|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem!!!! MUŁ do potegi N |
Autor |
Wiadomość |
spirool
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-08-2007, 14:39 Problem!!!! MUŁ do potegi N
|
|
|
a wiec / jestem po wymiane zaworu odcinajacego benzyne (stary puszczał) wymieniona jest pompa wodna bo ciekła , nowy czujnik połozenia wału i dwa paski ten od pompy5Pk i ten od wspomagania , nowy -uzywany gaznik podstawka pod gaznikiem, termostat i kołpaki -(żart)
autko odpala ladnie i na bezynie i na gazie ALE: ma cholernego muła przy ruszaniu trzeba dawac duzoo gazu a podczas jazdy jadac jak cie wcisnie gaz do dechy to prawie nie przyspiesza
na 1,2 trzeba do 4 tys krecic zeby w miare z normalna predkoscia jechac
poprostu auto niema mocy przy niskich obrotach jak juz sie wkreci do 3 tu juz jedzie nawet nawet aha no i minimalnie sie przegrzewa bo podczas jazdy ma 90 lub92 st. a powinno byc o ile sie nie myle 87 .
czy to moze byc wina zaplonu?aha na gazie silnik troche drga minimalnie szarpie ale na benzynce pracuje rowniutko swiece kable kopulka i palec odpada bo juz sprawdzalem i sa tez w miare nowe wiec ?
piszcie co podejrzewacie :] |
_________________ Temperki Super Autka ;]]] |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 22-08-2007, 16:58
|
|
|
Czy wkręca sie na obroty dobrze na luzie czy wogóle w każdej sytuacji jest taki zmulony? Czy ktoś grzebał coś przy rozrządzie ? |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 22-08-2007, 21:17
|
|
|
Czy na luzie czy przy jezdzie ma mula tak do 3 tys i wogle pozniej tez ale jakoś jedzie, być może w czasie "wybuchu mieszanki" zawory są niedomknięte. A przy rozrządzie coś tam robił jakiś fachman chyba przestawił o jeden ząbek pasek bo mówil że było coś źle jak mi padł CPW no i to przegrzewanie. Wydech jest jak zawory są troche przymknięte i temperatura rośnie. Co Wy o tym sądzicie?
Pisz poprawnie i bez CAPSLOCK bo nie bede poprawił byków za Ciebie |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 24-08-2007, 16:04
|
|
|
Objawy jakie masz to własnie sugerują przestawienie paska rozrządu. Wygląda jakby miał zbyt późny zapłon, stąd nie chce się wkręcać na obroty i się przegrzewa. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 03-09-2007, 09:02 ehhhh tylko na złom ;/
|
|
|
Hipo napisał/a: | Objawy jakie masz to właśnie sugerują przestawienie paska rozrządu. Wygląda jakby miał zbyt późny zapłon, stąd nie chce się wkręcać na obroty i się przegrzewa. |
tempra już u kolejnego mechanika stoi ;/ ustawił zapłon,pasek, niby wszystko fajnie ale mowi ze już mu ręce opadają powiedział coś takiego:że w momencie przyspieszania zapłon sam zaczyna wyprzedzać o ileś tam i pytał mnie czy coś z kołem zamachowym było robione heh a przecież nic nie było robione;/ jedynie CPW zmieniany był. heh Ten samochód chyba pokonał połowe mechaników ode mnie heh |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 11:35
|
|
|
no widzisz. a u mnie kumpel naprawiał vento 1,8 na jednopunkcie bo zapłon był źle ustawiony. pare minut po odpaleniu ustawionego ju ż zapłonu koło zamachowe pękło. Po zebraniu resztek tego koła było widać że ktoś chyba w nie przecinakiem walił takie wcięcia były co przyczyniło się do jego pęknięcia. dziwne ale prawdziwe. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
spirool
|
Wysłany: 03-09-2007, 18:05
|
|
|
tak sobie już na spokojnie myślałem o tym, i tak sobie przypomniałem ze auto ma "MUŁA" po wymianie CPW , wymieniał to elektryk niby renomowany ale czy jest możliwość ze mógł dobrać inny, lub pomylić z innym do podobnego silnika? |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 03-09-2007, 18:17
|
|
|
Wszystko możliwe że założył inny CPW, od innego auta nie ale możliwe ze od innego modelu wtrysku w T/T. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 21:05
|
|
|
są dwa rodzaje CPW! dwa do T/T a w ogóle to jest ich więcej; jak pomylił to elektryka od zapłonu ma prawo tak głupieć, albo gdy bp przy montażu może jakoś potraktował CPW brutlanie i go uszkodził.... najlepiej jak możesz pożyczyć jakiś sprawny bo to w końcu 2 śrubki i wtyczka, więc przełożć na próbę to kwestia kilku minutek;
ewentualnie ja osobiście ćwiczyem mulenie się auta, ale tylko występowało na PB, nie na LPG, przy grzebaniu z elektrozaworkiem odcinającym, gdy ten jest źle wkręcony; ma on takie dziurki i powinny one trafić raczej właściwie górną do góry etc; czasem wkręcisz za płytko / za głęboko i jest bajer bo albo gaśnie albo go zalewa; ja wkręcałem w końcu poprzez podkładkę i się naprawiło do dziś; ale jak na LPG też się tak muli to masz coś z zapłonem skopane; |
|
|
spirool
|
Wysłany: 03-09-2007, 23:02
|
|
|
unknown napisał/a: | są dwa rodzaje CPW!
ewentualnie ja osobiście ćwiczyem mulenie się auta, ale tylko występowało na PB, nie na LPG, przy grzebaniu z elektrozaworkiem odcinającym, gdy ten jest źle wkręcony; ma on takie dziurki i powinny one trafić raczej właściwie górną do góry etc; czasem wkręcisz za płytko / za głęboko i jest bajer bo albo gaśnie albo go zalewa; ja wkręcałem w końcu poprzez podkładkę i się naprawiło do dziś; ale jak na LPG też się tak muli to masz coś z zapłonem skopane; |
jutro rano jadę do mechanika powiem o tym zaworku no i niech sprawdzi lub drugi wykombinuje CPW dzięki za info. |
|
|
|
|
Mateuszhg
|
Wysłany: 05-09-2007, 14:03
|
|
|
Spirool daj nam znać pózniej co dalej dzieje się z autem . pozdrawiam |
_________________ Tempra 1.8SW była :-(
CB-Uniden pro 520xl antena lemm at-72
Passat B3 170tysKm 89r
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|