Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem!!!! MUŁ do potegi N
Autor Wiadomość
spirool 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 22-08-2007, 14:39   Problem!!!! MUŁ do potegi N

a wiec / jestem po wymiane zaworu odcinajacego benzyne (stary puszczał) wymieniona jest pompa wodna bo ciekła , nowy czujnik połozenia wału i dwa paski ten od pompy5Pk i ten od wspomagania , nowy -uzywany gaznik podstawka pod gaznikiem, termostat i kołpaki -(żart)
autko odpala ladnie i na bezynie i na gazie ALE: ma cholernego muła przy ruszaniu trzeba dawac duzoo gazu a podczas jazdy jadac jak cie wcisnie gaz do dechy to prawie nie przyspiesza
na 1,2 trzeba do 4 tys krecic zeby w miare z normalna predkoscia jechac
poprostu auto niema mocy przy niskich obrotach jak juz sie wkreci do 3 tu juz jedzie nawet nawet aha no i minimalnie sie przegrzewa bo podczas jazdy ma 90 lub92 st. a powinno byc o ile sie nie myle 87 .
czy to moze byc wina zaplonu?aha na gazie silnik troche drga minimalnie szarpie ale na benzynce pracuje rowniutko swiece kable kopulka i palec odpada bo juz sprawdzalem i sa tez w miare nowe wiec ?
piszcie co podejrzewacie :]

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 22-08-2007, 16:58   

Czy wkręca sie na obroty dobrze na luzie czy wogóle w każdej sytuacji jest taki zmulony? Czy ktoś grzebał coś przy rozrządzie ?

JCB 3CX Contraktor

spirool 

Wysłany: 22-08-2007, 21:17   

Czy na luzie czy przy jezdzie ma mula tak do 3 tys i wogle pozniej tez ale jakoś jedzie, być może w czasie "wybuchu mieszanki" zawory są niedomknięte. A przy rozrządzie coś tam robił jakiś fachman chyba przestawił o jeden ząbek pasek bo mówil że było coś źle jak mi padł CPW no i to przegrzewanie. Wydech jest jak zawory są troche przymknięte i temperatura rośnie. Co Wy o tym sądzicie?

Pisz poprawnie i bez CAPSLOCK bo nie bede poprawił byków za Ciebie

Hipo 

Wysłany: 24-08-2007, 16:04   

Objawy jakie masz to własnie sugerują przestawienie paska rozrządu. Wygląda jakby miał zbyt późny zapłon, stąd nie chce się wkręcać na obroty i się przegrzewa.

JCB 3CX Contraktor

spirool 

Wysłany: 03-09-2007, 09:02   ehhhh tylko na złom ;/

Hipo napisał/a:
Objawy jakie masz to właśnie sugerują przestawienie paska rozrządu. Wygląda jakby miał zbyt późny zapłon, stąd nie chce się wkręcać na obroty i się przegrzewa.

tempra już u kolejnego mechanika stoi ;/ ustawił zapłon,pasek, niby wszystko fajnie ale mowi ze już mu ręce opadają powiedział coś takiego:że w momencie przyspieszania zapłon sam zaczyna wyprzedzać o ileś tam i pytał mnie czy coś z kołem zamachowym było robione heh a przecież nic nie było robione;/ jedynie CPW zmieniany był. heh Ten samochód chyba pokonał połowe mechaników ode mnie heh

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-09-2007, 11:35   

no widzisz. a u mnie kumpel naprawiał vento 1,8 na jednopunkcie bo zapłon był źle ustawiony. pare minut po odpaleniu ustawionego ju ż zapłonu koło zamachowe pękło. Po zebraniu resztek tego koła było widać że ktoś chyba w nie przecinakiem walił takie wcięcia były co przyczyniło się do jego pęknięcia. dziwne ale prawdziwe.

spirool 

Wysłany: 03-09-2007, 18:05   

tak sobie już na spokojnie myślałem o tym, i tak sobie przypomniałem ze auto ma "MUŁA" po wymianie CPW , wymieniał to elektryk niby renomowany ale czy jest możliwość ze mógł dobrać inny, lub pomylić z innym do podobnego silnika?

Hipo 

Wysłany: 03-09-2007, 18:17   

Wszystko możliwe że założył inny CPW, od innego auta nie ale możliwe ze od innego modelu wtrysku w T/T.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-09-2007, 21:05   

są dwa rodzaje CPW! dwa do T/T a w ogóle to jest ich więcej; jak pomylił to elektryka od zapłonu ma prawo tak głupieć, albo gdy bp przy montażu może jakoś potraktował CPW :) brutlanie i go uszkodził.... najlepiej jak możesz pożyczyć jakiś sprawny bo to w końcu 2 śrubki i wtyczka, więc przełożć na próbę to kwestia kilku minutek;

ewentualnie ja osobiście ćwiczyem mulenie się auta, ale tylko występowało na PB, nie na LPG, przy grzebaniu z elektrozaworkiem odcinającym, gdy ten jest źle wkręcony; ma on takie dziurki i powinny one trafić raczej właściwie górną do góry etc; czasem wkręcisz za płytko / za głęboko i jest bajer bo albo gaśnie albo go zalewa; ja wkręcałem w końcu poprzez podkładkę i się naprawiło do dziś; ale jak na LPG też się tak muli to masz coś z zapłonem skopane;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

spirool 

Wysłany: 03-09-2007, 23:02   

unknown napisał/a:
są dwa rodzaje CPW!

ewentualnie ja osobiście ćwiczyem mulenie się auta, ale tylko występowało na PB, nie na LPG, przy grzebaniu z elektrozaworkiem odcinającym, gdy ten jest źle wkręcony; ma on takie dziurki i powinny one trafić raczej właściwie górną do góry etc; czasem wkręcisz za płytko / za głęboko i jest bajer bo albo gaśnie albo go zalewa; ja wkręcałem w końcu poprzez podkładkę i się naprawiło do dziś; ale jak na LPG też się tak muli to masz coś z zapłonem skopane;

jutro rano jadę do mechanika powiem o tym zaworku no i niech sprawdzi lub drugi wykombinuje CPW dzięki za info.

Mateuszhg 

Wysłany: 05-09-2007, 14:03   

Spirool daj nam znać pózniej co dalej dzieje się z autem . pozdrawiam
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

Odpowiedz do tematu