Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra szarpie na 2 biegu
Autor Wiadomość
radexon 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-09-2007, 16:01   Tempra szarpie na 2 biegu

Siema

Jestem świeżym TEMRPOWICZEM :D

I mam taki mały problem bo na 2 biegu szarpie ,na 1 3,4,5 nic nie szarpie i dobrze chodzi a na 2 szarpie mi czasami.

Od czego to może być?

Dodam że obroty w silniku są ok na biegu jałowym i podczas jazdy i nic kompletnie nie szarpie ;)

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-09-2007, 16:06   Re: Tempra szarpie na 2 biegu

radexon napisał/a:
Siema

Jestem świeżym TEMRPOWICZEM :D

I mam taki mały problem bo na 2 biegu szarpie ,na 1 3,4,5 nic nie szarpie i dobrze chodzi a na 2 szarpie mi czasami.

Od czego to może być?

Dodam że obroty w silniku są ok na biegu jałowym i podczas jazdy i nic kompletnie nie szarpie ;)

Mi tak w moim wynalazku czasem poszarpywalo na 3jce i po okolo tygodniu jak dalem mocno po butach pod gore to przy 6tys/obr na zegarku sie ukrecilo cos w skrzyni i trojka calkowicie zginela ;] Wiec moze to byc juz cos ze skrzynia...

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

radexon 

Wysłany: 04-09-2007, 16:11   

Tzn jak zgineła? wogóle przestało szarpac? czy 3 nie wchodziłą :D

Fiat Tempra 1.6 ,1991r. ;)
Fiat Bravo 1.6 16V ,1998r. ;D
www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl
-----------------------------

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 04-09-2007, 17:04   

radexon napisał/a:
Tzn jak zgineła? wogóle przestało szarpac? czy 3 nie wchodziłą :D

Wiec bylo tak, sporadycznie poszarpywalo aż w końcu jak się ukreciło to w miejscu gdzie jest normlanie trójka mialem kolejne połozenie N ;] mozna bylo trojk wkladac bez sprzegla, nic nawet nie zgryztalo i jej fizycznie nie bylo po prostu.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

radexon 

Wysłany: 04-09-2007, 18:19   

Nieźle to teraz jak jeżdzisz to pewnie zamiast po dwójce 3 to czwórke wrzucaasz co? czy furę przeciągasz na 2? :D

MarcinWrocław 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-09-2007, 19:22   

U mnie jak sie 2-ka kończyła to po prostu trzeba było ją głębiej wbijac, aż do momentu gdy już brakło drażka - padły wodziki w skrzyni... Ale nic nie szarpało.....
A powiedz mi - przy jakich obrotach silnika odczuwasz to szarpanie??
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

radexon 

Wysłany: 04-09-2007, 21:53   

No też odczuwam takie coś ze wogóle 2 musze od razu mocno wbić żeby nie szarpnęła,chociaż jak redukuje z 3 do dwójki to jest OK na przykład.

A obroty to jak pamiętam to od 1.5 do 2 tys. chyba :P ale upewnię się jeszcze :P

www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-09-2007, 06:08   

a jakbyś zrobił takie dziwe coś, że na drodze prostej/z lekkiej górki rokręcić na 1ce wyżej a potem od razu dać trójkę ale na wolniutkich, by ominąć 2kę i zobaczyć czy tylko przy 'starcie' auta i pewnych obrotach szarpie czy to rzeczywiście kwestia samego biegu 2.

Ogólnie to niestety typowe, że po latach lubią lecieć synchrozniatory a za nimi kółka zębate 2go biegu...
czasem coś zaczyna szumieć przy 2ce, czasem nawet nie; potem zaczyna się coraz częstsze zgrzytanie i konieczność głębszego wbijania 2ki, przy próbie wybrania 2 biegu... a gdy jest to już dość częste zjawisko, to poprzez takie zgrzytanie i wbijanie na siłę już pewno mamy prawie starte kółko zębate od 2go biegu i mogą być z tym jaja...

a jak powoli jedziesz na 2ce to jedzie płynie czy też ma skoki?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

radexon 

Wysłany: 05-09-2007, 12:35   

jak na początku depnę na 2 mocniej gazu i jade dalej na 2 to jest OK i nie szarpie nic

** Dodano: 08-10-2007, 22:12 **
Przeczyściłem silnik biegu jałowego oraz przepustnice jak dobrze pamietam czy jak to tam sie nazywa :D przy okazji wymieniłem filtr powietrza i na 2 nie szarpie mi.

Ale pojawił się problem a mianowicie przy odpaleniu miałem 1000 obrotów a teraz mam raptem 650-850 :/ no.

www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl

Odpowiedz do tematu