Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki Linux jest dobry ??
Autor Wiadomość
moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 31-10-2006, 12:16   Jaki Linux jest dobry ??

Sensej Miszko (Hai!) stworzył na prędki nowy dział i trza zacząć pisac.

No więc jaki jest dobry dla początkujących . Rozpatrywałem już mandrive 2007 i suse 10.1 . ale obu nie moge ściągnąc. mandriva w wersji okrojonej (nie moge znaleźć tej płatnej wersji za free ;( ) no i suse tez na ftp-ach nie widu nie słychu.

* ftp://ftp.icm.edu.pl
* ftp://ftp.pbone.net
* ftp://ftp.ps.pl
* ftp://ftp.task.gda.pl
* ftp://ftp.tuniv.szczecin.pl
* ftp://sunsite.icm.edu.pl
* http://sunsite.icm.edu.pl

linki do ftp-ów z linuxem , różne różne wersje i bezpłątne szybkie ściąganie. ale mało tych najświerzszych wersji.

Tak więc co Ci znawcy polecają??

RaV 

Wysłany: 31-10-2006, 13:04   

A może przy okazji krótka charakterystyka?
Sam jestem ciekaw czym różnią się dystrybucje, o których pisze moley.
Czy są lepsze od ubuntu?
(na marginesie ubuntu i karty ati chyba się nie lubią)

assistance   Moneta

Tobi 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-10-2006, 13:20   

Szczerze polecam Ubuntu, również dla początkującego. Kiedyś dużo korzystałem z Mandrake'a oraz Slackware'a. Teraz tylko Ubuntu.

http://ubuntu.pl/pobierz.html

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-10-2006, 13:44   

moley napisał/a:
suse tez na ftp-ach nie widu nie słychu.

http://download.novell.co...nt=hdr_download
Suse można zassać z strony Novella.

Tobi napisał/a:
Szczerze polecam Ubuntu

Też bardzo polecam. Ciekawa dystrybucja oparta na Debianie, ale szczerze polecam jego odmianę Kubuntu. Ubuntu pracuje na srodowisku graficznym Gnome, a Kubuntu na KDE. Dla mnie KDE jest jednak troche szybsze i bardziej wygodne w użyciu.

http://www.kubuntu.org
oraz polecam nasze rodzime forum, duża info i porad: http://forum.ubuntu.pl

(K)(U)buntu ma bardzo ciekawą cechę. Repozytoria. Czyli w skrócie skarbnicę oprogramowania. Nowe repozytoria dodaje się już po instalacji systemu. Później uruchamia się tylko program cos a'la Dodaj/Usuń Programy z Windowsa, tam masz wyszukiwarkę, wpisujesz co chcesz klikasz "Ściągnij" i ... wszystko się samo zainstaluje. Bardzo to ułatwia ogólne zarządzanie system.

Pare fotek poniżej z rzutami ekranów z tego systemu.

moley 

Wysłany: 31-10-2006, 14:22   

a już ściągam sobie suse 10.1 , mam już na płytce wersje sieciowa i teraz dvd ściągam i może za jakies 12godzin bede miał te 3,6gb bo ciągnie słabo po 78-79kb/s

Tobi 

Wysłany: 31-10-2006, 15:08   

Nie powiedziane, że Ci spasuje, będziesz miał potem (K)Ubuntu jak znalazł ;)

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-10-2006, 16:31   

No to się podepne i zapytam czy mógł by mi ktoś DOKŁADNIE wytłumaczyć jak zainstalować np. Kadu,tylko tak krok po kroku no i sterowniki do karty graficznej bo jej nie rozpoznało i nie jest dobrze,a jestem w tym temacie totalnie zielony.
     assistance   Moneta

Tobi 

Wysłany: 31-10-2006, 18:33   

Co do Kadu - lepiej się nie da: instrukcja

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 31-10-2006, 18:56   

W (K)(U)buntu odpalasz program od zarzadzania plikami, wpisujesz "Kadu" szukasz w znalezionych klikasz Install... i to tyle ;)

Tylko wpier trzeba sobie repozytoria ustawić, a to polega na dopisaniu kilkudziesięciu adresów w jednym pliki txt (a dokładniej ich przekopiowaniu z postu z forum)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-10-2006, 19:00   

Odpowiadając na pytanie w temacie:
Jaki Linux jest dobry ??

Dobry Linux to Linux nie zainstalowany..................................., a już napewno nie na swoim komputerze :badgrin:

assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 31-10-2006, 19:21   

najlepszy linux to jest u mnie w szkole na komputerach do użytku dla studentów. Trzy ie chcą się uruchomic bo niema linuxa ale jest a dwa uruchamiaja się kilkadziesiad minut bo są za wolne. :evil:

unknown 

Wysłany: 31-10-2006, 19:34   

proponuję basic Linux, odpala się z dyskietki, zajmuje z 800kB, pójdzie super nawet na 386 :D i załaduje się szybko, a studenci będą się wsoaniale mogli zachwycać podstawowymi poleceniami unixa/linuxa, których już nikt nie pamięta... może nawet gierkę stworzyćie w pliku wsadowym, w trybie textowym...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 31-10-2006, 20:15   

czekaj czekaj , to się chyba DOS nazywało ^^ to moze i w dooma se pogramy :D

unknown 

Wysłany: 31-10-2006, 21:23   

DOS to jest z platform M$, a basic linux też miał command line'a, ten dyskietkowy, i miał o ile pamiętam tworzenie wsadowych, jak BATche pod DOSa...

chyba, że masz na myśli DoS (a nie DOS), ale DoS na użytkownika który ma się w tym textowym linuxie poruszać :lol2:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 31-10-2006, 22:47   

no i siedze sobie na suse 10.1 , wcale nie takie trudne :D tylko trzeba tu niezle naprzestawiac zeby bylo ok. pierwsze problemy ze sprzetem i już wszystko naprawione

Tobi 

Wysłany: 01-11-2006, 05:58   

Moje gratulacje, fajny masz symbol pod wątkiem :D

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 01-11-2006, 11:12   

mam już dostyć linuxa. cały czas nie moge ustawic sobie mojej drugiej karty dzwiekowej. nie moge jest ustawic jako pods. nie moge nic w niej przestwiac bo nieby niema sterownikow ale są zainstalowane :sciana: . a na karcie dzwiekowej z mb to niemam zamiaru siedziec bo niedosc ze jest uszkodzona to jest kiepski głos w porownaniu z sb live 24 :red_kartka:

tnnn 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-11-2006, 12:04   

A ja rowniez na poczatek polece Ubuntu - zazwyczaj stwarza najmniej problemow przy instalacji i ma debianowskiego apt-geta (czyli prosty instalator pakietow). Jak ktos nie lubi tony domyslnego smiecia dodawanego do wiekszosci dystrybucji (w tym i ubuntu) to polecam Gentoo (wbrew pozorom instalacja z pomoca manuala jest bardzoi prosta - tyle, ze dluuugo trwa :) ).

** Dodano: 01-11-2006, 12:06 **
moley napisał/a:
mam już dostyć linuxa. cały czas nie moge ustawic sobie mojej drugiej karty dzwiekowej. nie moge jest ustawic jako pods. nie moge nic w niej przestwiac bo nieby niema sterownikow ale są zainstalowane :sciana: . a na karcie dzwiekowej z mb to niemam zamiaru siedziec bo niedosc ze jest uszkodzona to jest kiepski głos w porownaniu z sb live 24 :red_kartka:

A Wylaczyles ja w ustawieniach plyty?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-11-2006, 13:58   

Ja też wymiękam.Chciałem zainstalować stery do mojeje grafy i nic z tego.Robie wszystko tak jak trzeba (info z forum o SUSE) i jak daje już na samym końcu komende" sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8776-pkg1.run -q" to wyskakuje mi to-"No such file or directory",a co to znaczy to nie mam pojęcia. :( :(
Stery chyba znajduje bo jak wpisze komende do instalowania to gdy nie jestem root-em to zaczyna je rozpakowywać,ale wyskakuje info że nie mam uprawnień bo nie jestem root-em.
     assistance   Moneta

RaV 

Wysłany: 01-11-2006, 14:15   

widzę, że wszyscy napotykamy na podobne problemy - instalacja sprzętu.
Ja już instalowałem 3 wersje ubuntu (xfce,kde no i gnome) na różnych jajkach i za każdym razem wyskakuje ten sam problem.
Już przeszukałem wszystkie fora i robiłem wszystko zgodnie z opisami, a w efekcie końcowym zamiast mieć kartę ati, pokazuje mi mesa.... i pupa.
ZielonyTBG napisał/a:
jak daje już na samym końcu komende" sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8776-pkg1.run -q" to wyskakuje mi to-"No such file or directory",a co to znaczy to nie mam pojęcia.

a ściągnąłeś tą paczkę? zwracasz uwagę na wielkość liter? wydajesz komendę w katalogu w którym jest ta paczka?

assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 01-11-2006, 14:21   

ZielonyTBG napisał/a:
No such file or directory

Nie ma takiego pliku lub katalogu, czyli coś źle przepisałeś nazwe pliku.

Wybierz komende
Kod:
 ls
i zobacz czy masz ten plik w katalogu z ktorego wydajesz polecenie sh.

Pamiętaj, że istnieje takie coś ciekawego, że piszesz np. sh NVI i wciskacz w tym momencie klawisz Tab i samo Ci dokończy nazwę pliku! Pamiętaj o wielkośći liter.
Cytat:
Już przeszukałem wszystkie fora i robiłem wszystko zgodnie z opisami, a w efekcie końcowym zamiast mieć kartę ati, pokazuje mi mesa.... i pupa.

Ja też miałem problemy z Ati R9550 + monitor Nec. Na forum.ubuntu.pl znalazłem kiedyś czyjąś poradę i .... poszło ;) Nawet w Q3 sobie gralem. Niestety nie obyło się bez problemów, ale jakoś dało radę. Poszukam tej solucji.

** Dodano: 01-11-2006, 14:36 **
Znalazłem, poszukaj wypowiedzi Husio w tym temacie

angelo20 

Wysłany: 01-11-2006, 14:40   

A jak mam zainstalować to Kubuntu ? Ściągnołem ten plik Kubuntu 6.10 (Edgy) z http://www.kubuntu.org/download.php nagrałem obraz na cd i niewiem co dalej ?
Moze ktos mi pomoze ?

miszko 

Wysłany: 01-11-2006, 14:46   

Włóź do napędu CD/DVD-ROM ustaw, aby wpiew bootowało z napędu optycznego (w BIOSie) i odali Ci się instalka. Tak jak byś miał instalować Windows XP.

Tylko uważaj przy partycjonowaniu. Najlepiej wybrać opcje samodzielnego przydzielania partycji. Pamiętaj,że linux potrzebuje 2 partycji. Jedna na system druga SWAP - czyli taka partycja dla "śmieci". SWAP nie musi być duży. Ja mam 512MB ramu i swapa robie zazwyczaj też 512MB, choć raczej lepiej było by zrobić go np. z 1GB

Tobi 

Wysłany: 01-11-2006, 17:43   

Hehe typowe początki. Desperatom polecam jednak coś z rodziny Mandrake'a ;)

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 01-11-2006, 17:55   

Tobi napisał/a:
Mandrake'a

Fracuski Syf ;) Nie obraź się, ale za bardzo rozreklamowany i przepchany wszystkim czym się da ;) Ubuntu czy SuSe zdecydowanie lepsze.

Odpowiedz do tematu