Tempra Tipo Team Strona G³ówna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Zmiana szyberdachu - rêczny->elektryczny
Autor Wiadomo¶æ
mrk69 

Pomóg³: 31 razy
Do³±czy³: 25 Maj 2006
Sk±d: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
Wys³any: 04-07-2009, 11:34   Zmiana szyberdachu - rêczny->elektryczny

Zabra³em siê do tego tematu, ale chyba pierwszy i ostatni raz.
Trzeba zdj±æ ca³± podsufitkê, a co za tym idzie r±czki podsufitowe, ¶rubki, odkrêæiæ tylne pasy, powyci±gaæ 3 zapinki sufitowe z ty³u, odkrêciæ 2 kr±¿ki nad g³owami pasa¿erów, zdj±æ os³ony przeciws³oneczne i jeszcze ca³y panel z lampami. Podsufitka to w sumie jeszcze nic. Potem, trzeba poodkrêcaæ sporo ¶rub. Najpierw te, które trzymaj± mocowania r±czek sufitowych, potem trójk±tne podtrzymuj±ce dach, a na koniec od³±czyæ rurki deszczowe i odkrêciæ sam dach. Dach jest ciê¿ki i o ile wyj±c go ³atwo o tyle zamontowaæ jest gorzej. Ja robi³em sam, bo nie mam nikogo kumatego do pomocy ;D ale musia³em przedni± czê¶æ trzymaæ nogami, a tyln± przykrêcaæ. Na szczê¶cie wystarczy przy³apaæ ¶rubami i dalej idzie ³atwiej. Poza tym ja zmienia³em jeszcze zas³onê dachu, poniewa¿ oryginalnie jest jasna, a ja mam czarn±. Za pierwszym razem przykrêci³em ca³y dach i ju¿ siê bra³em za podsufitkê, ale przypomnia³o mi siê o tej zas³onie....i wszystko od nowa :sciana: Po zamontowaniu dachu, ale jeszcze przed monta¿em podsufitki warto jest pomy¶leæ o zasilaniu dachu. Ja poci±gn±³em pr±d z lampek sufitowych bo jest najbli¿ej, ale w oryginalnej instalacji poprowadzona jest osobna linia. 2 bia³o-niebieskie kable to plusy, a czarny to minus. Te plusy mo¿na spokojnie zmostkowaæ. Jak ju¿ mamy pr±d to testujemy dach czy siê otwiera i nie blokuje. Potem zak³adamy podsufitkê i wszystkie plastiki.

Ogólnie zestaw jest plug&play, ale nie tak, ¿e sam silnik, tylko trzeba siê pomêczyæ z ca³ym dachem, prowadnicami i pr±dem, a do tego wszystko tak spasowaæ, ¿eby panel siê zmie¶ci³ na wierzch. Dodatkowo, dla tych co nie wiedzieli pod czarn± klapk± w panelu dachu elektrycznego jest klucz, którym w razie czego mo¿na otworzyæ rêcznie dach, lub zablokowaæ go, ¿eby nie mo¿na go by³o otwieraæ elektrycznie.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do: