|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z 2 - napiszcie, że to nie synchro... |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-03-2007, 07:26 Problem z 2 - napiszcie, że to nie synchro...
|
|
|
od wczoraj mam problem z 2gim biegiem - skrzynie tydzień temu wymieniłem. Było dobrze, aż tu nagle wczoraj zrobiło się mniej więcej coś takiego:
górne biegi zaczęły jakby głębiej wchodzić - wydaje mi się, że mogły się trochę przesunąć po skosie w lewą stronę, ale pewien nie jestem.
Dolne działały dobrze do momentu aż dojechałem do skrzyżowania... Ruszam 1... sprzęgło... 2ka - czuję opór, praktycznie wcale nie poszła manetka do dołu, próbuję jeszcze raz - to samo, myślę sobie ja pier.... przecież w zeszły weekend miałem wymienianą skrzynię...
Dzisiaj udało mi się wrzucić drugi bieg, bez specialnego dokładania siły do tego, ale jak skręcałem, 2 lekko wyskoczyła i zgrzytła...
Jaka może być tego przyczyna? Mam nadzieje, że to nie ten nieszczęsny synchro, bo dopiero co wydałem kase na skrzynkę i wymianę... A do wymiany mam jeszcze łożysko bo mi się czasem podwiesza... |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 10:02
|
|
|
bardzo możliwe że możesz mieć lekko krzywe cięgna zmiany biegó , u mnie nie dało się wrzucić np 2 biegu bo lekko jedno cięgno było zgięte przy kulce i haczyło o drugie cięgno . Druga sprawa to to że możesz mieć synchronizatory do zmiany. To że kupiłeś drugą skrzynie nie znaczy że będzie ona w 100% sprawna. Każdy sprzedawca lekko naciąga stan części. Ja np zawsze daje gwarancje rozruchową na skrzynie, a kupując skrzynei zawsze pytam się o gwarancje rozruchową żeby nie było tego typu rzeczy bo potem to tylko problemu są . |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-03-2007, 13:04
|
|
|
moley napisał/a: | To że kupiłeś drugą skrzynie nie znaczy że będzie ona w 100% sprawna. Każdy sprzedawca lekko naciąga stan części. |
Dzięki Moley!
|
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 13:30
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | Jaka może być tego przyczyna? |
Jak dla mnie to wina jest albo przy samym mechanizmie zmiany biegów albo skrzynia leży nierówno i stąd problemy ze wszystkimi biegami.
Musiałbyś zerknąć na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 28-03-2007, 15:40
|
|
|
Zapomniałem dodać, że problem pojawia się niezależnie od tego czy silnik jest włączony, czy też nie.
Dodam, że dzisiaj jeździłem i 2 zaczęła wchodzić, a w pewnym momencie zauważyłem, że dolne biegi, tj. 2, 4, R wchodziły dużo płyciej. Później się to przestawiło.
Właśnie pomyślałem o cięgnach, ale sam nie wiem poduszki pod silnikiem były wymieniane niedawno, są 100% dobre |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 17:18
|
|
|
musisz wejść pod auto, mogły się cięgna skrzywić, ale prędzej nawet na postoju mogła Ci strzelić/zerwać się jakaś poduszka, choćby od silnika , niekoniecznie od skrzyni i np poduszka wisi tylko na śrubie i resztce gumy, silnik masz nieco krzywo teraz zawieszony i/lub skrzynię jak opadły i przez to się tak biegi poprzestawiały;
jeśli nie poduszki to skrzywiło się cięgno a jeśli nie to cięgno nieruchome, dystansujące ma stałą odległość się poluzowało; posprawdzaj, wymień, napraw i będzie ok;
synchronizator dałby inne objawy... jego bez powodu nie zapeszaj, licho nie śpi... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-03-2007, 19:18
|
|
|
kris_ldz napisał/a: | ale jak skręcałem, 2 lekko wyskoczyła i zgrzytła... |
Przesmaruj dobrze cięgna,a zwłaszcza sierżanta na przekładni kierowniczej. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
wujo1965
Pomógł: 1 raz Wiek: 59 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-03-2007, 19:41
|
|
|
Witam.
Może przy okazji i ja się coś dowiem. Mam takie pytanko a propos tego sierżanta.
Jak mam się zabrać do tego smarowania i czy mogę to zrobić bez kanału?
Pozdrawiam. |
_________________ Tipo 1,4 1995 gaźnik + LPG
266.000
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-03-2007, 19:43
|
|
|
Bez demontażu to tylko olej albo coś typu WD-40.A co do kanału to raczej by się przydał,bo u mnie to go nawet zbytnio od góry nie widać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
kris_ldz
|
Wysłany: 29-03-2007, 12:15
|
|
|
no właśnie ostatnio cięgna smarowałem, biegi zaczęły odrazu lżej wchodzić, a po jakiś 2 dniach właśnie coś z tą dwójką się sypnęło Może w weekend będę miał możliwość wejścia na kanał, to popatrzę. Choć może i to te cięgna...
** Dodano: 29-03-2007, 13:16 **
chociaż o tyle dobrze, że nie wygląda to na synchronizator 2. ufff
** Dodano: 31-03-2007, 20:59 **
no i całe szczęście, że stało się to akurat jak na kanał wjeżdżałem wyszło rozwiązanie problemu - pękło cięgno i odleciało - niestety ze względu na to że jest sobota, przyspawałem, a komplet naprawczy zamówiłem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|