|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
szukam schematu połączenia silnika ze skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
magot
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-03-2007, 00:59 szukam schematu połączenia silnika ze skrzynia biegów
|
|
|
Witam!
mam pytanie.... czy ktos posiada schemat - dobry rysunek - fotki itp połączenia miedzy silnikiem a skrzynia biegów? mile rownież by wkomponowane bylo w ten widok sprzegło :-)
W najblizszym czasie planuje ingerencje w te czesci i chcialbym juz co nie co wiedziec na ich temat :-)
Pozdrawiam i prosze o pomoc! |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-03-2007, 09:36
|
|
|
Przeszukaj http://forum.tempra.org/downloads.htm?cat=2 ...tam powinienes coś znależć ...tylko jaki to niby schemat ma byc ...odkrecasz kilka srubek i skrzynie wyciagasz ..a tak powaznie to jest troche roboty ... jaki silnik masz?? |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
magot
|
Wysłany: 22-03-2007, 15:54
|
|
|
hmmm... chciałbym sobie ściągnąć cos z tego, ale mam za małe doświadczenie na forum by móc ściągać (za mało postów, a spamować nie chce)
a co to ma być za schemat... chodzi mi, jak silnik jest połączony – rodzaj połączenia i mniej więcej w którym miejscu to się znajduje... jeszcze nie zaglądałem pod maskę, a planuje za ok. miesiąc coś przerobić i do tego czasu, mógłbym już się zastanawiać jak to robić :-) Nie pytajcie się co chce przerobić, bo dopóki mi to nie wyjdzie, to nie powiem ;-)
A silnik to mam 1.6.i.e.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz i ciągle proszę o jakieś materiały. |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-03-2007, 16:22
|
|
|
cóż połączone jest normalnie śrubami kilka sztuk zaledwie ...ale żeby wyciągnąć skrzynke to trzeba rozmontowac jedną strone zawieszenia(od strony skrzyni ) odkręcic półośkę od zwrotnicy , podstawić pod silnik jakąś podstawke (np lewarek hydrauliczny) odkrecic mocowanie silnika do tylnej poduszki, oraz od poduszki przy skrzyni, linke sprzęgła trzeba odkręcic oraz mechanizm zew. zmiany biegów...rozkrecic sruby mocujące skrzynkę do silnika ..wyjąć skrzynke ...
to tak w duzym skrócie ..
Pozdrawiam |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
magot
|
Wysłany: 22-03-2007, 16:52
|
|
|
oo dzieki za opis... :-)
na szczescie ja skrzyni nie bede wyciagal, tylko caly silnik... skrzynia, sprzeglo i zawieszenia pozostana bez naruszenia (po ok 210000km ciagle sa w dobrym stanie)... przynajmniej takie mam plany.
a wlasnie, orientujesz sie, czy mozna wyjac silnik, bez tego nie wiem jak to nazwac "dzwigu warsztatowego"?
czy jest mozliwosc rozebrania przodu i wyjac silnik przodem? Chlodnica tez bedzie wyrzucona :-)
poniewaz, nie mam jakiegos warsztatu i musze sobie jakos poradzic, choc jeszcze nie wiem jak :\ |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-03-2007, 00:02
|
|
|
Silnik musi iść na dół albo do góry.Do przodu go nie wyciągniesz bo jest tam belka łącząca podłużnicę prawą i lewą i jest to stały element podwozia. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
magot
|
Wysłany: 23-03-2007, 00:29
|
|
|
oooj...to nie dobrze to widze, bede musial sobie jakos inaczej poradzic... ale wielkie dzieki za odpowiedzi |
_________________ Tipo 1.6.i.e. - 75 KM
Rover 416, 16v - 111 KM :-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|