo zamki te już wogule nie chodzą tylko moeg je śrubokrętem otworzyć ale interesuje mnie zmiana wkładek samych i pytanie czy te od seicento spasują??
jest 5 wkładek - stacyjka , 2xdrzwi, klapa i korek wlewu paliwa.
pytani czy te wkładki spasują w przycisk drzwi??
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu