Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NOWY TŁUMIK PORADA
Autor Wiadomość
superas 

Wysłany: 24-09-2006, 17:17   NOWY TŁUMIK PORADA

PANOWIE w moim fiacie Tipo 1.4 ie rocznik 92 muszę wymienić w układzie wydechowym od kata wszystko.Mam do wyboru : Asmet,Izawit,Płóciennika,Polmo Ostrów , Ferreroz i ostatnio ze stronki http://www.tlumikisamocho...0714-p-782.html - takie cudeńko.Panowie poradźcie co wybrać .

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-09-2006, 17:25   

Tylko nie Asmet.CZYTAJ

Ten z tej stronki jest w miare.
Ja to Ci odradziłem a nie doradziłem. :yawinkle:
     assistance   Moneta

superas 

Wysłany: 24-09-2006, 20:05   NOWY TŁUMIK PORADA

O Asmecie akurat czytałem ten post , interesują mnie w sumie pozostałe firmy czy ktoś u siebie instalował , a w szczególności ten z adresem www (http://www.tlumikisamochodowe.pl/układ-0714-p-782.html)czy ktos u siebie robił tekie cudeńka ?? Chodzi mi o w miare cichy , ja miałem ostatnio zainstalowany firmy KRZAK i niby się jeszcze trzyma - ale jest bardzo głośny i niedługo puści tak na oko.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-09-2006, 21:33   

ja mam polmostrów, niektórzy zakładali kilka razy, zobaczymy po czasie... z bardzo tanich rozwiązań jak nie masz kasy to polmostrów chyba będzie OK, bo się sprzedaje... ale hmm... zamiast katalizatora możesz cokolwiek wsadzić, nawet rurę wspawać... ale nie pozbywaj się tłumika środkowego, to wiem, jakiś zbiżony ale najlepiej fabryczny wstaw, końcowy też...
asmet też słyszaem że szajs...
te ze stronki gdzieś zachwalali, ale przez google znajdziesz też inne sklepy online gdzie ceny złapiesz lepsze...
a ten inne twoje wymienione marki... jakoś tego nie spotykam...
a może KN? :P ew Ulter... a może Bosal :P ?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bombel 

Wysłany: 01-10-2006, 15:08   

Pracuje w hurtowni tłumików w szczecinie i nie zgodze sie że ASMET to zły wybór.
Jeżeli ma to być dobry tłumik za rozsądną cene to asmet będzie najlepszy. Wiadomo nie jest to WALKER czy BOSAL ale jest jakością zbliżony do nich. Jest dwustronnie aluminizowany i do wygłuszenia używana jest specjalna wata. Dla porównania inne polskie tłumiki takie jak FERROZ, IZAWIT, PŁUCIENIK, EDEX itp. wygłuszone są zwykłą watą budowlaną która koroduje i poprostu jest wydmuchiwana przez spaliny. Dobrą opcją są też tłumiki VFM - są robione na licencji bosala.
     assistance

Gibson 

Wysłany: 01-10-2006, 15:32   

A ja nie wiem co mam ... kupiłem środkowy jakiś taki nijaki ... rzemieslnicza robota, ale ładnie auto pali i śmiga ładnie i cicho pracuje a jak się urwie albo przepali to sobie wymienię a jak będę wymieniał to nie będę wybredny tylko tez taki sobie zamontuję... bo szkoda mi na nasze drogi czegoś lepszego.

pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-10-2006, 17:38   

Witam. Mam troszke lamerskie pytanie odnosnie kolejnosci ukladu. Od strony silnika mamy pierwszy tlumik ,katalizator ,tlumik srodkowy i koncowy? Czy sie zamotalem?
I teraz druga: jakie sa ceny walkera i bosala i gdzie tego najlepiej szukac? Macie jakies sprawdzone sklepy w necie?

superas 

Wysłany: 01-10-2006, 17:52   NOWY TŁUMIK PORADA

Bosal to http://www.moto-czesci.pl/main.snm?page=wiecej , a Walker zobacz http://autostach.com.pl/s...st&iCategory=2.

A propo tej lini od bosala VFM .Mozesz BOMBEL sprawdzić mi czy w ofercie w twojej hurtowni jest taki do Tipo 1,4 ie rocznik 92?Bo niby według katalogu nie ma , a jeden gość w necie sprzedaje.PLEASE

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-10-2006, 18:27   

ZielonyTBG napisał/a:
Tylko nie Asmet

Mam końcowy tłumik asmeta drugi rok i nie narzekam. Zresztą w poprzednim aucie miałem cały wydech tej firmy i też było ok.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-10-2006, 22:01   

Marcin - fiattipo.pl napisał/a:

Mam końcowy tłumik asmeta drugi rok i nie narzekam. Zresztą w poprzednim aucie miałem cały wydech tej firmy i też było ok.

Oczywiście że blacha jest aluminiowana obustronnie ale co z tego jak przegrody i rury wewnątrz tłumika są wykonane ze zwykłej blachy,która szybko koroduje i się rozpada,co doprowadziło do zatkania wydechu przez wełne mineralną i huku przy określonych obrotach silnika.
     assistance   Moneta

bombel 

Wysłany: 02-10-2006, 17:47   

Cytat:
Oczywiście że blacha jest aluminiowana obustronnie ale co z tego jak przegrody i rury wewnątrz tłumika są wykonane ze zwykłej blachy,która szybko koroduje i się rozpada,co doprowadziło do zatkania wydechu przez wełne mineralną i huku przy określonych obrotach silnika.

takie właśnie rzeczy dzieją sie przy tłumikach ferroz izawit edex itp. Asmet wewnątrz jest też aluminiowany

** Dodano: 02-10-2006, 18:51 **
Co do VFM do tipo 1.4ie bede wiedział na jutro.
     assistance

Krzysztof A. 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 02-10-2006, 17:52   

Ja w swoim 2.0 16V poszedłem w BOSALA.Trochę kosztowało ale solidnie zrobiony ............... i ten dźwiek silnika na wysokich obrotach :bambam:
     Moneta

superas 

Wysłany: 02-10-2006, 22:11   NOWY TŁUMIK PORADA

No dobra ,a czy ktos z was miał takie cudo http://www.tlumikisamocho...0714-p-782.html

unknown 

Wysłany: 03-10-2006, 21:16   

popraw link, źle zamieściłeś jak kopiowałeś adres URL. Nikt na to nie wejdzie i Ci nie sprawdzi.

** Dodano: 03-10-2006, 22:19 **
no dobra, przekopałem na szybko ich serwer i pewno chodziło Ci o :
http://www.tlumikisamocho...0714-p-782.html ale nie wiem co to jest warte, bo cena jeśli to za jeden tłumik.. hmm.. umiarkowanie-górna

** Dodano: 03-10-2006, 22:21 **
teraz doczytałem, że aluminizowany itp itd... ładnie się nazywa. ale ile to warte..? czy wytrzyma dłużej.... patrząc po cenie powinno... sam jestem ciekaw ile w tym prawdy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

superas 

Wysłany: 05-10-2006, 15:23   NOWY TŁUMIK PORADA

Zgadza się to ten link , tylko nie jest tam mowa o środkowym , czy końcowym tylko o obu bo są zespolone tak jak robią w Bielsko Białej do fabryki Fiata

pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-10-2006, 13:32   

Im wiecej postow na temat tlumikow czytam tym mniej wiem :)
sprecyzujmy:
-Izawit aluminizowany dwustronnie "ale przegrody i rury wewnątrz tłumika są wykonane ze zwykłej blachy,która szybko koroduje i się rozpada" (czy to prawda?) zacytowalem czyjas wypowiedz
-Ferroz ten sam problem??

Ile za Bosala badz linie VFM bosala daliscie?
Dzieki za jakies info

unknown 

Wysłany: 07-10-2006, 20:49   

ceny Bosala znajdzesz w necie, a jak trafisz na porządny warsztat tłumikowca co ma dobre umowy z dostawcami to ciut taniej złapiesz nawet, ale ogólnie dobre Bosale to chyba wydatek min. ponad 2 stówy; KN zresztą podobnie; VFM nie wiem;
miałem podobne dylematy przy konieczności wymiany, ale poniważ wystąpiły nagłe wydatki :? przestałem się zastanawiać, pojechałem do gościa tłumikowca (miał też 'markowe') ale wybrałem za bodajże ok 70 dych tłumik Polmostrów i póki co jakoś się trzyma, nic mu sę nie robi; żadne cudo ale starczy, podobny jak fabryczny, zobaczymy ile pożyje; mówię o końcowym oczywiście wraz z tą dłuuugą powyginaną rurą; wersja do gaźnika 1.6 bez kata, inne nawet tańsze chyba;

superas napisał/a:
robią w Bielsko Białej do fabryki Fiata

a! :bumbum: Bielsko się odmienia, :kapelusznik: Bielsko-Biała, w Bielsku-Białej, do/koło Bielska-Białej...

8) ;D :poison:

assistance   Moneta

superas 

Wysłany: 09-10-2006, 15:11   NOWY TŁUMIK PORADA

PRODUKCJI VWM do Tipo podobno nie ma w produkcji.

Krzysztof A. 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 09-10-2006, 18:57   

Cena jest też zalezna od tego do jakiego silnika jest przeznaczony tłumik.
Do 2.0 16V za końcowy zapłaciłem 220 zł a środkowy kosztował 490 zł.
     Moneta

superas 

Wysłany: 09-10-2006, 22:28   NOWY TŁUMIK PORADA

ALE DO WTRYSKU 1,4 IE NIE PRODUKUJĄ TAKĄ OTZRYMAŁEM INFORMACJĘ

thaas 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 10-10-2006, 09:24   

odnośnie cen bosala: tłumik końcowy do tipo 1.4 gaźnik kupił mechanik w focie, który się później zajął jego wymianą. w focie dał z rabatem okolo 130 zł, wymienil za 30 i takim sposobem calosc za 160 tak wiec wcale nie tak drogo :dance:

Odpowiedz do tematu